De selfie van de paus: Paus Franciscus, instagram en de de Sixtijnse Kapel

De Sixtijnse Kapel in Rome
De Sixtijnse Kapel in Rome

Voor ons gewone stervelingen is het niet toegestaan, een selfie of zelfs maar een foto maken in de Sixtijnse Kapel. Paus Franciscus brak deze regel echter voor een selfie in de Sixtijnse Kapel. Toegegeven, een echte selfie is het niet, maar de foto van de pontifex met Michelangelo’s meesterwerk haalde een flink aantal likes waar de gemiddelde instagrammer blij mee zou zijn: ruim 179.000 inmiddels!

De selfie van de paus

Sinds Franciscus in maart van dit jaar Instagram ontdekte als @franciscus plaatste hij 57 berichten die hem 2,3 milljoen volgers opleverden. Op 3 mei plaatste hij de foto in de beroemde Sixtijnse Kapel in het Vaticaan, een foto die wij waarschijnlijk zelf ook wel willen maken. Helaas voor ons verbiedt het Vaticaan alle fotografie van het renaissancistische meesterwerk.

*EN: So often we forget about beauty! Mankind thinks, feels, makes, but is in such need today of beauty. *PT: Muitas vezes esquecemo-nos da beleza. A humanidade pensa, sente, faz, mas hoje há muita necessidade de beleza *ES: A menudo nos olvidamos de la belleza. La humanidad piensa, siente, actúa, pero hoy tiene mucha necesidad de belleza. *FR: Tant de fois, nous oublions la beauté ! L’humanité pense, sent, agit, mais a tant besoin de beauté aujourd’hui. *IT: Tante volte noi ci dimentichiamo della bellezza! L’umanità pensa, sente, fa, ma oggi ha tanto bisogno di bellezza. *DE: Oft vergessen wir die Schönheit! Die Menschheit denkt, fühlt, macht – aber heute braucht sie dringend die Schönheit. #CappellaSistina, #CapelaSistina, #SistineChapel, #CapillaSixtina, #ChapelleSixtine, #SixtinischeKapelle

Een foto die is geplaatst door Pope Francis (@franciscus) op

Michelangelo schiep het beroemde plafond, met onder andere de verbeelding van De schepping van Adam, tussen 1508 en 1512, terwijl het Laatste Oordeel fresco werd geschilderd tussen 1536 en 1541.

In maart waren de paus en de Sixtijnse Kapel al in het nieuws toen de paus een groep dakloze mannen en vrouwen uitnodigde voor een tour door de Vaticaanse Musea, door het appartement van Pius V en een diner in het museum. In de Sixtijnse Kapel sprak hij tegen de daklozen “Dit is ieders huis, en uw huis.”

De paus op Instagram

De paus plaatste tot nu toe op Instagram onder andere een selfie met jongeren en foto’s van zichzelf tijdens het planten van een boom, tijdens de biecht, en het vrijlaten van een duif op het Sint Pietersplein.

More from Aniek Rooderkerken

Een aperitief uit Crodo en heerlijke Crodino cocktails

Crodino is een van de meest bekende alcoholvrije drankjes in Italië. Het...
Read More

2 Comments

  • Ik vind het prima dat we op bepaalde plaatsen niet mogen fotograferen, soms is het beter alleen maar te kijken met je eigen ogen.
    Maar waar ik de Paus wel om benijd is, dat hij helemaal alleen in de Sixtijnse Kapel kan zijn, graag zou ik dat één keer willen mee maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *