Home Kunst & CultuurItaliaanse kunst Drie Caravaggio’s voor het eerst in Nederland

Drie Caravaggio’s voor het eerst in Nederland

door Aniek Rooderkerken
Caravaggio, Medusa, ca. 1596. Bruikleen particuliere collectie. Te zien in Centraal Museum Utrecht vanaf 15 januari 2019.

Drie Caravaggio’s voor het eerst in Nederland

De Medusa van Caravaggio komt vanaf 15 januari naar Utrecht. Dan is het meesterwerk te bewonderen in de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa in Centraal Museum Utrecht. Er is meer goed nieuws: er zijn drie Caravaggio’s voor het eerst in Nederland te zien.  

Utrecht, Caravaggio en Europa

De tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa in Centraal Museum Utrecht toont werken van de Utrechtse caravaggisten naast hun Europese collega’s. Uiteraard Caravaggio zelf, maar ook kunstenaars als Bartolomeo Manfredi, Orazio Gentileschi, Jusepe de Ribera, Nicolas Tournier, Simon Vouet en Theodoor Rombouts.

De tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa in Centraal Museum Utrecht is van 16 december 2018 tot 24 maart 2019 te bezoeken. Ik schreef er eerder al een uitgebreide blog over. Hoogtepunt zijn de drie Caravaggio’s die voor het eerst naar Nederland komen.

Graflegging van Christus uit het Vaticaans Museum

Een heel bijzondere bruikleen is het werk De graflegging van Christus van Caravaggio. Bij hoge uitzondering heeft het Vaticaan toegezegd dit topstuk in bruikleen te geven aan het Centraal Museum Utrecht. Het is voor het eerst dat het monumentale altaarstuk van ruim 3 bij 2 meter in Nederland te zien is. Het werk was vanaf 16 december gedurende slechts vier weken te bewonderen.

De verloochening door Petrus. Utrecht, Caravaggio en Europa, Centraal Museum Utrecht
De verloochening door Petrus. Utrecht, Caravaggio en Europa, Centraal Museum Utrecht

Caravaggio’s Medusa

Vanaf 15 januari komt nu Caravaggio’s Medusa naar de tentoonstelling. Dit schilderij is afkomstig uit een Italiaanse privécollectie. Misschien is het dus wel de enige kans dit werk te bewonderen? Caravaggio schilderde twee versies van de mythologische figuur, het andere schilderij hangt in het Uffizi in Florence (Lees hier de blog over de Medusa in de Uffizi).

Mediterende Hieronymus

De derde Caravaggio in de tentoonstelling is de Mediterende Hiëronymus uit het Museum of Montserrat. Ook dit schilderij was nog niet eerder in Nederland!

Drie goede redenen om het Centraal Museum met een bezoekje te vereren!

Leestip

Vooraf al inlezen? Bij de tentoonstelling verscheen een rijk geïllustreerde catalogus:

Utrecht, Caravaggio en Europa | Uitgever: Hirmer | ISBN 9783777431833 | Hardcover 34, 95 | Bestel Utrecht, Caravaggio en Europa hier bij bol.com

Utrecht, Caravaggio en Europa is te zien in Centraal museum Utrecht van 16 december 2018 tot 24 maart 2019. 

Meer lezen:

Laat een bericht achter!