Vijf bijzondere musea in Florence die je bezocht móet hebben!

Chimera van Arezzo, Museo Archeologico Nazionale, Florence
Chimera van Arezzo, Museo Archeologico Nazionale, Florence

In Florence bezoek ik keer op keer de Uffizi, het Bargello of de Galleria dell’ Accademia. Stuk voor stuk prachtige musea waar ik niet uitgekeken raak. Maar er zijn nog veel meer bijzondere musea in Florence te vinden. Ik deel vandaag vijf museale pareltjes met je!

Neo-gotisch kasteel vol artefacten: Museo Stibbert

Museo Stibbert is een van de meest fascinerende en onverwachte plekken in Florence én een van de meest bijzondere musea. Het werd opgericht door Frederick Stibbert (1836–1906). Hij erfde het landgoed van zijn grootvader en wijdde zijn hele leven aan het verzamelen van objecten, antiek en kunstvoorwerpen. De villa op de Florentijnse heuvel werd omgebouwd tot een neo-gotisch kasteel, met 57 kamers die al zijn collecties uit de hele wereld vertonen. Het grootste deel van de muren is bedekt met leer en tapijten en de kamers zijn gevuld met Etruskische artefacten, schilderijen, meubilair, porselein, Toscaanse kruisbeelden en een outfit gedragen door Napoleon I van Frankrijk.

Stibberts meest uitgebreide collectie bevat ongeveer 16.000 wapens en harnassen uit de Europese, Aziatische, islamitische en Japanse beschavingen. In een andere vleugel van het gebouw zijn de privé-appartementen geheel eclectisch ingericht. Een neo-renaissancistische balzaal, lounge kamers in rococostijl en imperium voor de slaapkamers. Ook het park is ingericht met dezelfde nieuwsgierigheid naar het verleden, met paviljoens, standbeelden, nep-ruïnes en een kleine neo-Egyptische tempel.

Museo Stibbert in Florence is een van de meest bijzondere musea in Florence

Museo Stibbert in Florence is een van de meest bijzondere musea in Florence

Snoepwinkel voor kunstliefhebbers: Museo Horne

Het Horne Foundation Museum ontstond uit een erfenis van de Engelse verzamelaar Herbert Percy Horne (Londen 1864 – Florence 1916). De kostbare verzameling van kunstwerken werd samen met het gebouw waarin deze ondergebracht was  aan de Italiaanse Staat gedoneerd. Het museum is een snoepwinkel voor kunstliefhebbers met schilderijen en sculpturen – van Giotto, Simone Martini, Masaccio en Filippino Lippi tot Domenico Beccafumi en Giambologna.

Het statige huis is verder gevuld met een rijke collectie toegepaste kunst: keramiek, meubelstukken, textielen en kleine kunststukken gemaakt door goudsmeden. Op de tweede verdieping bevindt zich de enige kamer die door Horne zelf is ingericht: zijn bibliotheek met ongeveer 5000 volumes en een verzameling van verlichte codices, manuscripten, incunabelen en 16e eeuwse uitgaven.

Etruskische en bronzen beelden in Museo Archeologico Nazionale

Aan het Piazza Santissima Annunziata in Florence bevindt zich het zeventiende eeuwse Palazzo della Crocetta. Het werd gebouwd voor Maria Maddalena de’ Medici, de zuster van Cosimo II. Tegenwoordig is hier een van de belangrijkste collecties van Etruskische kunst in de wereld te vinden. Het Museo Archeologico Nazionale bevat onder andere de collecties van de Medici familie en de Uffizi. Het is de minst bekende van de grote Florentijnse musea, voor een deel misschien omdat de meeste mensen Florence met name associëren met de Renaissance.

Sarcofago di Larthia Seianti, Museo Archeologico Nazionale, Firenze

Sarcofago di Larthia Seianti, Museo Archeologico Nazionale, Firenze

Er zijn echter genoeg redenen om dit museum te bezoeken. Belangrijke Etruskische en Romeinse vondsten afkomstig van opgravingen in Toscane worden er tentoongesteld. Bijvoorbeeld de beroemde Etruskische Chimera van Arezzo die werd ontdekt in 1553 in Arezzo tijdens de bouw van een Medici vesting. Maar ook de standbeelden van de Arringatore en Mater Matuta, de sarcofaag van Laerthia Seianti, een rijke vrouw uit Chiusi in Zuid-Toscane. Zij werd begraven in een prachtige sarcofaag, behangen met juwelen en begeleid door kleine artefacten. Het museum heeft een van de grootste Egyptische afdelingen van Italië met vazen, sarcofagen, standbeelden en mummies.

Eeuwenoude graffiti in Palazzo Davanzati

Het Palazzo Davanzati (Museo della Casa Fiorentina Antica) toont hoe de rijke Florentijnen woonden in de veertiende eeuw. Het is het best bewaard gebleven middeleeuwse palazzo in Florence en is ingericht met meubilair, beeldhouwwerken, wandtapijten, majolica en gebruiksvoorwerpen uit die periode.

Neem vooral een kijkje in de Sala dei Pappagalli, zaal van de papegaaien, de Sala Piccola met een verzameling cassone (bruidskisten waarin de bruid haar uitzet bewaarde) en de Camera della Castellana di Vergi, de grote slaapkamer met een fresco van de Franse roman La chatelaine de Vergi (ook te lezen in Bocaccio’s Decamerone). Vergeet niet op zoek te gaan naar de eeuwenoude sgraffito (graffiti) die je op de muren kunt lezen. Zeker ook voor kinderen is dit een van de meest bijzondere musea in Florence.

Palazzo Davanzati in Florence

Palazzo Davanzati in Florence

Opgezette Antilopen en het Nijlpaard van de’ Medici: La Specola

Ook leuk voor kinderen: Museo di Storia Naturale, Sezione di Zoologia La Specola, het natuurhistorisch museum van Florence, is een mooie afwisseling met de kunstmusea. Het museum is gevestigd in een palazzo niet ver van het Palazzo Pitti in Oltrarno. Het Museo La Specola is het oudste wetenschappelijk museum van Europa en werd opengesteld voor het publiek in 1775 als rariteitenkabinet.

In het museum staan opgezette antilopen en de zeldzame okapi (antilope giraffe). In de grote vitrine van de Afrikaanse planteneters is een witte neushoorn te bewonderen. Het opgezette Nijlpaard in het museum zou het huisdier van de familie de’ Medici zijn geweest die leefde in de Boboli-tuinen. Je ziet in de museumzalen ook vogels in alle kleuren en vormen, kleine gifkikkers uit Zuid-Amerika, twee reuzenschildpadden van de Galapagos en een mummie van een krokodil van de Nijl, in een Egyptische graftombe ontdekt. Enigszins luguber is de grote verzameling wassen anatomische modellen uit de late 17de tot het begin van de 19e eeuw.

Wat is jouw favoriete museum in Florence?

11 Comments

 • Yvonne schreef:

  Ondanks dat het allemaal enorm boeiende plekken zijn wat betreft verhaal en geschiedenis spreekt Palazzo Davanzati mij het meeste aan! Wat een prachtige kleuren op de foto ook. Met het natuurhistorisch museum zou ik onze oudste ook echt een plezier doen!!

 • Stéphanie schreef:

  Ik denk dat ik voor Museo Stibbert zou gaan, wat een mooi gebouw! Ik geef toe, ik verkies regelmatig natuur boven kunst en cultuur maar ik vind het leuk om af en toe een kasteel en bijhorend landgoed te bezoeken. Al die details uit het verleden en de grootheid van zo’n gebouw zijn best indrukwekkend en bijzonder.

 • ivonne calis schreef:

  Gaaf, zo veel mooie musea in Florence. Ik moet eerlijk bekennen dat wij niet zulke grote museum bezoekers zijn. We waren in het Uffizi en bezochten de Duomo en klommen in de domtoren. Het Museo Stibbert lijkt me wel erg mooi. Ik ben gek op die ingerichte kamers! Hoewel, het Palazzo Davanzati klinkt ook goed!

 • Dat is een handig lijstje! Florence staat zeker hoog op mijn lijstje. Ik ben dol op musea 🙂 .

 • Marcella schreef:

  Mooie lijst! Ik ben niet heel dol op musea, maar er eentje of een paar bezoeken, dat sla ik zeker niet af! 😉

 • Vroeger gingen we met mijn ouders altijd naar Toscane.. We kwamen ook regelmatig in Florence. Ik kan me niet herinneren dat we daar ook naar musea zijn geweest, maar ik vraag me ook af of dat slim was geweest met twee kleine meisjes 😉 .. Leuk artikel!

 • Antonette Spaan schreef:

  Ohhh ik ben nog nooit in Florence geweest, de hoogste tijd dus. Alhoewel ik geen enorme fan van musea ben, bezoek ik er altijd ten minste eentje tijdens een stedentrip. Ik onthoud je tips mochten we eens die kant op gaan!

 • Wanda schreef:

  Volgend jaar zomer maken we een roadtrip door Italië, dan komt dit lijstje heel goed van pas.

 • Ik moet bekennen dat ik in Florence alleen de Duomo en de toren heb bezocht, waar ook al veel te zien was. Hoewel ik een echte natuurliefhebber ben, kan ik ook echt genieten van mooie gebouwen en musea.

 • Jessica schreef:

  Ik vind ze allemaal wel interessant klinken (echt keuzestress in Florence hè…), maar Palazzo Davanzati klinkt dan toch het leukst! 🙂

 • ensanneblog schreef:

  Nodig nog eens naar Florence merk ik ;-). Ik ben de dag dat ik daar was geen een museum ingeweest. Het was zooooo heet en we hadden lang bij de Dom in de rij gestaan.

Laat een reactie achter!