Aquarellen van Italië van J.A. Knip
Lodewijk Napoleon wilde het Nederlandse kunstleven naar Frans voorbeeld organiseren. Hierom werden 13 kunstenaars naar Parijs en Italië gezonden. Een van hen van was de jonge Josephus Augustus Knip (1777-1847). Met een Prix de Rome studiebeurs verbleef hij van november 1809 tot september 1812 in Italië. Hier maakte hij tachtig bladen in olieverf en talrijke aquarellen van stadsgezichten en landschappen. Van de olieverfbladen zijn er weinig bewaard gebleven, van de aquarellen gelukkig wel. Het Rijksmuseum heeft in 2014 een groep van 46 aquarellen van de 19de-eeuwse kunstenaar verworven en presenteert deze nu voor het eerst in de nieuwe tentoonstellingsvleugel.
Ruïnes en Italiaanse landschappen
Het Colosseum, de aquaducten, Knip had een voorliefde voor de overblijfselen van de Romeinse bouwkunst. Knips aquarellen doen verrassend modern aan en werden in zijn tijd niet door iedereen even gewaardeerd. De on-Hollandse taferelen waarin ‘de luchten te blauw, het water te groen en de ossen veel te grote hoornen hebben’ werden, tegen de heersende smaak in, echter verzameld door een selecte groep vooraanstaande collectioneurs in Frankrijk en Nederland. De laatste jaren wordt opnieuw de uitzonderlijke waarde van het Italiaanse werk van Knip onderkend.
Rijksmuseum
De aquarellen van Knip maakten deel uit van de collectie I.Q. van Regteren Altena (1899-1980). Afgelopen jaar werden ze aangekocht door het Rijksmuseum, met steun van Gerhards Fonds / Rijksmuseum Fonds, Vereniging Rembrandt, VSBfonds en Mondriaan Fonds. De presentatie J.A. Knip: Aquarellen van Italië is gelijktijdig te zien met de tentoonstelling Uit en Thuis over 17de- en 18de-eeuwse landschapstekeningen uit de John en Marine van Vlissingen collectie.
Aquarellen van Italië
J.A. Knip: Aquarellen van Italië, Rijksmuseum Amsterdam, 5 juni 2015 t/m 21 september 2015
Afbeeldingen via www.rijksmuseum.nl
Meer informatie vind je op www.rijksmuseum.nl/nl/knip
Geef een reactie