Doem van Beppe Fenoglio
De tijd net voor WO II was er een van zware ontberingen voor veel mensen. Over deze periode gaat het leven van Agostino Braida. Een arme jongen die door zijn vader al op jonge leeftijd wordt verhuurd voor een jaargeld om zo toch bij te dragen aan het bestaansminimum van de familie. Het leidt echter tot feodale toestanden: Agostino is gedwongen alles te doen wat zijn baas Tobia hem zegt en is aan zijn schamele plek gebonden totdat deze door zijn baas of door zijn ouders wordt opgezegd.
Uitzichtloos
Uitzicht op een beter bestaan is er eigenlijk niet en de dagen zijn eender. Er wordt geslapen op een strozak en elke avond is er een karige maaltijd van polenta. Elke dag wordt er op het land gewerkt en wordt Agostino uitgefoeterd door zijn baas. Deze Tobia heeft het niet veel beter dan de ouders van Agostino zelf, maar bezit tenminste zijn eigen stukje land. Een rijkdom die de Braida’s op hebben moeten geven.
Novecento
Tijdens het lezen van dit boek kreeg ik soms de beelden in mijn hoofd van de beroemde film “Novecento” uit 1976 van Bernardo Bertolucci. De periode van het aandienend fascisme. Een indringend portret van een Italiaans landgoed waar landheer en lijfeigene tegenover elkaar komen te staan. Wil je meer weten over de achtergronden van het fascisme en het communisme in Italië, dan loont het ook dit boek te lezen.
Mooi
Zoals de titel doet vermoeden, is het geen opwekkend verhaal. Toch weet het verhaal je te pakken en blijf je, met liefde voor Agostino, doorlezen over zijn zwarte en naargeestige lot op het Piemontese platteland. Je gaat je het lot van Agostino aantrekken en hoopt tevergeefs dat de ijle kansen in het leven hem niet ontnomen zullen worden.
Beppe Fenoglio | Doem | vertaald door Mieke Geuzebroek en Pietha de Voogd | Uitgeverij De Bezige Bij 2017 | Paperback € 15 (bestel hier bij bol.com) – en Ebook € 9,99 (bestel hier bij bol.com)

Geef een reactie