Home Kunst & CultuurItaliaanse musea Escher in het Chiostro di Bramante, Rome

Escher in het Chiostro di Bramante, Rome

door Aniek Rooderkerken
Escher, De binnenzijde van de Sint-Pieter in Rome

Escher in het Chiostro di Bramante, Rome

Niet te missen voor wie komende maanden in Rome is – ikzelf hoor hier helaas niet bij – is de tentoonstelling over Escher in het Chiostro di Bramante. Tot en met 22 februari 2015 wordt een eerbetoon gebracht aan de grote graficus, in de tentoonstelling Lo Sguardo di Escher – de blik van Escher. Meer dan 150 werken van Escher zijn te bewonderen, waaronder het bekende huis met de ingenieuze trappen en de elkaar tekenende handen.

Escher in Rome

Waarom Escher? We moeten niet vergeten dat de kunstenaar in 1925 zelf in Rome woonde en hier alle bezienswaardigheden op papier vereeuwigde. Maurits Cornelis Escher (1898 – 1972) trok na zijn schooltijd in Haarlem richting Italië, onder andere naar Ravello en Atrani. Hier ontmoette hij zijn grote liefde Jetta Umiker met wie hij in 1924 in Viareggio zou trouwen.

In de zomer van 1925 vestigden Escher en Jetta zich in Rome, waar ze tot 1935 zouden blijven. Escher was gefascineerd door de monumenten en bijzondere plekken die hij in zijn schetsboeken vereeuwigde. Het zijn prachtige, realistische werken. Escher werd hier ook verliefd op het land zelf en tijdens zijn reizen naar Sicilië, Calabrië en Abruzzo maakte hij talloze gedetailleerde tekeningen, waarvan hij later in zijn atelier litho’s, houtsnedes en houtgravures zou maken.

Italië door de ogen van Escher

In de tentoonstelling, die geheel gewijd is aan de Nederlandse graficus, kijken we door de ogen van Escher, die zich verwondert over het buitengewone en het ongewone, maar ook over de Italiaanse landschappen. Van het platteland rond Siena en de intensiteit van de zee bij Tropea, tot aan de steile kliffen in Castrovalva en de bergen van Pentadattilo. Escher liet zich inspireren door de wonderlijke natuur van Italië, maar ook door de kleine dingen, zoals kevers of bladeren en kristallen, die hij waarnam als buitengewone stukken van natuurlijke architectuur.

Zo anders dan de Hollandse landschappen die hij gewend was, legde deze onverwachte dimensie van de ruimte en de historische diepte van de steden en dorpen, de fundamenten van zijn artistieke carrière.

Escher, de Engelenburcht in Rome
Escher, de Engelenburcht in Rome
Escher, het Capitool
Escher, het Capitool

Meer informatie:

Entree maandag t/m vrijdag 10:00-08:00 en in het weekend van 10:00-21:00.
Tickets kosten € 13.00 (en € 11.00 gereduceerd tarief) en je bestelt deze telefonisch via (+39) 06916508451 of online via de website.
Chiostro del Bramante, Arco della Pace,5
www.chiostrodelbramante.it

Meer lezen:

Laat een bericht achter!