Ontdek de schilderachtige straten van Bergamo

Piazza del Duomo
Piazza del Duomo

De charmante stad Bergamo voelt meer aan als een groot dorp. Zo veel minder massaal en drukbezocht dan het nabijgelegen Milaan. Niet vreemd, slechts een paar procent van de reizigers die op Bergamo Airport landt, bezoekt ook daadwerkelijk deze stad. De meeste mensen reizen direct door naar het Comomeer of naar de grote mode- en designstad Milaan. Maar gun je jezelf een dag of twee in Bergamo, dan weet ik zeker deze stad een heerlijke indruk op je achterlaat. Wanneer je door het oude centrum wandelt, door schilderachtige straten met pastelkleurige huizen in de prachtige oude Città Alta, fresco’s bewondert, of wanneer je vanuit de funicolare uitkijkt over de stad, merk je dat Bergamo zoveel meer is dan een voorstad van Milaan. Hierom geef ik je de beste redenen om tijdens je volgende reis naar Noord-Italië ook Bergamo met een bezoek te vereren.

Ontdek Bergamo te voet

Bergamo is een ideale stad om te voet te ontdekken. Niet te groot, niet te klein, met de meeste bezienswaardigheden op loopafstand.  Zo nu en dan drink je een cappuccino op een pleintje, waarna je weer rustig door de straten struint en enkele van de kleine winkeltjes binnen stapt. Verblijf je niet in Città Alta, de hoger gelegen stad, dan is deze eenvoudig met de funicolare, de kabelbaan, te bereiken. Bijkomend voordeel is dat je dan ook nog eens prachtig zicht hebt op de Venetiaanse muren, gebouwd tussen 1561 en 1588 om dit kleine stukje grondgebied van de Venetiaanse Republiek te beschermen. (Venetiaans? Ja, verderop in dit artikel leg ik het uit!)

Vespa in de straten van Bergamo
Vespa in de straten van Bergamo

Vraag een willekeurige inwoner van Bergamo wat het mooiste plein van Italië is en je krijgt te horen dat dit het Piazza Vecchia is. Het állermooiste van heel Italië, dat valt te betwisten, maar prachtig is het zeker. Het Piazza Vecchia is het kloppende hart van het oude en hoger gelegen deel van Bergamo, omringd door gebouwen die de historie van de stad ademen. In de vijftiende eeuw kwam de stad onder de heerschappij van de Republiek Venetië en wanneer je om je heen kijkt voel je inderdaad de elegante Venetiaanse sfeer die rond alle gebouwen hangt. Je oog valt meteen op de wit marmeren Fontana Contarini in het midden van het plein. Hierna richt je je ogen waarschijnlijk op het Palazzo della Ragione en de hoge toren die in de twaalfde eeuw gebouwd is. Vanaf de toren heb je een werkelijk ongelofelijk uitzicht over de huizen en monumenten van Città Alta, zie mijn foto’s. De toren staat ook bekend als de Campanone dankzij de grote klokken die iedere avond om 10 uur maar liefst 180 keer luiden.

Piazza Vecchia met de klokkentoren
Piazza Vecchia met de klokkentoren

Het Piazza Vecchia is door een arcade naast het Palazzo della Ragione verbonden met het Piazza del Duomo. Zoals de naam doet vermoeden ligt hier de Duomo, of de Kathedraal, gebouwd op de overblijfselen van twee oudere kerken. Ook de Basilica Maria Maggiore werd op de resten van een oudere kerk gebouwd en hoewel de Basilica van buiten Romaans aandoet, herbergt het een rijk Barok interieur met onder andere panelen door Lorenzo Lotto en een monument voor Gaetano Donizetti, die later nog ter sprake zal komen. Verlaat je de kerk weer vanuit het noordportaal, met de leeuwen die de wacht houden, en draai je een slag, dan zie je de Colleoni Kapel, gebouwd voor de bekende condottiero Bartolomeo Colleoni om zowel zijn tombe als die van zijn dochter te herbergen. Loop je naar buiten dan zie je de mooie, intieme vergeleken met zijn grotere broers, achthoekige doopkapel. Leuk detail is dat hij gebouwd werd ín de Basilica di Santa Maria Maggiore door Giovanni da Campione, en later verplaatst werd naar zij huidige plekje op het plein.

Piazza del Duomo
Piazza del Duomo: een must-see tijdens je stedentrip Bergamo
Piazza del Duomo
Piazza del Duomo
Piazza Vecchia met de klokkentoren
Piazza Vecchia met de klokkentoren

Wandel verder door de Via Colleoni, met het begin negentiende eeuwse Teatro Sociale, het plein Colle Aperto (vanaf waar je ook langs de muren kan wandelen voor een prachtig uitzicht over de lager gelegen delen van de stad) en uiteindelijk langs de Porta di Sant’Agostino. De voormalige chiesa di Sant’Agostino en het nabijgelegen klooster zijn nu thuisbasis van de universiteit. Hier dichtbij zijn in de Chiesa di San Michele al Pozzo Bianco mooie fresco’s van Lorenzo Lotto te bewonderen.

Gelegen in Città Bassa, de lagere stad, vind je het Teatro Donizetti en drie musea die de moeite van een bezoek meer dan waard zijn: het Bernareggi museum van religieuze kunst, de Galleria d’arte moderna e contemporanea en de Accademia Carrara. In het laatste museum vind je werken van grote namen uit de Italiaanse kunstgeschiedenis. Pisanello, Botticelli, Raphael en Canaletto, om er eens een aantal te noemen. Bergamo is dan ook een -hoewel minder bekende- artistieke stad. Onder de heerschappij van de Venetiaanse Repuliek werkte en woonde Lorenzo Lotto tien jaar lang in Bergamo, waardoor je verspreid door de stad talloze meesterwerken van zijn hand kan vinden.

De stad uit

In de omgeving van Bergamo kan je verschillende kleine dorpen en stadjes bezoeken. Cornello bijvoorbeeld, een charmant middeleeuws stadje met straten omgeven door arcadebogen, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Maar ook Clusone, een middeleeuws dorp in de Seriana valei, waar de Basilica di Santa Maria Assunta parmantig uitkijkt over de omgeving. Clusone is beroemd om het Oratorio dei Disciplini met de fresco’s van de “Danza Macabra” (dans van de dood) en “Trionfo della Morte (triomf van de dood), het gemeentehuis met vijftiende eeuwse fresco’s en het Piazza Raddrizzato met een prachtige 16e eeuwse planetaire klok.

Clusone, Triomf van de dood
Clusone, Triomf van de dood
Clusone
Clusone

Lovere is een lieflijk dorpje gelegen aan de noordelijke oever van het Lago d’Iseo, het kleinste van de meren in Lombardije. Verkozen als een van de Borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes in Italië, is het in de zomer waarschijnlijk een enorm toeristische bestemming. Wij struinen echter heerlijk rustig door de straten van Lovere, met overal prachtig zicht op het Lago d’Iseo. Wij hadden hier helaas geen tijd voor, maar met name de Basilica di Santa Maria in Valvendra moet een bezoek waard zijn, gebouwd tussen 1473 en 1483 in Renaissance stijl met Venetiaanse invloeden. Met de ferry kan je de andere dorpen aan het Lago d’Iseo en Monte Isola bereiken, het grote eiland midden in het meer.

Lovere aan het Lago d'Iseo
Lovere aan het Lago d’Iseo

Ik had er geen tijd voor, maar San Pellegrino en vooral de spa’s hier moeten een bezoek waard zijn. De bronnen van San Pellegrino zijn bekend sinds de middeleeuwen, maar pas in de 18e eeuw wordt de heilzame werking van het water echt ontdekt. San Pellegrino water vind je tegenwoordig overal ter wereld, op de tafels van Italiaanse restaurants, maar er gaat niets boven het bezoeken van een spa. Wie is hier al eens geweest?

Clusone, Piazza Raddrizzato
Clusone, Piazza Raddrizzato

Een avond in het theater: Don Pasquale

Bezoek jij op reis het theater of de opera? Wij haasten ons vandaag naar het Teatro Donizetti waar deze avond Don Pasquale wordt opgevoerd, een opera van de in Bergamo geboren componist Gaetano Donizetti (1797 – 1848). De opera vertelt het verhaal van de rijke en al wat oudere Don Pasquale en zijn erfgenaam en neef Ernesto. Ernesto weigert met een rijke dame te trouwen omdat hij verliefd is op de arme weduwe Norina. Don Pasquale smeedt hierom een slim plan: hij geeft dokter Malatesta, een vriend van de familie, opdracht om een jonge en bescheiden bruid te zoeken. Niet voor Ernesto, maar voor hemzelf! Ernesto is ten einde raad, want hij kan nu fluiten naar de erfenis.

Wat hij niet weet is dat Malatesta een list heeft bedacht. Hij stelt Don Pasquale voor aan Sofronia, zogenaamd de zus van Malatesta die net uit het klooster is gekomen. In werkelijkheid is zij Norina die doet of ze deugdzaamheid zelve is. Pasquale is dolverliefd en sluit, zonder dat te beseffen, een schijnhuwelijk. Zijn jonge bruid neemt echter direct bedienden in dienst, bestelt de duurste cadeaus en verspilt tonnen met geld. Pasquale ziet al snel zijn fout in en het wordt hem te veel. Op dit moment kondigt doktor Malatesta de komst aan van Ernesto en Norina. “Zij eruit of ik eruit”, roept Pasquale’s vrouw woedend, een aanbod dat Pasquale niet aan zich voorbij laat gaan. Eindelijk stemt hij in met het huwelijk van zijn neef met Norina, waardoor hij van zijn echtgenote verlost kan worden. Wanneer hij beseft dat hij in een list is getrapt ziet hij in dat men men op zijn leeftijd inderdaad niet straffeloos met jonge meisjes kan trouwen.

Stedentrip Bergamo

Ik mocht een aantal dagen Bergamo ontdekken op uitnodiging van Turismo Bergamo. Bergamo is een stad met een rijke culturele, artistieke en muzikale traditie. Het enige nadeel was dat ik eigenlijk maar een paar uur de tijd had om de stad zelf te bezoeken. Genoeg om de mooie stadswandeling te maken, niet genoeg om de hele stad te leren kennen. Ik ga dus zeker nog eens terug! Vanaf Bergamo Airport ben je met de shuttlebus binnen 15 minuten in het stadscentrum. Er is geen reden meer om Bergamo de volgende keer links te laten liggen! Bij het tourist office haal je stadswandelingen op, waarmee je Bergamo in 6 of 12 uur kan ontdekken. Hierdoor kan je ook op één dag, bijvoorbeeld vanuit Milaan, de stad verkennen.

Reisde jij al eens naar Bergamo? En, wat vond je ervan? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met een stedentrip Bergamo!

More from Aniek Rooderkerken

Franciscus, Sacro Monte en het Ortameer

Sacro Monte… een heilige berg? Je vindt deze in Noord-Italië. Felicia Dekkers...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *