Droomreis: rondreis Zuid-Italië en Sicilië

Capo Vaticano, Calabrië
Capo Vaticano, Calabrië

Van Napels naar Taormina, of van de Vesuvius naar de Etna, zo je wilt. Zuid-Italië en Sicilië zijn mythische bestemmingen, met een oeroude historie, drukbevolkte steden en wonderlijk natuurschoon. Mooier dan alleen een stedentrip is een rondreis Zuid-Italië en Sicilië, langs historische steden, door natuurgebieden en met tussenstops in kleine kustplaatsjes. Dit is een van de droomreizen die ik nog ooit hoop te maken. Reis je mee?

Levendig Napels & historisch Pompeï of Herculaneum

Deze bijzondere reis door Italië start in Napels, de hoofdstad van Campanië. Volgens Goethe moet je eerst Napels zien en dan sterven. Dat laatste stel ik liever nog even uit, maar naar Napels zou ik graag afreizen. De levendige stad is bomvol kerken en musea, kronkelige en chaotische straten vol restaurantjes en drukke markten. Je bewondert er ook Caravaggio’s Madonna van Barmhartigheid in het palazzo aan de Via dei Tribunali, Of je bezoekt Napoli Sotteranea, de onderwereld van Napels met zijn gangen en holtes, waarvan sommige al in de oudheid werden aangelegd.

Napels en de Vesuvius, foto PhotoLab XL via Flickr
Napels en de Vesuvius, foto PhotoLab XL via Flickr

Vanaf Napels bezoek je Pompeii of Herculaneum, steden die na de grote uitbarsting van de Vesuvius bedekt werden onder een dikke laag as. Een bezoek aan een van deze opgegraven steden is volgens velen onbeschrijfelijk en hierna respecteer je de machtige Vesuvius waarschijnlijk nog meer. Net buiten Napels ligt ook de minder bekende Solfatara vulkaan met zijn rokende zwavelvelden (Campi Flegrei) en ruige natuur.

Bron: ikreis.net

Niet over te slaan is een bezoek aan Paestum, de belangrijke stad uit het oude Magna Graeci en een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Italië. Befaamd zijn de drie tempels in Dorische stijl uit de eerste helft van de 6e eeuw voor Christus, die aan de Heilige Weg (in het Grieks ερὰ Ὁδός) liggen. Via Paestum reis je naar Rossano.

De verleidelijke Amalfikust

Als we de mythe moeten geloven verleidde het gezang van de sirenen aan de Amalfikust talloze zeelieden, die vervolgens de dood vonden in Sorrento, de toegangspoort tot de onderwereld. De regio, vol tuinen met citroenbomen, olijfbomen en wijngaarden, verleidt je in ieder geval met prachtige uitzichten over de Golf van Salerno.

De Amalfikust is een van de mooiste kusten ter wereld, dankzij de natuurschoon en cultuurgeschiedenis, en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Je kan afreizen naar Maiori, een kustplaats met het langste zandstrand van de plaatsen aan de Amalfitaanse kust, waar je tal van historische monumenten vindt zoals de Santa Maria de Olearia in Maiori, de ruïne van een Benedictijner klooster. Of kies voor Minori (ooit bekend als Reghinna Minor), met de antieke Romeinse Villa Marittima Romana. De villa wordt beschouwd als een van de belangrijkste monumenten van de hele Amalfikust en men denkt dat het de residentie was van een invloedrijk lid van het keizerlijk hof.

Ruig en onherbergzaam Calabrië

Calabrië wordt samen met Basilicata beschouwd als de meest ongerepte en onbedorven regio van Italië. De ruige kustlijn beschikt over een aantal rustige witte zandstranden, zoals bij Tropea. Het binnenland is woest, onherbergzaam en ongerept. In de visrijke kustwateren wordt op sardines en ansjovis gevist, maar ook op pesce spada, zwaardvis.

De kustlijn van Tropea, Calabrië
De kustlijn van Tropea, Calabrië

Tijdens je reis bezoek je Capo Vaticano voor een prachtig uitzicht, of maak je een dagtocht naar de Stromboli. Uiteindelijk maak je vanuit de haven van Reggio Calabria met de boot de oversteek naar Sicilië. Maar niet voordat je in het Museo Archeologico Nazionale de twee levensgrote bronzen beelden van Griekse strijders hebt bewonderd, die in 1972 bij het nabijgelegen Riace uit de zee werden gevist. Deze Bronzi di Riace worden beschouwd als toppers van de Griekse kunst.

Deel twee: Sicilië

Vanaf Messina en via Cerfalù, dat bekend staat om zijn prachtige zonsondergangen, zandstranden en een schilderachtige historische stad op een rotsachtige landtong, reis je vervolgens naar Palermo. Palermo is het hart van Sicilië, een drukke en luidruchtige stad vol Siciliaanse sfeer. Van Barokke paleizen, Arabische bouwwerken tot Normandische invloeden. Een bezoek waard zijn het Castello della Cuba of de Kathedraal van Palermo: de Cattedrale della Santa Vergine Maria Assunta. De middeleeuwse kerk is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Palermo en is gebouwd tussen 1179 en 1185.

Vanaf Palermo bezoek je Monreale, de stad die uitkijkt over de vallei van de rivier de Oreto en de Conca d’Oro. Monreale is vooral bekend om zijn 12e eeuwse kathedraal die befaamd is om de prachtige gouden mozaïeken, vol Normandische en Arabische elementen, die het grootste deel van het interieur van de kerk bedekken. Het benedictijnerklooster naast de kerk heeft een mooie kloostertuin, omgeven door een kruisgang.

Op het meest westelijke puntje van Sicilië in de provincie Trapani ontdek je Marsala. Bij de wijnboeren in de omgeving van de stad proef je de bekende Marsalawijn, in de tinten Oro (goudgeel), Ambra (bruin/amber) en Rubino (robijnrood).  Met de veerboot maak je vanuit de haven een trip naar de Egadische Eilanden Favignana, Levanzo en Marittimo.

Tempel in Selinunte, Sicilië
Tempel in Selinunte, Sicilië

Selinunte was ooit het meest westelijke stadje van de Griekse heerschappij, wat je kan ontdekken bij de archeologische opgravingen. Na de eerste Punische oorlog was Selinunte grotendeels verwoest en werd nooit herbouwd. De stad verviel door de eeuwen heen tot ruïnes, die vandaag de dag worden beschouwd als enkele van de meest indrukwekkende van de oude Griekse wereld.

Vanaf Selinunte reis je naar de wereldberoemde Vallei der Tempels. De Tempelvallei is gebouwd in de klassieke periode tussen 470 en 406 v.Chr. en hier in het Zuiden van Sicilië staan een groot aantal Oud‑Griekse monumenten bijeen, tussen Agrigento en de zee. Piazza Armerina is voornamelijk bekend om de nabijgelegen Romeinse Villa Romana del Casale met zijn kleurrijke mozaïeken. Het is een van de best bewaarde villa’s afkomstig uit de Romeinse tijd.

De havenstad Syracuse aan de Ionische Zee werd in 20115 samen met de nabijgelegen Rotsnecropolis van Pantalica op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Oorspronkelijk was Syracuse een Griekse kolonie, maar ook de Romeinen, Arabieren en Normandiërs belegerden de stad en lieten er hun sporen na.

Catania ligt aan de voet van de Etna. Hier bezoek je de Kathedraal van Catania, de voormalige abdij Badia di Sant’Agata of de San Benedetto in de Via dei Crociferi, de mooiste barokke straat van Catania. Na Catania, en voor je naar Taormina reist, kan je nog een klim wagen op de Etna. Het is een van de meest actieve vulkanen ter wereld en je kan een wandeling naar de top maken, over zwarte en met lava bedekte hellingen.

Voor deze reis mag je zeker twee weken uittrekken.

Droomreizen zijn bijzondere reizen die ik nog eens hoop te gaan maken, maar waar ik de lezers van Italië Uitgelicht alvast mee wil inspireren. Reizen met een bijzonder thema, naar onbekende bestemmingen of over historische routes. Ken jij een droomreis door Italië of heb je tips om deze droomreis nog mooier te maken? Laat het me weten

More from Aniek Rooderkerken

Een aperitief uit Crodo en heerlijke Crodino cocktails

Crodino is een van de meest bekende alcoholvrije drankjes in Italië. Het...
Read More

13 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *