Home Kunst & CultuurItaliaanse musea De Griekse discuswerper

De Griekse discuswerper

door Aniek Rooderkerken
Foto Mary Harrsch via Flickr

De Griekse discuswerper

Het is een van de beroemdste Griekse beelden; de Diskobolos of Discuswerper, vervaardigd ca. 450 v.Chr. door de Attische beeldhouwer en bronsgieter Myron van Eleutherae. Het originele bronzen beeld dat vermoedelijk in Delphi of Olympia stond is verloren gegaan, de mooiste sculpturen van brons werden later namelijk vaak omgesmolten. Gelukkig zijn er wel latere Romeinse kopieën overgeleverd.

De Griekse discuswerper

Het leek mij een mooi onderwerp voor een blog, een ruime week nadat ik zelf de marathon van Athene liep, over het beeld van de atletische Griekse discuswerper. Het originele beeld werd vervaardigd tijdens de klassieke periode (500 v.Chr. – 300 v.Chr.). De discuswerper is één en al beweging, de spieren gespannen. De atleet bevindt zich echter in een moment van rust vóórdat de atleet zich om zijn eigen as zal draaiwn en de discus weg zal slingeren. Dit weten we, omdat er verschillende Romeinse kopieën zijn overgeleverd, zoals de “Townley Discobolus” in het British Museum. Het is geen exacte kopie, het hoofd is zelfs afkomstig van een ander Romeins sculptuur! Beide beelden werden samen gevonden en er werd ten onrechte aangenomen dat ze bij elkaar hoorden. Sterker nog; het hoofd is verkeerd bevestigd! Het zou de andere kant op moeten kijken, richting de arm die op het punt staat de discus te werpen.

De discuswerper is in totale harmonie en balans, een mooi voorbeeld van contrapposta. Het sculptuur dankte zijn populariteit in de oudheid waarschijnlijk aan de weergave van het atletische ideaal. Discuswerpen was het eerste element in de vijfkamp, en de fysieke verschijning van de sporters werd zeer bewonderd.

De “Townley Discobolus” werd eind 18e eeuw opgegraven in Keizer Hadrianus’ villa in Tivoli, buiten Rome. Het eerste beeld werd echter gevonden door de Italiaanse archeoloog Carlo Fea in 1781, bij de Villa Palombara in Rome. In 1906 werd in de ruïnes van een Romeinse Villa  nog een Romeinse kopie gevonden; de diskobolos Castelporziano, die aan het Museo Nazionale Romano werd geschonken.
Townley Discobolus, origineel door Myron, 450-440 v.C. Romeinse kopie uit 2e eeuw v.C.

Discobolus Castelporziano Massimo

Discobolus Castelporziano Massimo, Museo NAzionale Romano

Foto Mary Harrsch via Flickr

Foto Mary Harrsch via Flickr

Foto Mary Harrsch via Flickr

Foto Mary Harrsch via Flickr

Meer lezen:

Laat een bericht achter!