Home Kunst & CultuurItaliaanse musea De vrouwen van Antonio en Piero del Pollaiuolo

De vrouwen van Antonio en Piero del Pollaiuolo

door Aniek Rooderkerken
Pollaiolo's portretten

De vrouwen van Antonio en Piero del Pollaiuolo

De broers Antonio en Piero Pollaiuolo hadden eind vijftiende eeuw een goedlopend atelier in Florence. Ze vervaardigden sculpturen, schilderijen en een aanzienlijke hoeveelheid grafiek. De Pollaioulo broers vervaardigden echter ook een serie portretten van jonge dames, en profil afgebeeld, stuk voor stuk hoogtepunten uit de schilderkunst van de Italiaanse Renaissance.

Antonio en Piero del Pollaiuolo

De portretten van Piero en Antonio del Pollaiolo zijn in bezit van verschillende musea; het Metropolitan Museum of Art New York, de Gemaldegalerie Berlijn, de Galleria degli Uffizi Florence en het Museo Poldi Pezzoli, Milaan. Dit laatste museum organiseert nu echter een tentoonstelling waarbij de schilderijen weer voor de eerste maal naast elkaar bewonderd kunnen worden. De vier “zusjes”, zoals het museum zegt, worden vergezeld door een breed scala aan objecten – zoals schilderijen, tekeningen, sculpturen, sieraden en borduurwerk -, zodat de bezoeker een goed beeld krijgt van het uiteenlopende werk dat de broers creëerden.

Ditmaal worden de schilderijen echter vergezeld door nog een “jongedame”; de Italiaanse actrice Cristiana Capotondi poseerde namelijk voor Sette, het magazine van het nieuwsblad Il Corriere della Sera. Behangen met juwelen en gekleed in Dolce&Gabbana werd ze – als een ware muze uit de Renaissance- geportretteerd als de andere jonge vrouwen van de Pollaiolo broers.

De tentoonstelling in Museo Poldi Pezzoli opent 7 november 2014, als onderdeel van een hele reeks projecten in en om Milaan, die focussen op het beeld van de vrouw door de eeuwen heen, van de Renaissance tot aan vandaag de dag; debatten, conferenties, toneelstukken en tentoonstellingen!

Museo Poldi Pezzoli

Via Alessandro Manzoni12, Milaan
www.museopoldipezzoli.it

Het Museo Poldi Pezzoli ligt in het centrum van Milaan en heeft een indrukwekkende collctie met kunstwerken van onder andere Sandro Botticelli, Antonio Pollaiuolo, Giovanni Bellini, Michelangelo, Gaudenzio Ferrari, Filippo Lippi, Andrea Mantegna, Palma Vecchio, Bernardo Cavallino en Giambattista Tiepolo.

Pollaiolo's portretten

Pollaiuolo’s portretten

Antonio del Pollaiolo, Portret van een jonge dame, Museo Poldi Pezzoli, Milaan

Antonio del Pollaiuolo, Portret van een jonge dame, Museo Poldi Pezzoli, Milaan

Antonio del Pollaiolo, Portret van een jonge dame, Metropolitan Museum of Art, New York

Antonio del Pollaiuolo, Portret van een jonge dame, Metropolitan Museum of Art, New York

Antonio del Pollaiolo, Portret van een jonge dame, Gemaldegalerie, Berlijn

Antonio del Pollaiuolo, Portret van een jonge dame, Gemaldegalerie, Berlijn

Antonio del Pollaiolo, Portret van een jonge dame, Galleria degli Uffizi Florence

Antonio del Pollaiuolo, Portret van een jonge dame, Galleria degli Uffizi Florence

Pollaiolo's portretten

Pollaiuolo’s portretten

Cristiana Capotondi als Pollaiolo’s Portret van een jonge dame in Dolce&Gabbana Alta Moda in Sette, Corriere della Sera

Cristiana Capotondi als Pollaiuolo’s Portret van een jonge dame in Dolce&Gabbana Alta Moda in Sette, Corriere della Sera

Meer lezen:

Laat een bericht achter!