Beeldschone boeken in hemelse sferen

Vandaag een post over iets dat mij aan het hart gaat. Iedereen zal het nieuws meegekregen hebben, de winkels van Polare zijn gesloten, tijdelijk. Dus ook de o zo geliefde Polare vestiging waar ik altijd rondsnuffel op zoek naar nieuwe boeken over de Italiaanse taal of kunstgeschiedenis. De plaats waar ik een espresso drink en terugdenk aan reizen door Italië, aan koffiebarretjes en cappuccino’s. En de plaats waar ik altijd even omhoog kijk; wat is het hier mooi! Dit kan natuurlijk nergens anders zijn dan in de Polare Dominicanen. Een paradijs voor boekenliefhebbers, gevestigd in een oude Dominicaner kerk in Maastricht en gekend als de mooiste boekhandel ter wereld.

Van de vele prachtige boekhandels in de wereld, is die in Maastricht toch wel één van de mooiste. Maar ook het verhaal achter de boekhandel is interessant. Het gebouw heeft verschillende doeleinden gehad, sinds het gesloten werd als klooster, waaronder waarschijnlijk ’s werelds meest sierlijke fietsenstalling.
In 1261 kregen de Dominicanen toestemming om een klooster te bouwen in Maastricht. De kerk zou een van de oudste gotische kerken in Nederland zijn en werd ingewijd in 1294. Eind zestiende eeuw werden veel kloosters ten gevolge van de reformatie opgeheven, zo niet het Dominicanenklooster in Maastricht. Na plunderingen van Duitse huurtroepen in 1577, waarbij een deel van het kloostercomplex in vlammen opging, werd het gebouw in de zeventiende eeuw hersteld. In 1794 werd de stad echter ingenomen door de Fransen, wat ook het einde betekende voor het klooster. Het gebouw werd in eerste instantie gebruikt als parochie maar later ook als stal voor de cavalerie. In de hierop volgende eeuwen diende het gebouw vele doelen; van huisvesting van de guillotine van de stad, boks-arena, carnavalstempel, slangenhuis, autoshowroom tot aan een fietsenstalling in de jaren tachtig.

1 originele kerk

2 A plant and flower showroom.

3 a boxing arena

4 As a car showroom.

5 For bicycle storage. Hierna werd de voormalige Dominicanenkerk, op steenworp afstand van het Vrijthof in Maastricht, in 2006 op bijzondere wijze omgebouwd tot boekhandel. De boekhandelsketen Selexyz gaf opdracht aan de Nederlandse architecten Merkx+Girod om een inrichting te ontwerpen waarbij de kerk zelf intact zou blijven. Het resultaat was een twee verdiepingen tellende structuur in zwart staal, een soort inloopboekenkast met meerdere verdiepingen, die asymmetrisch is geplaatst tussen het middenschip en de rechterbeuk en die de hoogte van het gebouw benadrukt. Een ontwerp waarmee een verrassende samensmelting tussen oud en modern ontstaan is.

Want het oude is nog overal zichtbaar, zoals de fresco’s die prachtig gerestaureerd zijn. De meeste schilderingen zijn gedateerd rond 1619 en worden beschouwd als het werk van Jan Vassens ( ofwel Johannes Vasoens ), een 17e eeuws Dominicaans monnik. Hiernaast herbergt de kerk een muurschildering van de Heilige Thomas van Aquino (1224-1274), gedateerd 1337, de oudste afbeelding van deze heilige in Europa en de oudste muurschildering in Nederland. Het biedt een prachtige combinatie met werken van lokale kunstenaars, die worden tentoongesteld aan de wanden van het koor en die je kan bewonderen vanuit het Coffeelovers café. Deze bevindt zich waar ooit het hoogaltaar stond en beschikt over een zes meter lange tafel in de vorm van een kruis.

Dat laten we toch niet verloren gaan?

Dominikanerkerkstraat 1
6211 CZ Maastricht

Selexyz-Dominicanen-bookshop-61

800px-Bookstore_in_former_church

More from Aniek Rooderkerken

Franciscus, Sacro Monte en het Ortameer

Sacro Monte… een heilige berg? Je vindt deze in Noord-Italië. Felicia Dekkers...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *