Home StedenFlorence Amerikaanse toerist breekt vinger van een 600 jaar oud beeld

Amerikaanse toerist breekt vinger van een 600 jaar oud beeld

door Aniek Rooderkerken
Dom van Florence

Je vraagt het je soms af. Waarom staan er zoveel ‘Don’t touch’ of ‘non toccare’ bordjes bij kunstwerken in Italië en waarom lopen er zoveel bewakers rond? Een beetje museumbezoeker zal toch wel weten dat je alleen naar kunstwerken kijkt, maar ze niet aan mag raken? Niet iedereen denkt zo blijkbaar.

Man breekt vinger van kunstwerk

Volgens NBC News heeft een Amerikaanse toerist heel Italië gechoqueerd door een vinger af te breken van een 600 jaar oud beeldhouwwerk in Florence. De Corriere Fiorentino meldt dat de 55-jarige Amerikaan met zijn gezin op vakantie was in Florence, toen hij in het Museo dell’Opera del Duomo het beeld van de Heilige Maagd door de Florentijnse beeldhouwer Giovanni d’Ambrogio zag. Hij raakte de uitgestrekte rechterhand van het beeld aan, om de hand op te meten of om hem zelfs een “darle il cinque”, high five, te geven, vertellen medewerkers van het museum. Zaalwachten probeerden hem te stoppen maar het kwaad was al geschied; de pink van de rechterhand van de Madonna is afgebroken.

De ‘give me five’ toerist, zoals hij in de krant wordt genoemd, probeerde in eerste instantie te doen alsof er niets aan de hand was, mengde zich in de menigte en begaf zich direct naar de uitgang. Na een achtervolging werd de man gestopt en verontschuldigde hij zich voor de schade.

“In een geglobaliseerde wereld als de onze lijkt men te zijn vergeten dat een van de basisregels voor het bezoeken van musea is, dat je de werken niet mag aanraken”. De directeur van het museum is ‘not amused’ en op dit moment wordt de schade van het werk onderzocht. Hoe leuk alle toeristische foto’s met kunstwerken ook zijn, denk bijvoorbeeld alle mensen die de toren van Pisa omver duwen, laten we hopen dat toeristen in het vervolg geen high five’s meer geven aan belangrijke kunstwerken. En de Amerikaanse toerist? Die is overgedragen aan de politie.

Meer lezen:

Laat een bericht achter!