De lijkwade van Turijn

Lijkwade van Turijn
Lijkwade van Turijn

Mocht je de “lijkwade van Turijn” willen zien dan is het nu je kans. Tot en met 21 juni heb je de mogelijkheid om de lijkwade te bezichtigen in de Duomo van Turijn. De laatste keer dat dit kon was in 2010. Henriëtte vertelt ons meer over de lijkwade en over Turijn, de stad die zij afgelopen week bezocht. En nu ik dit bericht in Piëmonte klaar zet voor publicatie op deze blog, kan ik alleen maar beamen dat deze streek een bezoek waard is!

lijkwade van Turijn
lijkwade van Turijn

Wat is de lijkwade van Turijn?

Het is een eeuwenoud relikwie uit het Christendom. Op het kleed van linnen is een afbeelding te zien van een man met zichtbare verwondingen aan de hand, zoals het zou kunnen ontstaan tijdens een kruisiging. Volgens sommige Christenen is de lijkwade het kleed waarin Jezus werd gewikkeld en begraven nadat hij aan het kruis gestorven was. Voor meer informatie verwijs ik graag naar Wikipedia, de lijkwade van Turijn.

Lijkwade-Turijn (6)

Details over de lijkwade van Turijn

De lijkwade van Turijn is 4,36 meter lang en 1,10 meter breed. Zowel op de voor- als de achtergrond is een afbeelding of schildering te zien van een naakte man, die zijn handen gekruist houdt boven zijn kruis. De man heeft een baard, snor en lang haar en heeft een lengte van 1.75 meter. Er zijn verschillende wonden ontdekt, dat duidt op bloedvlekken. De onderstaande wonden zijn ontdekt op het linnen kleed;

– wond op één pols. Deze wond lijkt te zijn veroorzaakt door een doorboring. De andere pols is niet zichtbaar, doordat deze zich tussen de bovenste pols en het lichaam bevindt.

– wond op de zijde. Deze wond lijkt te zijn veroorzaakt door een doorboring.

– wond op de schedel.

– wond op de rug en de benen. Deze wonden lijken te zijn veroorzaakt door geseling.

Lijkwade-Turijn (3)

Bezichtiging van de lijkwade van Turijn

De laatste week van mei reisde ik met PalioTours door drie regio’s om te genieten van een Food & Wine reis. De laatste regio die wij bezochten was Piemonte en we verbleven in de stad Turijn. Vele reizigers bezoeken nu de stad die voor een aantal weken is omgedoopt tot bedevaartsoord. Na vijf jaar is de lijkwade weer toegankelijk en zichtbaar voor het publiek.

De Duomo van Turijn is sinds 19 april hermetisch afgesloten en alleen te bezoeken voor de bezichtiging van de lijkwade. Na een korte introductiefilm, zie mijn opname hieronder, wordt er elke keer een kleine groep van rond de 25 mensen toegelaten bij het altaar van de Duomo. Op het altaar is de lijkwade van Turijn tentoongesteld achter glas en wordt beschermd door twee leden van de Guardia Civil. Een vrijwilligster geeft in het Italiaans een korte uitleg over de lijkwade en wat je kan zien.

https://www.youtube.com/watch?v=w7PG0svZhzQ

Je mag foto’s maken maar absoluut niet met flitslicht.

Wil je de lijkwade van Turijn ook zien?

Ik zal eerlijk zeggen dat het bezoek aan de lijkwade van Turijn voor mijn geen religieuze waarde heeft. Ik vind het echter wel bijzonder dat ik de kans heb gekregen om het te mogen zien omdat er zoveel mysteries aan kleven. Mocht je om wat voor reden dan ook de lijkwade van Turijn willen bezoeken, grijp dan nu je kans. Tot en met 21 juni 2015 is de Duomo nog geopend en kan je de lijkwade bezichtigen.

Hou rekening met enorme drukte in het weekend, dus mocht je de kans hebben ga dan doordeweeks en het liefste vroeg in de ochtend. De omgeving van de Duomo is bijzonder goed beveiligd en afgesloten. Gezien de Duomo een tijdelijk bedevaartsoord is voor mensen uit de hele wereld zijn er speciale looppaden aangelegd met daaroverheen tenten, mocht het regenen dan blijft iedereen in elk geval droog. Neem geen grote tassen mee en hou rekening met een veiligheidscontrole die vergelijkbaar is op een vliegveld. Alles gaat door een scanner. Zie voor meer info de foto’s hieronder.

Lijkwade-Turijn (10)

Lijkwade-Turijn (4)

Lijkwade-Wikipedia

Henriette Bokslag
Henriette Bokslag

Henriëtte, (31) kan je altijd wakker maken om iets leuks te gaan doen of voor een reisje. Festivals, events, fun, adventure, spa, wellness en paardrijden…. Zomaar wat van de dingen die ze het liefste doet en bezoekt. Gefascineerd door het onbekende en gedreven door het avontuur dat onderweg zijn brengt laat ze zich graag verrassen door de omgeving waarin ze is beland. De belevenissen verwerkt ze in reisverhalen gecombineerd met praktische tips en leuke weetjes. Travel around with Henriëtte! Droom weg en laat je inspireren om de wereld te gaan ontdekken op Travelaroundwithme.com. Henriëtte is daarnaast ook te volgen op Facebook, Twitter & Instagram.

More from Aniek Rooderkerken

Franciscus, Sacro Monte en het Ortameer

Sacro Monte… een heilige berg? Je vindt deze in Noord-Italië. Felicia Dekkers...
Read More

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *