Caravaggio’s Bacchus, 10 Must-Sees in de Uffizi

Caravaggio, of Michelangelo Merisi, is wereldwijd bekend om zijn revolutionaire kunstwerken en berucht om zijn temperament. De kunstenaar had een veelbewogen leven, onconventioneel en vaak gewelddadig. Geboren in Milaan, werkte hij voornamelijk in Rome, Napels, Malta en Sicilië. Voor zijn patroon Cardinaal del Monte vervaardigde hij een Bacchus, als geschenk voor de groothertog van Toscane Ferdinand I.

De Bacchus van Caravaggio

Bacchus is niet geïdealiseerd weergegeven, zoals indertijd gebruikelijk. Integendeel! Zoals op de meeste van zijn schilderijen portretteerde Caravaggio iemand van de straat en richtte hij zich op de mens, diens onvolkomenheden en beperkingen van zijn sterfelijke natuur. Ook schilderde hij geen landschap op de achtergrond, zodat de aandacht direct gaat naar de menselijkheid van het personage in plaats van naar overbodige details.

Zijn Bacchus is niet langer een oude god, of een geïdealiseerd persoon zoals in de Hoge Renaissance. In plaats daarvan schilderde Caravaggio een ietwat vulgaire en wellicht zelfs ongeïnteresseerde, vermoeide jongeling, die zijn mollige gezicht naar ons toe draait en ons een beker wijn aanbiedt. Let op de hand waarmee hij de beker vasthoudt; met gespannen vingers met vuile nagels. Is het Bacchus zelf? Of slechts een gewone jongeling van de straat verkleed als Bacchus?

Caravaggio (1571-1610), Bacchus, c. 1596, Galleria degli Uffizi, Florence

Bacchus-caravaggio-Uffizi

Bacchus van Caravaggio

Bacchus-caravaggio-Uffizi-detail

Laat een reactie achter!