Home Kunst & CultuurBoekentips Een Venetiaans geheim…

Een Venetiaans geheim…

door Aniek Rooderkerken
Een Venetiaans geheim

Een Venetiaans geheim…

De 500 jaar oude Hypnerotomachia Poliphili is een van de hoogst gewaardeerde en minst begrepen boeken uit de begintijd van de westerse drukkunst. Het Latijnse Hypnerotomachia Poliphili betekent ‘Poliphilo’s strijd om liefde in een droom’. Rond 1499 uitgegeven door de Venetiaan Aldus Manutius vertelt het boek over Poliphilo die in een droom op zoek gaat naar de vrouw die hij liefheeft.  Het is het dikste boek ter wereld over iemands droom, maar is in feite een roman vermomd als encyclopedie, over van alles en nog wat, en geschreven rondom een wirwar van personages en verhaallijnen.

Zelfs Renaissancekenners hebben moeite met het lezen van het boekwerk. Maar gelezen wordt het wel, omdat er een geheim op te lossen is. Zet je de eerste letter van ieder hoofdstuk achter elkaar, dan ontstaat de Latijnse zin Poliam frater Franciscus Columna peramavit ofwel Broeder Francesco Colonna beminde Polia hevig. Aangezien Polia de vrouw was naar wie Poliphilo naarstig op zoek was in zijn droom, ging men er vanuit dat Francesco Colonna de geheimzinnige auteur was van het manuscript, waarover nog steeds druk gediscussieerd wordt over wat de bedoelingen ervan zijn.. Misschien heeft het boek nog wel meer geheimen te verbergen.

Honderden jaren later…

De universiteit van Princeton, Goede Vrijdag 1999. Door wie ze bedreigd worden weten ze niet. Waarom ze bedreigd worden ook niet. Maar één ding is zeker: het heeft te maken met hun onderzoek naar een oud Venetiaans manuscript uit 1499.

Aan de vooravond van hun afstuderen staan twee goede vrienden, Paul Harris en Tom Sullivan, op het punt het mysterie van de codex Hypnerotomachia Poliphili te ontrafelen. Deze tekst van Francesco Colonna, die wetenschappers al eeuwenlang voor raadselen plaatst, beschrijft op zeer wonderbaarlijke wijze een liefdesgeschiedenis. Paul en Tom vermoeden dat er een verborgen boodschap achter schuilgaat.

Maar terwijl de Renaissance voor Paul en Tom en hun vrienden Charlie en Gil weer tot leven komt, worden er bedreigingen aan hun adres geuit. Deze worden steeds grimmiger. Zelfs voor moord deinzen hun tegenstanders niet terug. Als het viertal ontdekt dat het geheim met de Reformatie en verborgen kunstschatten te maken heeft, blijkt het echte onderzoek nog te moeten beginnen.

Een Venetiaans geheim

Een Venetiaans geheim | Ian Caldwell, Dustin Thomason | Vertaald door J. Meerman | ISBN13 9789056721640

Bestel een Venetiaans geheim hier

Een Venetiaans geheim
Een Venetiaans geheim

Edele lezer, laat Poliphilo u zijn dromen vertellen,
dromen afkomstig uit de hoogste hemel.
Uw inspanning wordt beloond, het lezen verveelt niet,
want dit wonderbaarlijke boek zal u een schatkamer blijken.
Als liefdesverhalen u tegenstaan dor ernst en somberte,
weet dan, ik smeek u, dat dit werk goed geordend is.
Weigert u? Maar dan toch zullen de stijl en de originele taal,
het degelijk vertoog en de wijsheid u bekoren.
Weigert u ook dat, let dan op de geometrie
en de vele oude dingen in nilotisch schrift …
U komt er de volmaaktheid van koninklijke paleizen,
aanbidding van nimfen, fonteinen en overvloedige feestmalen tegen.
Bontgeklede wachters dansen, en het geheel
van het mensenleven is als duister labyrint verbeeld.

Anonieme elegie aan de lezer, Hypnerotomachia Poliphili.

Meer lezen:

Laat een bericht achter!