Van Napels naar Taormina, of van de Vesuvius naar de Etna, zo je wilt. Zuid-Italië en Sicilië zijn mythische bestemmingen, met een oeroude historie, drukbevolkte steden en wonderlijk natuurschoon. Mooier dan alleen een stedentrip is een rondreis Zuid-Italië en Sicilië, langs historische steden, door natuurgebieden en met tussenstops in kleine kustplaatsjes. Reis je mee?
Levendig Napels & historisch Pompeï of Herculaneum
Deze bijzondere rondreis Zuid-Italië en Sicilië start in Napels, de hoofdstad van Campanië. Volgens Goethe moet je eerst Napels zien en dan sterven. Dat laatste stel ik liever nog even uit, maar naar Napels reis ik graag af. De levendige stad bomvol kerken en musea, kronkelige en chaotische straten vol restaurantjes en drukke markten is een lust voor het oog. Je bewondert er Caravaggio’s Madonna van Barmhartigheid of je bezoekt Napoli Sotteranea. De onderwereld van Napels met zijn gangen en holtes, waarvan sommige al in de oudheid werden aangelegd. En natuurlijk proef je je ook een weg door Napels. Geen Napels zonder pizza toch?


Vanaf Napels bezoek je Pompeii of Herculaneum, misschien wel allebei. Deze steden werden na de grote uitbarsting van de Vesuvius bedekt onder een dikke laag as. Een bezoek aan een van deze opgegraven steden is onbeschrijfelijk. Hierna respecteer je de machtige Vesuvius waarschijnlijk nog meer. Lees hier alles over Herculaneum. Je kunt de Vesuvius beklimmen (geen paniek, dit kan grotendeels met de bus) en net buiten Napels ligt ook de minder bekende Solfatara vulkaan met zijn rokende zwavelvelden (Campi Flegrei) en ruige natuur.

De verleidelijke Amalfikust
Als we de mythe moeten geloven verleidde het gezang van de sirenen aan de Amalfikust talloze zeelieden, die vervolgens de dood vonden in Sorrento, de toegangspoort tot de onderwereld. De regio, vol tuinen met citroenbomen, olijfbomen en wijngaarden, verleidt je in ieder geval met prachtige uitzichten over de Golf van Salerno. De Amalfikust heeft een van de mooiste kustlijnen ter wereld en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Neem je tijd om de Amalfikust te verkennen, en overnacht bijvoorbeeld een nacht of 2 in Salerno. De middeleeuwse kerk Cattedrale di San Matteo is een van de mooiste Salerno bezienswaardigheden. Bezoek ook de crypte die onder de kerk is aangelegd. Een andere must see in Salerno is het Castello Medievale di Arechi.
Salerno
De stad Salerno is de perfecte uitvalsbasis om de regio te verkennen. Maiori en Positano bijvoorbeeld, Of Sorrento. Keuze te over. Minder bekend is Maiori, een kustplaats met het langste zandstrand aan de Amalfitaanse kust. Je vindt hier ook tal van historische monumenten zoals de Santa Maria de Olearia in Maiori, de ruïne van een Benedictijner klooster. In Minori bezoek je de antieke Romeinse Villa Marittima Romana. De villa wordt beschouwd als een van de belangrijkste monumenten van de hele Amalfikust.
Niet over te slaan is een bezoek aan Paestum, de belangrijke stad uit het oude Magna Graeci en een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Italië. Beroemd zijn de 3 tempels in Dorische stijl uit de eerste helft van de 6e eeuw voor Christus, die aan de Heilige Weg (in het Grieks ερὰ Ὁδός) liggen.

Ruig en onherbergzaam Calabrië
Langzaam reis je verder in de richting van Sicilië. Maar voor het zover is maak je eerst een tussenstop in Calabrië. De ruige kustlijn van Calabrië beschikt over een aantal rustige witte zandstranden, zoals bij Tropea. Het binnenland is woest, onherbergzaam en ongerept. In de visrijke kustwateren wordt op sardines en ansjovis gevist, maar ook op pesce spada, zwaardvis.

Tijdens je rondreis door Calabrië bezoek je Capo Vaticano voor een prachtig uitzicht, of maak je een dagtocht naar de Stromboli. Uiteindelijk maak je vanuit de haven van Reggio Calabria met de boot de oversteek naar Sicilië. Maar niet voordat je in het Museo Archeologico Nazionale de 2 levensgrote bronzen beelden van Griekse strijders hebt bewonderd, die in 1972 bij het nabijgelegen Riace uit de zee werden gevist. Deze Bronzi di Riace worden beschouwd als toppers van de Griekse kunst.
Sicilië en Palermo
Na je oversteek naar Sicilië maak je eindelijk kennis met het eiland! Vanaf Messina reis je verder naar Cerfalù. De schilderachtige stad staat om haar prachtige zonsondergangen en zandstranden. Palermo is het hart van Sicilië, een drukke en luidruchtige stad vol Siciliaanse sfeer. Van Barokke paleizen, Arabische bouwwerken tot Normandische invloeden. Een bezoek waard zijn het Castello della Cuba of de Kathedraal van Palermo: de Cattedrale della Santa Vergine Maria Assunta. De middeleeuwse kerk is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Palermo en is gebouwd tussen 1179 en 1185.

Monreale en Marsala
Vanaf Palermo bezoek je Monreale, de stad die uitkijkt over de vallei van de rivier de Oreto en de Conca d’Oro. Monreale is vooral bekend om zijn 12e eeuwse kathedraal met prachtige gouden mozaïeken, vol Normandische en Arabische elementen, die het grootste deel van het interieur van de kerk bedekken. Het benedictijnerklooster naast de kerk heeft een mooie kloostertuin, omgeven door een kruisgang. Bekijk ook deze lijst van dingen die je zeker moet doen in Palermo.
Ook niet te vergeten is Marsala. Bij de wijnboeren in de omgeving van de stad proef je de bekende Marsalawijn, in de tinten Oro (goudgeel), Ambra (bruin/amber) en Rubino (robijnrood). Met de veerboot maak je vanuit de haven een trip naar de Egadische Eilanden Favignana, Levanzo en Marittimo.
Selinunte en Agrigento
Selinunte was ooit het meest westelijke stadje van de Griekse heerschappij. Na de eerste Punische oorlog was Selinunte grotendeels verwoest en werd nooit herbouwd. De archeologische opgravingen worden beschouwd als enkele van de meest indrukwekkende van de oude Griekse wereld.
Vanaf Selinunte reis je naar nog een van de beste bezienswaardigheden Sicilië: de Valle dei Templi ofwel de Vallei van de Tempels bij Agrigento. Deze Unesco wereld erfgoed site herbergt een aantal prachtig bewaard gebleven Griekse tempels, gebouwd in de klassieke periode tussen 470 en 406 v.Chr. Hiernaast zijn er ook necropolissen en stadsmuren te zien.

In het Zuiden van Sicilië vind je nog meer Oud‑Griekse monumenten bijeen. Piazza Armerina is voornamelijk bekend om de nabijgelegen Romeinse Villa Romana del Casale met zijn kleurrijke mozaïeken. Het is een van de best bewaarde villa’s afkomstig uit de Romeinse tijd.
Syracuse en Catania
Je maakt het rondje Sicilië compleet met een bezoek aan Syracuse en Catania. De havenstad Syracuse aan de Ionische Zee werd in 20115 samen met de nabijgelegen Rotsnecropolis van Pantalica op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Oorspronkelijk was Syracuse een Griekse kolonie, maar ook de Romeinen, Arabieren en Normandiërs belegerden de stad en lieten er hun sporen na.
Catania ligt aan de voet van de Etna. Hier bezoek je de Kathedraal van Catania, de voormalige abdij Badia di Sant’Agata of de San Benedetto in de Via dei Crociferi, de mooiste barokke straat van Catania. Na Catania, en voor je naar Taormina reist, kan je nog een beklimming van de Etna wagen. Over de zwarte en met lavapuin bedekte hellingen loop je naar de top van een van de meest actieve vulkanen ter wereld. Wat een prachtige afsluiting van deze reis!
Alles over deze rondreis Zuid-Italië en Sicilië
Voor deze rondreis Zuid-Italië en Sicilië mag je zeker 2 weken uittrekken. Je vliegt van Amsterdam naar Napels. De terugvlucht boek je vanaf Catania naar Amsterdam. Je vliegt bijvoorbeeld met KLM of Transavia. Op Sicilië huur je eenvoudig via Sunnycars een huurauto. SunnyCars is de enige maatschappij waarbij alle verzekeringen inclusief zijn, en het is onze favoriete verhuurmaatschappij in Italië. Lees in deze blog alles over een auto huren in Italië.
Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Als je een hotel boekt of product koopt via een van de links in dit artikel, ontvangt italieuitgelicht.nl een kleine commissie zónder extra kosten voor jou.
Yvonne zegt
Vooral Calabrië en Sicilië lijken me enorm de moeite waard, ik hoorde ooit een Italiaan in India zeggen: “The south of Italy is like India without Indians” en dan ben ik meteen enthousiast natuurlijk 🙂
Aniek Rooderkerken zegt
In India ben ik nooit geweest dus ik zou het niet kunnen zeggen. Maar de chaotische drukte en rustige natuurschoon kunnen best wel eens overeen komen.
Lydia zegt
Wat een mooie reis zeg. Die zou ik ook wel willen maken! Groetjes, Lydia
San zegt
Herculaneum zou ik graag bezoeken. Ze zeggen dat het mooier is dan Pompeii. De Solfatara vulkaan kende ik nog niet. Leuke tip!
Antonette Spaan zegt
Ik ben vorig jaar in Napels geweest en vond de stad niet zo (het was erg vuil) maar ik vond de omgeving erg mooi, met name de Vesuvius. Hier zijn we met een bus omhoog gegaan en het laatste deel hebben we gelopen, heel indrukwekkend!
Nienke zegt
Wat een leuk idee om Calabrië en Sicilië te combineren, zeg. Over Napels hoor ik veel verhalen: je houdt ervan of je haat het, volgens mij.
Jacomijn - Safe and Healthy Travel zegt
Napels ben ik ook een aantal dagen geweest en uiteraard de Vesuvius beklommen, Solfatara (Flegreische Gronden) bezocht. Ik vond de omgeving geweldig! En ik kon het niet laten om met de sneltrein toch een bezoekje te brengen aan Rome 🙂
Carolien | Dream the World zegt
Napels en Pompeji heb ik bezocht, Vesuvius had ik geen tijd meer voor. De Amalfikust en Sicilië zou ik nog eens willen bezoeken
Peeters Christel zegt
Ik ben van Milaan via Venetië naar Toscane gereisd dan naar Napels en de Amalfi kust. Wat een reis! Prachtig, maar Napels vond ik het minste. De ene kant is mooi en duur, de andere kant is vuil en niet veilig. Nu zou ik graag naar Sicilië gaan.
Marijke zegt
Dat lijkt me echt een droomreis! Ik hoor ook wel minder goede dingen van Napels, maar geen idee of het echt zo gevaarlijk/druk is, maar voor de rest van jouw route zou ik zo tekenen 😉 Ik ben ook wel erg nieuwsgierig naar Calabrië!
Denise - Follow my footprints zegt
Inderdaad een droomreis! Napels en omgeving heb ik al bezocht, maar daar zou ik nog best eens terug willen. Calabrië wil ik al sinds ik in 2002 een vriend had wiens ouders er vandaan kwamen (niet te verwarren met de vriend wiens vader van Sardinië kwam, dat was iets later ;-)). Sicilië staat sowieso héél hoog op mijn lijstje. Ik hoopte er dit jaar nou eens écht naartoe te gaan, maar of dat nog gaat lukken… Wel staan er 2 andere mediterrane eilanden op de planning. Yeah!
Aniek Rooderkerken zegt
Mediterrane eilanden zijn altijd een goed idee! 🙂
Denise - Follow my footprints zegt
Absoluut!