Home StedenBari Authentiek Puglia in de hak van de Italiaanse laars

Authentiek Puglia in de hak van de Italiaanse laars

door Aniek Rooderkerken
Italië aanbevelingen - reistips, reisplannen en accommodaties

Authentiek Puglia in de hak van de Italiaanse laars

In Puglia ontdek je nog een stukje van het authentieke oude Italië dat nauwelijks aangetast is door het massatoerisme. In de hak van de Italiaanse laars bezoek je kleine steden en wandel je door olijfgaarden en langs de kenmerkende trulli. Indrukwekkend is ook het mysterieuze Castel del Monte met zijn acht hoeken en acht torens. Goed eten is belangrijk in deze Italiaanse regio. Naast olijfolie produceert Puglia een aantal exclusieve wijnen. Vanwege de ligging, ingeklemd tussen de Adriatische Zee en de Ionische Zee, serveren de restaurants talloze visgerechten. Over de zee gesproken: in de omgeving van Lecce en Bari vind je oogverblindend mooie stranden en rotsformaties. Puglia is een perfecte bestemming voor wie houdt van zon, zee en strand, maar heeft ook cultuurliefhebbers en levensgenieters meer dan genoeg te bieden!

De mooiste steden van Puglia

  • Bari is hoofdstad van Puglia en een belangrijke havenplaats aan de Adriatische kust. De historische oude stad herbergt talrijke kerken en pleinen.
  • In de havenplaats Brindisi bewonder je de Romeinse zuil die het einde markeert van de bekende Via Appia, die liep van Rome tot Brindisi.
  • Lecce ligt in het binnenland, maar op korte afstand van de Adriatische én Ionische Zee. Lecce staat bekend als het Florence van de Barok!
  • De naam van het stadje Gallipoli is afgeleid van het Griekse Kalepolis, dat mooie stad betekent. Gallipoli heeft nog steeds een Griekse uitstraling met zijn wit gepleisterde huizen.
Catel del Monte, Puglia, Italië
Alles aan het Castel del Monte is achthoekig: de binnenplaats met acht zalen en aan de buitenzijde acht achthoekige gevechtstorens. De functie van het kasteel is een mysterie!

Wanneer je afreist naar de door de zon gebleekte hiel van de Italiaanse laars, kan je een bezoek aan enkele van de mooiste steden van Puglia niet overslaan. Lecce wordt liefkozend het Florence van de Barok of het Athene van Apulië genoemd. De stad ligt in het binnenland, op korte afstand van de Adriatische en Ionische Zee. Een van de belangrijkste monumenten in de stad in het amfitheater. De barok komt vooral tot uiting bij de Santa Croce, de Dom en de vele kerken opgebouwd uit Pietra Leccese.

Net als Lecce is Bari een echte “foodie destination”. Bari is een belangrijke havenplaats aan de Adriatische kust. Vroeg in de ochtend breng je een bezoek aan de vismarkten en ‘s avonds eet je in een van de vele restaurants met hun typische Pugliese visgerechten. De historische oude stad heeft de tand des tijds goed doorstaan, met zijn kasteel en 12e eeuwse Domkerk. In de Basiliek van Sint-Nicolaas worden de stoffelijke resten bewaard van Sint Nicolaas, de bisschop van Myra en beschermheilige van de stad.

De derde grote stad in Puglia is Brindisi. De bekende Via Appia uit de Romeinse tijd liep van Rome tot Brindisi. In de stad zie je de Romeinse zuil die het einde markeert van de beroemde Romeinse weg. De stad heeft meer historie; de Romeinse dichter Vergilius is hier gestorven.

Authentiek Puglia in kleinere dorpen en steden

Cultuurliefhebbers halen hun hart op bij de vele kleinere stadjes en dorpen in Puglia. De “parel van Puglia” Trani bijvoorbeeld staat bekend om de kathedraal van Trani, gerekend tot de mooiste van Zuid-Italië, die eenzaam nabij de haven van de stad staat. Minstens zo bijzonder is het witte stadje Ostuni dat zich verheft op een heuvel dichtbij de helderblauwe Adriatische Zee. Nabij de stad vind je olijfgaarden en karakteristieke trulli met hun kegelvormige daken. De meeste trulli vind je toch bij Alberobello, in de Itria-vallei. Deze ‘stad van trulli’ is aangewezen als een UNESCO Werelderfgoed site. Ook in de Valle d’Itria is het charmante Martina Franca en Andria tenslotte is wereldberoemd om het nabije kasteel Castel del Monte.

Puglia music Aniek Rooderkerken 3

Voor wie liefhebber is van de zee is Otranto een goede bestemming, gelegen aan de oostkust van het schiereiland Salento. Naast het strand, moet je hier ook zeker de kathedraal bezoeken met zijn middeleeuwse mozaïekvloer. Vieste is een van de meest populaire zomerbestemmingen in Puglia, een pittoreske badplaats aan de oostkant van de prachtige omgeving van Gargano. Polignano a Mare staat natuurlijk bekend om zijn spectaculaire ligging, bovenop een 20 meter hoge kalkstenen rots met uitzicht op het azuurblauwe water van de Adriatische Zee. Santa Maria di Leuca is het meest zuidelijke puntje van Puglia en Gallipoli tenslotte ligt aan de Ionische kust op het schiereiland Salento.

Over olijfwegen…

Met zijn ongeveer 60 miljoen olijfbomen – waarvan 5 miljoen centenari van 100 jaar of ouder – produceert Puglia maar liefst 40% van de olijfolie van Italië. Onder de goudgele zon en op het rode land gedijen de bomen goed en de olie die wordt geproduceerd wordt ook nog eens beschouwd als een van de beste in het land. De olijfolie in Puglia ontdek je het best wanneer je de Strada dell’Olio di Puglia volgt, een gastronomische route die zich 140 kilometer lang uitstrekt door weelderige olijfgaarden en de gemeenten Carovigno, Ceglie Messapica, Cisternino, Fasano, Ostuni, San Michele Salentino, San Vito dei Normanni en Villa Castelli.

Bij oude boerderijen heb je de mogelijkheid olijfolie te kopen en te proeven en bij kleine oliemolens en in musea wordt de geschiedenis en productie van de lokale olijfolie toegelicht. Hier ontdek je de ware toewijding die de kleine Pugliese boeren hebben voor deze bijzondere vloeistof. Een stop waard zijn zijn het Museo dell’Olio in San Vito dei Normanni in een voormalig Dominicaner klooster of het Olijfoliemuseum in Fasano, in een voormalig Benedictijner pand dat in de 18e eeuw werd verbouwd tot masseria. In de ruimtes van een oude frantoio (molen) is een klein museum opgezet.

In de omgeving van Brindisi, bij plaatsen als Ostuni, San Vito dei Normanni, Cisternino en Ceglie Messapica wordt al sinds de Romeinse tijd olijfolie geproduceerd, zoals blijkt uit de aanwezigheid van zeer oude olijfbomen in Fasano en Ostuni. In de Salento kan je zonder veel moeite zelfs uliveti millenari vinden, olijfbomen vinden die meer dan 1000 jaar oud zijn.

… en langs fotogenieke trulli

De wereldberoemde trulli van Puglia zijn wonderlijke bouwwerken én ongetwijfeld één van de belangrijkste attracties van de regio. De kalkstenen woningen met hun kegelvormige dak in de Valle d’ Itria kom je tegen in de streek tussen de Zuid-Italiaanse steden Bari, Brindisi en Tarente. Alberobello is bezaaid met de fotogenieke huisjes en is hierom opgenomen als onbetwiste trullihoofdstad in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Ook in de plaatsen Locorotondo, Martina Franca, Cisternino, Ostuni en Ceglie Messapica vind je trulli.

De trulli worden al eeuwenlang met dezelfde bouwtechniek vervaardigd. Kalkstenen keien verzameld uit nabijgelegen velden worden op elkaar gestapeld zonder gebruik van mortel. Hierdoor ontstonden kleine tijdelijke onderkomens en permanente woningen voor de boeren, die in de trulli konden slapen en er hun werktuigen bewaarden. Tegenwoordig zijn veel van de merkwaardige gebouwtjes gerestaureerd en je kan zelfs in een trullo overnachten voor een unieke ervaring.

Puglia music Aniek Rooderkerken 9

Delicatessen, wijnen en culinaire tradites van Puglia

In Puglia overheersen de wijngaarden en olijfgaarden. Fijnproevers komen hier aan hun trekken met de verscheidenheid aan gerechten en wijnen. Pasta zie je op ieder menu en dan met name de orecchiette of cavatieddi, kleine “oorvormige” pasta, die meestal wordt bereid met groenten en tomatensaus. Puglia is het land van de fava (tuinbonen) en een breed scala van andere groenten zoals artisjokken, witlof, rucola, bloemkool, aubergine en paprika. Lunch bestaat er vaak uit talloze kleine hapjes zoals gebakken groenten, gevulde olijven, visgerechtjes, kazen en pasta.

Typische gerechten van deze streek zijn fave e cicorie selvatiche, een puree van tuinbomen met wilde cichorei, en orecchiette con polpette. Een bezoek aan Puglia is niet compleet zonder het proeven van de heerlijk romige burrata kaas en de Canestrato Pugliese DOP. In Lecce proef je de pasticciotto en koekjes, als de donut-vormige frisedde en de gekrulde taralli. Geen reis naar Puglia is compleet zonder een bezoek aan een lokale wijnboer. Puglia produceert meer wijn dan welke Italiaanse regio dan ook. De perfecte plek om je onder te dompelen in enkele van de beste wijnen van de regio zoals de Primitivo, Negroamaro (oudste druivensoort in deze regio) en de Malvasia druiven. Begeleid door de lokale wijnen zijn de smaken van Puglia om nooit te vergeten!

Een goed lunch én cocktailadres is Beija Flor.

Tips voor Puglia

Puglia strekt zich uit van het schiereiland van het bergachtige Gargano langs de Adriatische kust tot aan het meest zuidelijke puntje ‘Capo Santa Maria di Leuca’. In de steden Lecce Bari, Brindisi en Taranto word je overdonderd door barokpracht en zie je oude vrouwtjes buiten pasta maken. Authentiek Puglia vind je in kleine borghi en bijna Griekse stadjes als Martina Franca of het Arabisch aandoende Ostuni met kubusvormige witte huisjes en smalle steegjes. Het is een nog vrij ongerepte streek die door weinig toeristen bezocht wordt, hoewel dit nu lijkt te veranderen. Veel Italië-liefhebbers komen er achter dat deze regio met zijn natuurschoon en cultuur genoeg te bieden heeft! Lees de artikelen voor de beste tips voor Puglia!

Meer lezen:

Laat een bericht achter!