Home Kunst & CultuurBoekentips Bespreking Mary Beard “Vrouwen en macht”

Bespreking Mary Beard “Vrouwen en macht”

door Lotje Lomme
Mary Beard Vrouwen en Macht

Bespreking Mary Beard “Vrouwen en macht”

Dit kleine boekje is een manifest van oudheidkundig historicus Mary Beard, schrijfster van SPQR, het alomvattende historische werk over de geschiedenis van het Antieke Rome. Een interessant historica die ook mooie documentaire’s maakt over het oude Rome en ook wel eens in de U.K. verschijnt in het publieke debat. Omdat ze in het beeld is en nogal uitgesproken is in haar opvattingen kreeg ze daardoor veel vrouwonvriendelijke reacties na zo’n televisieoptreden. Dit noopte haar om dit boekje te schrijven.

De stem van de vrouw in de oudheid

Beard laat zien hoe vrouwen al sinds de oudheid stelselmatig de mond worden gesnoerd. Het werd en wordt niet op prijs gesteld als vrouwen publiekelijk spreken. Centraal in haar betoog staat de stem die vrouwen hebben in het publieke debat. Vrouwen kunnen niet hetzelfde zeggen als wat mannen zeggen, zonder dat ze op een andere manier behandeld worden. Hun stemmen worden gezien als zwak, jammerend en niet relevant. Ze probeert de dubbele standaard bloot te leggen, toen en nu.

Verder lezen over dit onderwerp?

Beard heeft zeker wel een punt. Ik kreeg eens kritiek van een  docent Grieks en Latijn aan een Nederlands gymnasium toen ik in een blog schreef dat de Sabijnse Magdenroof ook geinterpreteerd kan worden als een groepsverkrachting.  De docent was van mening dat dit niet zo was en was ergerlijk kleinerend en belerend in zijn toon. Over de Italiaanse situatie schreef ik dit artikel over vrouwonvriendelijke geschiedenis door de Italiaanse journalist Bruno Vespa. Ook schreef ik op mijn eigen website eens over Lorella Zanardo, die een documentaire maakte over vrouwen in de Italiaanse media.

Mary Beard | Vrouwen en macht Een manifest | Uitgeverij Athenaeum 2018 | ISBN 9789025308988 | Hardcover € 13,50 euro (hier te bestellen) | Ebook € 4,99 (hier te bestellen)

Meer lezen:

Laat een bericht achter!