Home Kunst & CultuurBoekentips Bella figura, waarom de Italianen zo Italiaans zijn

Bella figura, waarom de Italianen zo Italiaans zijn

door Aniek Rooderkerken
Bella figura! Waarom de Italianen zo Italiaans zijn

Bella figura door Joost Houtman en Philip Roose

In Italië is alles mooi. De vrouwen, de mannen, de kunst, het leven! Joost Houtman en Philip Roose gaan op zoek naar de vraag wat de Italianen nu zo Italiaans maakt en waarom bella figura zo zit verweven in de levens van de Italianen.

Wat is bella figura?

“Alles draait in Italië om de bella figura en het laatste van een Italiaan dan ook wil, is een mal figuur slaan, Una figura di merda. Zolang de Italiaan er goed voor komt en alles er maar mooi uitziet, is het leven goed.”

In hun boek Bella Figura gaan Joost Houtman en Philip Roose op zoek naar de identiteit van de Italianen, naar het antwoord op de vraag waarom de Italianen zo Italiaans zijn. Waarom zit bella figura zo verweven in de levens van de Italianen. En wat is bella figura eigenlijk?

Waarom de Italianen zo Italiaans zijn

Soms vervalt het boek in clichés: niet alle Italiaanse vrouwen dragen een zonnebril die 80% van het gezicht bedekt, de mannen wonen echt niet allemaal nog bij mamma en er zijn meer dan voldoende Italianen zonder perfect stijlgevoel. Koken als nonna kunnen ze ook niet allemaal. En ‘de Italiaan’ bestaat natuurlijk niet, zoveel regionale en culturele verschillen zijn er.

Je verzandt soms in lange lappen tekst, maar lees je hier doorheen, dan staan er wel heel wat leuke fragmenten en observaties in het boek. Het zijn vaak clichés die een kern van waarheid hebben, en de beschrijvingen zijn vaak herkenbaar. “Alles voor de show, daar in Italië. En maar praten en maar praten en maar met die handen zwaaien! Allemaal om van het dagelijkse leven een groot schouwspel te maken.”  Ik bedoel maar.

Bella figura is een vermakelijk boek om als voorbereiding op je reis naar Italië te lezen. Of om op vakantie zo nu en dan open te slaan, een aantal pagina’s te lezen en vervolgens te kijken (als je dan toch in Italië op vakantie bent) of je de beschrijvingen herkent.

Zit er dan toch een beetje waarheid in de clichés? Want ja, je ziet toch wel veel immens grote zonnebrillen en in merkkleding gehulde Italianen.

Bella figura. Waarom de Italianen zo Italiaans zijn | Joost Houtman en Philip Roose | ISBN 9789460016660 | € 22,50 | Uitgeverij Vrijdag | Bestel Bella figura bij bol.com. De tweede druk verschijnt eind juli.

Bella figura! Waarom de Italianen zo Italiaans zijn

Bella figura! Waarom de Italianen zo Italiaans zijn

 

Meer lezen:

Laat een bericht achter!