Italiaans studeren, come si fa?

In 2000 ben ik begonnen met Italiaans studeren. De Europese Unie was in haar enthousiaste hoogtijdagen en de euro was net ingevoerd in Italië. Ik kreeg les bij het Istituto di Cultura in Amsterdam, wat nog steeds een gerenommeerd instituut is voor de verspreiding van de Italiaanse cultuur. Daarna ging ik twee jaar naar Italië met een Europese beurs en vervolgens naar de Universiteit van Utrecht waar ik Italiaans studeerde.

Italiaanse les volgen

Veel Nederlanders volgen hun Italiaanse lessen via lokale taleninstituten en volksuniversiteiten. Je kunt zelf een Italiaan bij jou in de buurt zoeken die je les wil geven of je kunt op taalreis gaan en ter plekke de taal leren. Inmiddels geef ik ook les bij zo’n taalschool waar jij misschien wel je cursus wil gaan volgen. Ik ben geen madrelingua, geen native speaker. Maar…. ik kan je wel uit ervaring vertellen welke klassieke fouten Nederlanders allemaal maken bij het leren van het Italiaans.

Een lange weg naar Rome

De Europese Unie heeft de mate van beheersing van een taal verdeeld in 6 niveaus. Van A1, het laagste nivo, via A2, B1, B2 en C1 naar C2. In Nederland wordt vaak B1 gevraagd voor allochtonen die werk zoeken. Geloof me: daar ben je nog niet zo snel, zeker niet als je tot een heel andere taalgroep behoort! Voor de toelating tot een Italiaanse universiteit is B2 nodig en op veel middelbare scholen doen leerlingen tegenwoordig examen voor Cambridge Engels. Dat voldoet ook aan deze Europese normen en is meestal B1/ B2 voor de HAVO, C1 voor VWO en C2 voor Gymnasium/TTO. De examens volgens de richtlijnen van de Europese Unie zijn inmiddels bij best veel taalscholen bekend, maar bij heel veel studenten nog niet.

Opnieuw examen doen

Zelf mag ik 8 juni examen doen voor het laatste niveau Italiaans. C2. Een examen van circa 5 uur van de Universiteit van Siena waarbij je alleen pen en papier mag gebruiken. Een examen dat uit heel veel onderdelen bestaat en dat ik graag zou halen. Maar als ik realistisch ben dan zijn 3 van de 5 onderdelen ook al leuk. Veel Italianen zouden zelf nog  niet het C2 examen in hun eigen taal halen. Net zoals niet iedere Nederlander academisch Nederlands kan spreken, schrijven, luisteren, lezen en op taalkundig niveau kan begrijpen.

Heb jij ook zin gekregen?

Na een vol jaar één avond in de week Italiaanse les (dus niet die cursussen van een half jaar) en twee uur in de week thuisstudie zou je op nivo A1 moeten zitten met je Italiaans. Iedereen kan zich inschrijven voor de examens van de Europese Unie. In Amsterdam kun je twee keer per jaar examen doen op één van de zes nivo’s bij het Istituto di Cultura of bij Studiolingua. Je moet er even voor afreizen, maar je bent wel een ervaring rijker en je hebt een certificaat dat ook in Italië wordt erkend en herkend.

Waar studeer jij Italiaans?

Ook leuk om te lezen:

Wat je moet weten over studeren aan de Università per Stranieri in Perugia #1

Wat je moet weten over studeren aan de Università per Stranieri in Perugia #2

More from Lotje Lomme

Curzio Malaparte “Het bal in het Kremlin”

Van Uitgeverij Arbeiderspers en van vertaler Jan van der Haar is “Het...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *