• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Winacties
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boekentips
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
Teatro civico, Moncalvo, Piemonte

De specialiteiten van Piëmonte

10 juni 2015 door Aniek Rooderkerken

De specialiteiten van Piëmonte

Il paradiso dei buongustai, het paradijs voor fijnproevers, zo wordt Piemonte ook wel genoemd. Aangekomen bij b&b Cascina Rosa in Piëmonte gaan we bijna direct op zoek naar een goed restaurant. Bij het b&b wordt ons Il Ristorante della Bella Rosin aangeraden én Ristorante il Centrale, beiden in Moncalvo. Op een paar kilometer afstand van het b&b zou je hier namelijk de meest heerlijke Piëmontese specialiteiten kunnen proeven. Zo is natuurlijk de witte truffel van Moncalvo een ware Specialità Piemontesi. Maar probeer ook eens de agnolotti monferrini, een tagliolini all’uovo. Wij kiezen voor Ristorante il Centrale en laten ons verrassen.

Eerst genieten van het uitzicht vanaf Moncalvo
Eerst genieten van het uitzicht vanaf Moncalvo

Fritto misto alla piemontese

Als voorgerechtjes krijgen we een crema gorgonzola met pistache, een panacotta en salame crude, en vervolgens een ravioli gevuld met rundvlees. Ook de fritto misto is een van de meest typische gerechten uit de culinaire traditie van Piëmonte. In de boerendorpen van Italië werden de varkens in het najaar vetgemest, zodat ze in de winter geslacht konden worden. Van het vlees maakte men lekkere worsten en hammen en het bloed werd gebruikt om sanguinacci, bloedworst, te maken. Met het spek maakte men de beroemde lardo en van het buikspek pancetta, voor de pasta alla Carbonara. Maar er bleven tal van delen van het varken over die niet lang bewaard konden blijven, waardoor ze zo snel mogelijk gegeten moesten worden. De lever, long, zwezerik en tal van andere organen werden gefrituurd, samen met andere “arme” voedingsmiddelen als meel of appels. Hierdoor ontstond het typerende zout-zoute gerechtje Fritto Misto. Niet voor niets is een veelgehoorde boerenwijsheid in Italië nog altijd del maiale non si butta via niente, van een varken gooit men niets weg.

Bolliti Misti
Bolliti Misti

Bolliti Misti

De specialiteit uit de Piëmontese keuken van Il Centrale is echter il carrello dei Bolliti Misti, een bouillon van gekookt rund- en varkensvlees. Bollito is een klassieke Noord-Italiaanse stoofpot, en is vooral populair in Emilia-Romagna, Piemonte en Lombardije. Het vlees bestaat uit zeven delen: la Testina, alle delen van het hoofd, la Lingua, lo Zampino, la Coda, la Gallina, il Cotechino en la Lonza .Het wordt geserveerd met verschillende sauzen. Wat denk je van een mostarda (fruit ingemaakt met mosterdolie), salsa verde (een pittige groene saus van peterselie, azijn, kappertjes, ui, knoflook en ansjovis) of een salsa al cren, van mierikswortel. Volgens de traditie zou de kroonprins Vittorio Emanuele II vaak in het geheim afgereisd zijn naar het dorpje Moncalvo, om zijn favoriete maîtresse te ontmoeten, te jagen en te genieten van de bollito tijdens een gezellige maaltijd met vrienden.

Met vlees gevulde ravioli
Met vlees gevulde ravioli

Fare un giro di formaggio

Ik kies echter voor een hele andere Piëmontese specialiteit: een selectie van kazen met in honing ingelegde noten en mostarda d’uva. Wat is jouw favoriete Piëmontese specialiteit?

Ristorante il Centrale | Piazza Romita 10 – 14036 Moncalvo (AT)

Selectie van kazen met in honing ingelegde noten en mostarda d'uva
Selectie van kazen met in honing ingelegde noten en mostarda d’uva

Categorie: Italiaanse keuken, Noord-Italië, Piemonte / Piëmont

Over Aniek Rooderkerken

Aniek studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ze nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Ze is de oprichter van Italië Uitgelicht en schrijft over reizen, kunst, cultuur en boeken. Ze schrijft ook op reizennaarpuglia.nl
avontuuropreis.com.

Dit vind je misschien ook leuk

Franciscus, Sacro Monte en het Ortameer | Felicia Dekkers | Uitgeverij Abdij van Berne | ISBN: 9789089721679 | € 14,90Franciscus, Sacro Monte en het Ortameer
Antoinette Coops, foto © Marleen van EsMangiamo! Een interview met Antoinette Coops
Kloostertuinen van de Abbazia di Novacella / het klooster van NeustiftWat te doen in Novacella / Neustift

Lees Interacties

Reacties

  1. stef7sa zegt

    10 juni 2015 om 19:23

    En nu van Moncalvo naar Montecalvo

    Beantwoorden
  2. Aniek Rooderkerken zegt

    14 juni 2015 om 18:11

    Inderdaad! En nu net weer terug in Nederland. Geloof dat ik Italië leuker vind 🙂

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

Brusagio: een heerlijke borgo in de heuvels van Piemonte

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Ik studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ik nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Op social media

Zoeken

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Disclaimer & Privacyverklaring

Lees ook De Smaak van Italië

De nieuwe editie van De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Bestel via deze link de nieuwe editie zonder verzendkosten!

• De beste tips voor stad en strand
• Piëmonte: weekend escape tussen de wijngaarden
• Gardameer: de 5 leukste plekken
• Arezzo: rondsnuffelen op de antiekmarkt
• Sicilië: het griekse hart van Syracuse
• Aan tafel bij Toscanini
• Ontdek de nieuwe recepten van kookboekauteur en foodsstyliste Janneke Philippi

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

Op Avontuur op reis.com lees je over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

Ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2023