Tips voor dagtrips vanaf het Gardameer

Desenzano del Garda
Desenzano del Garda

Het Lago di Garda is misschien wel het bekendste meer van Italië. Het helderblauwe meer met in de verte bergen die hoog de lucht in toornen. De vele terrasjes en kilometerslange boulevards. En ook de steden Verona, Milaan en Venetië op een steenworp afstand. Redenen genoeg om het Lago di Garda tot je volgende vakantiebestemming te maken. Je boekt een hotel, verblijft in een b&b, of kiest misschien wel voor een camping met uitzicht op het meer. Na een paar dagen rondgedobberd te hebben in het meer en na uiteraard verschillende dagtrips gemaakt te hebben, geef ik je de beste tips voor excursies en bezienswaardigheden aan het zuiden van het Gardameer.

De haven van Desenzano del Garda
De haven van Desenzano del Garda
Desenzano del Garda, Gardameer
Desenzano del Garda, Gardameer

Bezoek het Isola di Garda

Sinds een aantal jaar kan je het eilandje Isola del Garda bezoeken. Op het eiland staat een imposante neogotische villa in Venetiaanse stijl, van de Borghese familie. Je struint er door de schitterende tuinen en ontdekt de rijke historie van de Borghese en andere families, die eens in de villa woonden. Maar ook de boottocht naar het eiland toe is al de moeite waard.

Salò, Gardameer
Salò, Gardameer

Bezoek een limonaia citroenkwekerij

Dacht jij dat citroenen alleen in het zuiden van Italië groeien? Nee hoor! Het Gardameer is namelijk het meest noordelijke punt waar citroenen groeien. In Gargnano of het fotogenieke plaatje Limone sul Garda bezoek je een authentieke citroenkwekerij, waar je natuurlijk de huisgemaakte limoncello mag proeven. En alleen al de autorit langs de oever van het Gardameer is spectaculair. Geniet je onderweg wel van het uitzicht?

Limone sul Garda
Limone sul Garda

Maak een boottocht over het meer

Zie het Gardameer vanaf haar mooiste kant; vanaf het water wel te verstaan. Vanaf een boot heb je een prachtig zicht op de oevers, bewonder je de mooie villa’s langs het meer en neem je natuurlijk ook een duik in het water. Je kan een eigen bootje huren, maar ook een zogenaamde “lake tour” boeken die je langs de mooiste plekken en naar de leukste dorpjes brengt. Of je gaat voor de budget-optie; jr neemt de veerboot naar de andere kant van het meer. Mooi uitzicht gegarandeerd!

Kasteel van Sirmione
Kasteel van Sirmione

Romeinen in de Grotta van Catullus

Het oudste deel van het dorpje Sirmione ligt op een klein schiereiland, vanaf waar je een werkelijk ongelofelijk uitzicht op het Gardameer hebt. Terwijl je door de straten struint kan je genieten van de vele winkeltjes, bars en trattorie. Toegang tot het eiland heb je langs het kasteel van Sirmione, en helemaal op de kop van het eiland liggen de Grotten van Catullus,  de ruïnes van een Romeinse villa gebouwd in het begin van onze jaartelling. In de zomer wordt het hier behoorlijk druk, dus als je dit stadje wil bezoeken zou ik in het voorjaar gaan.

Grotta van Catullus, Sirmione
Grotta van Catullus, Sirmione

Canyoning

Het is wat prijzig, waardoor wij het niet geprobeerd hebben, maar het is zeker ook avontuurlijk! Tijdens het canyonen daal je af van de meest adembenemende canyons, glijd je over natuurlijke waterglijbanen, spring je in kristalheldere waterpoelen en ga je abseilen boven watervallen. Je kan het een uurtje doen, maar je kan er ook een dagactiviteit van maken. Het staat zeker op onze to-do list voor ons volgend bezoek aan het Gardameer!

Grotta van Catullus, Sirmione
Grotta van Catullus, Sirmione

Ben jij al eens bij het Gardameer geweest? En heb je misschien mooie tips voor me?

Desenzano del Garda
Desenzano del Garda
More from Aniek Rooderkerken

Franciscus, Sacro Monte en het Ortameer

Sacro Monte… een heilige berg? Je vindt deze in Noord-Italië. Felicia Dekkers...
Read More

2 Comments

  • Wat heerlijk om weer te zien! Wij zijn een week in Limone sul Garda geweest. Een motor huren en rondrijden (ook zonder motorrijbewijs) kan, en is erg leuk om te doen. En ik vond Sirmione en Bardoline erg leuk! Maar ook de noordelijke plaatsjes. In Riva del Garda is ’s avonds ook veel vermaak.

  • Oh, ik wist helemaal niet dat dit ook zonder motorrijbewijs kon? Er waren zoveel plaatsjes om uit te kiezen, dus ditmaal werd het echt de zuidzijde, maar ik wil zeker nog een keer terug. En dan weer in het voorjaar, want ik denk wel dat het in de zomer stervensdruk is aan het Gardameer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *