Fiat Topolino – een klein muisje uit Turijn

Blogde ik eerder al over Alfa Romeo, vandaag is het de beurt aan diens kleine broertje; de FIAT Topolino om precies te zijn. De Italiaanse autofabrikant FIAT, Fabbrica Italiana di Automobili Torino, werd al in 1899 opgericht in Turijn en ontwierp in 1936 een klein auto’tje dat de Fiat Tipo 500 werd gedoopt. Al snel kreeg de Fiat cinquecento, de kleinste auto ooit in massa geproduceerd, de bijnaam Topolino of ‘kleine muis’.

Aangedreven door een 596 cc motor die zo’n 13 pk leverde, was de nieuwe auto ongelooflijk zuinig, maar met een topsnelheid van 85 km/uur ook niet al te snel. Desondanks werd de Topolino ontzettend populair. De Topolino werd vervaardigd van 1936 tot 1955 en er werden bijna 520.000 exemplaren van geproduceerd. Hierna volgden nog veel meer modellen, de ‘600 bijvoorbeeld, maar ook verschillende modellen van de 500. Niet vreemd, want wie is er niet verliefd geworden op het bekende Fiatje 500? Eenvoudig maar stijlvol groeide de kleine auto uit tot een icoon, en is het een echte designklassieker!

Wist je dat Topolino ook de Italiaanse naam is voor Mickey Mouse? Kijk eens naar de koplampen van de FIAT Topolino en de oren van Mickey…. zie je overeenkomsten?

Topolino en Minnie

Topolino en Minnie

Om nog even te blijven genieten van de mooie Topolino en de andere Fiat-modellen kijken we naar een aantal prachtige vintage FIAT posters. Meer over FIAT vind je op deze website.

fiat_500_elaborata_abarth fiat-508-c-vintage-poster fiat-vintage-poster fiat-vintage-poster-2 fiat-vintage-poster-3

1960-advertentie-Fiat-500-giardiniera-vintage-poster

Meer posters? Bekijk mijn Pinterest bord vol Vintage FIAT posters.

 

Meer lezen:

Laat een bericht achter!