Home StedenFlorence College kunstgeschiedenis in Florence

College kunstgeschiedenis in Florence

door Aniek Rooderkerken
La Primavera, Sandro Botticelli, Uffizi Florence, Italië Een van de mooiste kunstwerken uit de vroege renaissance in Florence.

College kunstgeschiedenis in Florence

Er zijn redenen te over om de stad Florence te bezoeken. Het bekijken van de zonsondergang vanaf het Piazzale Michelangelo, het shoppen van die ene mooie leren tas, of het genieten van allerlei soorten aperitivi die de restaurants aanbieden. En dan hebben we het nog niet eens over de cultuur die je op iedere straathoek kan vinden, de kunst van grote meesters in de Uffizi en de prachtige palazzi uit de Renaissance. Maar wat is dat nu precies, die Renaissance? Gelukkig zijn er deze zomer twee tentoonstellingen in Florence, die ons alles vertellen én laten zien over deze periode in de kunstgeschiedenis die de mooiste kunstwerken voortbracht!

La Primavera del Rinascimento

Je moet snel zijn, want de tentoonstelling loopt bijna ten einde, maar in het Palazzo Strozzi kun je nog enkele weken genieten van de schitterende tentoonstelling La Primavera del Rinascimento (De lente van de Renaissance). Aan de hand van Florentijnse kunst uit de periode 1400-1460 wordt het ontstaan van het “wonder” van de Renaissance geïllustreerd. Van illustere werken uit de Gotische Middeleeuwen, tot de nieuwe canon van de beeldhouwkunst die in de vijftiende eeuw werd ontwikkeld door de grote meesters als Donatello en Ghiberti.

Tegelijkertijd laat de tentoonstelling ook zien hoe deze meesterwerken in een eindeloze productie werden vermenigvuldigd in marmer, stucco of polychroom terracotta. De werken kwamen bij mensen thuis terecht, bestemd voor privé-devotie, waardoor de taal en de schoonheid van de Renaissance grootschalig werd verspreid.

Er zijn klinkende namen te zien, denk aan een Giotto, Donatello, Ghiberti of Masaccio, en werken die onlosmakelijk verbonden zijn met de cultuurgeschiedenis van de stad. Zo kan je een blik werpen op het schaalmodel van de bekende koepel van Brunelleschi voor de Florentijnse Duomo, het absolute symbool van de stad, en twee reliëfs met Het offer van Isaac. Deze panelen werden door Filippo Brunelleschi en Lorenzo Ghiberti ingezonden voor de wedstrijd die was uitgeschreven voor de bronzen deuren van de Florentijnse doopkapel. Ghiberti’s ontwerp bleek de grote favoriet en winnaar van de wedstrijd, en hij mocht de deuren ontwerpen die je -een kopie ervan althans- nog steeds kan bewonderen op het Piazza del Duomo.

De tentoonstelling is nog tot en met 18 augustus te zien in Florence. Hierna moet je “helaas” afreizen naar Parijs, waar de tentoonstelling neerstrijkt in het Louvre.

Tentoonstelling Florence La Primavera del Rinascimento

Tentoonstelling Florence La Primavera del Rinascimento

Dal Giglio al David

Heb je nog steeds geen genoeg van de Renaissance? De tentoonstelling Dal Giglio al David. Arte civica a Firenze fra Medioevo e Rinascimento, in de Galleria dell’Accademia, laat ons nog een keer genieten van al het moois dat de Renaissance te bieden heeft. We worden meegenomen langs een aantal schitterende beelden en kunstwerken, die tussen 1400 en 1460 zijn gemaakt in Florence. Het mooie is dat het allemaal werken betreft die oorspronkelijk in opdracht zijn gemaakt om de openbare gebouwen van Florence te versieren; de gebouwen van de stadsbestuurders en de verschillende Arti of gilden, en de stadspoorten en muren.

De tentoonstelling in Florence toont zowel de kunstwerken als de politieke personen en partijen die deze werken door de stad verspreidden (het Huis van Anjou, de Welfen en de Ghibellijnen). Dit biedt ons een uniek inkijkje in de gekozen onderwerpen en leert ons de kunstwerken in hun originele context te begrijpen. Waarom zijn deze werken juist in deze stad en in deze periode ontstaan? De tentoonstelling onderstreept hiermee het belang van deze kunstwerken in de propaganda en communicatiestrategieën van de personen die de stad in de tijd van de Florentijnse Republiek regeerden.

En nu je alles weet over de Renaissance, is het tijd om met een lekker ijsje de zonsondergang over de Arno te bekijken, te gaan shoppen of uit eten te gaan. Want ja, dat kan natuurlijk ook zo goed in Florence!

Dal Giglio al David. Arte civica a Firenze fra Medioevo e Rinascimento

Dal Giglio al David. Arte civica a Firenze fra Medioevo e Rinascimento

Kunstgeschiedenis in Florence

La Primavera del Rinascimento. La scultura e le arti a Firenze 1400-1460
Palazzo Strozzi, 23 maart-18 augustus 2013
Musée du Louvre, 26 septmber 2013 – 6 januari 2014

Dal Giglio al David. Arte civica a Firenze fra Medioevo e Rinascimento
t/m 08 december 2013 te zien in de Galleria dell’Accademia, Florence

Meer lezen:

Laat een bericht achter!