• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Ligurië
      • Lombardije
      • Piemonte
      • Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche
      • Toscane
      • Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabrië
      • Campanië
      • Molise
      • Puglia
      • Sardinië
      • Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano
      • Genua
      • Mantua
      • Milaan
      • Padua
      • Turijn
      • Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Kunst & Cultuur
    • Italiaanse kunst
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Tentoonstellingen
    • Italiaanse taal
    • Boekentips
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse recepten
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse kookboeken
    • Koffie
    • Wijnen, drankjes en cocktails
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Hét online reismagazine over Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Ligurië
      • Lombardije
      • Piemonte
      • Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche
      • Toscane
      • Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabrië
      • Campanië
      • Molise
      • Puglia
      • Sardinië
      • Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano
      • Genua
      • Mantua
      • Milaan
      • Padua
      • Turijn
      • Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Kunst & Cultuur
    • Kunst & musea
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Tentoonstellingen
    • Italiaanse taal
    • Boekentips
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse recepten
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse kookboeken
    • Koffie
    • Wijnen, drankjes en cocktails
    • Restaurants
  • Winacties
Teatro civico, Moncalvo, Piemonte

De specialiteiten van Piëmonte

10 juni 2015 door Aniek Rooderkerken

De specialiteiten van Piëmonte

Il paradiso dei buongustai, het paradijs voor fijnproevers, zo wordt Piemonte ook wel genoemd. Aangekomen bij b&b Cascina Rosa in Piëmonte gaan we bijna direct op zoek naar een goed restaurant. Bij het b&b wordt ons Il Ristorante della Bella Rosin aangeraden én Ristorante il Centrale, beiden in Moncalvo. Op een paar kilometer afstand van het b&b zou je hier namelijk de meest heerlijke Piëmontese specialiteiten kunnen proeven. Zo is natuurlijk de witte truffel van Moncalvo een ware Specialità Piemontesi. Maar probeer ook eens de agnolotti monferrini, een tagliolini all’uovo. Wij kiezen voor Ristorante il Centrale en laten ons verrassen.

Eerst genieten van het uitzicht vanaf Moncalvo
Eerst genieten van het uitzicht vanaf Moncalvo

Fritto misto alla piemontese

Als voorgerechtjes krijgen we een crema gorgonzola met pistache, een panacotta en salame crude, en vervolgens een ravioli gevuld met rundvlees. Ook de fritto misto is een van de meest typische gerechten uit de culinaire traditie van Piëmonte. In de boerendorpen van Italië werden de varkens in het najaar vetgemest, zodat ze in de winter geslacht konden worden. Van het vlees maakte men lekkere worsten en hammen en het bloed werd gebruikt om sanguinacci, bloedworst, te maken. Met het spek maakte men de beroemde lardo en van het buikspek pancetta, voor de pasta alla Carbonara. Maar er bleven tal van delen van het varken over die niet lang bewaard konden blijven, waardoor ze zo snel mogelijk gegeten moesten worden. De lever, long, zwezerik en tal van andere organen werden gefrituurd, samen met andere “arme” voedingsmiddelen als meel of appels. Hierdoor ontstond het typerende zout-zoute gerechtje Fritto Misto. Niet voor niets is een veelgehoorde boerenwijsheid in Italië nog altijd del maiale non si butta via niente, van een varken gooit men niets weg.

Bolliti Misti
Bolliti Misti

Bolliti Misti

De specialiteit uit de Piëmontese keuken van Il Centrale is echter il carrello dei Bolliti Misti, een bouillon van gekookt rund- en varkensvlees. Bollito is een klassieke Noord-Italiaanse stoofpot, en is vooral populair in Emilia-Romagna, Piemonte en Lombardije. Het vlees bestaat uit zeven delen: la Testina, alle delen van het hoofd, la Lingua, lo Zampino, la Coda, la Gallina, il Cotechino en la Lonza .Het wordt geserveerd met verschillende sauzen. Wat denk je van een mostarda (fruit ingemaakt met mosterdolie), salsa verde (een pittige groene saus van peterselie, azijn, kappertjes, ui, knoflook en ansjovis) of een salsa al cren, van mierikswortel. Volgens de traditie zou de kroonprins Vittorio Emanuele II vaak in het geheim afgereisd zijn naar het dorpje Moncalvo, om zijn favoriete maîtresse te ontmoeten, te jagen en te genieten van de bollito tijdens een gezellige maaltijd met vrienden.

Met vlees gevulde ravioli
Met vlees gevulde ravioli

Fare un giro di formaggio

Ik kies echter voor een hele andere Piëmontese specialiteit: een selectie van kazen met in honing ingelegde noten en mostarda d’uva. Wat is jouw favoriete Piëmontese specialiteit?

Ristorante il Centrale | Piazza Romita 10 – 14036 Moncalvo (AT)

Selectie van kazen met in honing ingelegde noten en mostarda d'uva
Selectie van kazen met in honing ingelegde noten en mostarda d’uva

Categorie: Italiaanse keuken, Noord-Italië, Piemonte

Dit vind je misschien ook leuk

Joseph Mallord William Turner, Het Canal Grande in Venetië, 1835, Metropolitan Museum of Art, New YorkWilliam Turner in Venetië
Polpo door Russell NormanPolpo: een ode aan de stad Venetië
Castelsardo, foto door Gezin op ReisDe mooiste bestemmingen in Italië in 2020

Lees Interacties

Reacties

  1. stef7sa zegt

    10 juni 2015 om 19:23

    En nu van Moncalvo naar Montecalvo

    Beantwoorden
  2. Aniek Rooderkerken zegt

    14 juni 2015 om 18:11

    Inderdaad! En nu net weer terug in Nederland. Geloof dat ik Italië leuker vind 🙂

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

Brusagio: een heerlijke borgo in de heuvels van Piemonte

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Connect

Zoeken

Bestel de nieuwe editie van De Smaak van Italië!

De nieuwe editie van De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Pre-order de nieuwe editie!

  • Ontmoet de salvataggi van TOSCANE
  • BOEIEND Bolzano Wandelen, wijnen & wellness
  • Wegdromen in RAVELLO Hier wil je ooit eens slapen
  • KNAPPE KOPPEN Kleurrijk keramiek van Sicilië
  • NAPELS’ ZIEL IN DE ZOMER Op pad met een streetfotograaf
  • CITYTRIP CHIOGGIA Het kleine zusje van Venetië

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Privacy Policy & Disclaimer

Meer reisinspiratie

@ItalieUitgelicht

Tijdens een vakantie in Toscane is er van alles te Tijdens een vakantie in Toscane is er van alles te zien en te beleven. Hier tref je een mooie mix van kleurrijke dorpjes, culturele steden, overheerlijke wijnen en indrukwekkende natuur. Maar welke plekken mag je absoluut niet missen? In de nieuwste blog nemen we je mee naar de mooiste bezienswaardigheden van Toscane. Link in bio!
Je leert het meest over de culinaire en lokale tra Je leert het meest over de culinaire en lokale tradities als je zelf aan de slag gaat tijdens een workshop. En dus moeten we aan de slag! Bij Agriturismo Agave Alghero leren we de fijne kneepjes van het pastamaken, uiteraard van de lokale pastasoorten.
Wauw! Wat is het Parco Regionale do Porto Conte pr Wauw! Wat is het Parco Regionale do Porto Conte prachtig! En wat zijn er mooie verhalen te ontdekken. Dit ga ik de komende dagen doen, dus houd de stories in de gaten.
Wist je dat dit park ooit grotendeels moerasgebied was? Gevangenen uit een strafkolonie hebben het gebied ontgonnen, in het museum (gevestigd in de oude gevangenis) leer je er alles over.
La Vita è Dolce van Letitia Clark Dolce is zo’n La Vita è Dolce van Letitia Clark Dolce is zo’n kookboek waarbij je het liefst direct álle recepten wilt maken. De recepten zijn voorzien van verrukkelijke introducties, zijn goed te volgen en voorzien van volop foto’s. 
Een ode aan de zoete Italiaanse keuken en een onmisbaar kookboek voor de liefhebber van Italiaanse lekkernijen.
Lees meer via de link in bio!
In de tentoonstelling Oevers vol Romeinen in het L In de tentoonstelling Oevers vol Romeinen in het Limburgs Museum ontdek je deze zomer hoe het was om hier in de Romeinse tijd te leven. Aan de hand van bijzondere historische vondsten word je meegenomen naar het Romeinse leven langs de Rijn en Maas.
Deze mantelspeld van verguld zilver werd bijvoorbeeld gevonden in Zwammerdam, maar is van Germaanse oorsprong. (Afbeelding: Rijksmuseum van Oudheden Leiden)
Lees meer in de blog. Link in bio!
Ik weet wel wat ik vandaag ga doen.. de nieuwe edi Ik weet wel wat ik vandaag ga doen.. de nieuwe editie van De Smaak van Italië lezen. Met een bucketlist voor Italië, paradijselijk Ponza én een item over fietsen in Umbrië.
Wil je het magazine nog bestellen, dan vind je in de sidebar van mijn blog een linkje.
Ps: check hoe kat Cipollini steeds mijn foto’s photobombed 😂

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

avontuuropreis.com waar je leest over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

En ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan zeker de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2022