Avondzon op het Colosseum: het Flavisch Amfitheater
Wegdromen bij reisfoto’s… wanneer je niet in Italië bent is wegdromen bij je eerder gemaakte reisfoto’s een mooie tijdsbesteding voor je zondagochtend. Hoewel het weer in Nederland voor januari vrij zacht is, is het in Rome altijd beter. Zie deze foto die ik een paar jaar geleden in januari maakte van het Colosseum, gehuld in de avondzon. Daarom maken we vandaag een kleine uitstap naar Rome.
Het Colosseum
Het Colosseum, of het Flavisch Amfitheater, werd in de eerste eeuw na Christus gebouwd in opdracht van keizer Vespasianus. De voltooiing van het bouwwerk werd gevierd met spelen die niet minder dan 100 dagen duurden! Het was dan ook het grootste en meest beroemde amfitheater in het Romeinse Rijk. Naast vele gladiatorengevechten waren er ook verbazingwekkende, doch soms gruwelijke, schouwspelen te zien. Zo waren er gevechten tussen kraanvogels of tussen olifanten. Tijdens de gevechten waarbij bestiarii (wilde-dierenvechters) met wilde dieren vochten, was het Colosseum ingericht met rotspartijen en struiken. Er werden zelfs naumachiae (zeeslagen) gehouden waarvoor men de arena met miljoenen liters water liet vollopen en waarbij beroemde zeeslagen werden geënsceneerd.
Verval
Nadat het Christendom tot staatsgodsdienst werd verheven werden de gladiatorengevechten en spelen afgeschaft. Het theater raakte in verval en de Romeinen gebruikten het marmer waarmee het Colosseum ooit was versierd, als bouwmateriaal voor hun nieuw te bouwen kerken en paleizen.
Aan de plunderingen kwam een einde toen paus Benedictus XIV het Colosseum in de 18e eeuw heilig verklaarde. Vanwege het bloed van de christelijke martelaren dat hier vergoten werd, er werden veel christenen gedood tijdens de gevechten met de wilde dieren, werd het Colosseum ingewijd als kerk. Latere pausen lieten het Colosseum verder restaureren en vandaag de dag is het Colosseum één van de meest bekende bezienswaardigheden in Rome.

Geef een reactie