Home Kunst & CultuurBoekentips De zomer aan het meer van Erica James

De zomer aan het meer van Erica James

door Aniek Rooderkerken

De zomer aan het meer van Erica James

Een uitnodiging krijgen voor een huwelijk in een villa aan het Italiaanse Comomeer, dat willen we allemaal wel. Maar wanneer Floriana uit het niets een uitnodiging krijgt waarin de liefde van haar leven aankondigt te gaan trouwen met een ander, raakt ze hiervan zo van slag dat ze een veel te snel rijdende auto over het hoofd ziet. Wanneer ze nietsvermoedend de straat oversteekt wordt ze aangereden en twee volslagen onbekenden schieten haar te hulp, de gepensioneerde bibliothecaresse Esmé en de projectontwikkelaar Adam.

Bruiloft aan het Comomeer

Hun levens raken verbonden met elkaar en in het koude Britse Oxford delen de nieuwe vrienden de pijnlijke verhalen uit hun verleden en hun twijfels met elkaar. Zal Floriana de moed op kunnen brengen om naar de bruiloft in Italië te gaan en zal Esmé nog op tijd terugkeren naar de plek waar ze zestig jaar geleden haar eerste liefde ontmoette? Wanneer de drie gezamenlijk afreizen naar het Italiaanse Comomeer, voor de gevreesde huwelijkssluiting, worden ze nogmaals geconfronteerd met hun verleden.

Een boek over het afsluiten van oude hoofdstukken van je leven en het openen van je hart voor nieuwe kansen. En wellicht voor een nieuwe liefde…

Villa Monatero in Varenna aan het Comomeer

Villa Monastero in Varenna aan het Comomeer, foto door Ian Britton via Flickr

Een meeslepende roman

Hoewel het verhaal wat langzaam op gang komt in het klassieke en koude Oxford heeft de plot, wanneer de hoofdpersonen eindelijk aan het prachtige Comomeer zijn beland een Italiaans temperament. Ook de personages Floriana, Esmé en Adam komen wat langzaam tot leven, maar gaandeweg worden de personages en met name ook de relaties tussen hen, steeds verder uitgewerkt. De oudere maar o zo eigenwijze Esmé steelt al snel je hart en je raakt bevangen door het gevoel van nostalgie dat zij heeft voor Italië. Hiernaast komen de excentrieke en intelligente Floriana, die als historica rondleidingen geeft in Oxford, en de ingetogen Adam die net zijn relatie verbroken heeft en dit nog niet te boven is, steeds dichter bij elkaar.

Zowel de klassieke universiteitsstad Oxford als de zonnige Italiaanse meren komen tot leven in deze prettige roman over Italië. Hoewel soms wat voorspelbaar is het een meeslepend verhaal met een vlotte verhaallijn en een boek dat je niet snel weg legt. Ga je deze zomer dus naar het Comomeer of één van de andere Italiaanse meren, houd dan een plekje vrij in je koffer voor dit boek. Het is een heerlijke roman om te lezen terwijl je met een lekker wijntje erbij, onder de Italiaanse zon aan de waterrand zit.

Erica James is een begenadigd verteller en schreef onder andere “Italiaans voor beginners”, “Een huis vol vrienden” en “Kind van haar vader”.

Wat is jouw favoriet boek van Erica James?    

Erica James

De zomer aan het meer

Erica James
ISBN 9789032514693
Uitgever De Fontein
432 pagina’s
€ 14,99
Bestel dit boek bij Bol.com
Ook verkrijgbaar als Ebook

Een citaat uit “De zomer aan het meer” om een beetje in de Italiaanse sfeer te komen van de prachtige meren, gehuld in het zomerse licht:

“Overal langs het meer zette de stoomboot mensen af en pikte andere mensen op. Esmé stond naast haar vader op de voorsteven van de boot en keek met toenemende opwinding naar het landschap dat ze passeerden. Mooie dorpjes tegen de lagere hellingen van de heuvels genesteld, kleine huisjes en villa’s als paleizen langs de oever, weelderige tuinen vol azalea’s en oleanders in volle bloei streelden het oog met oranjerode, beigegele, roze en witte bloemen die allemaal fel contrasteerden met de donkergroene cipressen die er, lang en trots als schildwachten die dienst hadden, achter stonden.

Het was echt zo mooi als Marco had verteld. Hier was hij opgegroeid, geadopteerd door zijn tante, Signora Giulia Bassani, nadat zijn ouders waren overleden toen hij nog klein was. Ze kon zich moeilijk voorstellen dat hij deze prachtige plek kon verlaten om nota bene priester te worden.”

De zomer aan het meer Erica James

De zomer aan het meer Erica James

Meer lezen:

Laat een bericht achter!