Op zoek naar Florence in de Rijksstudio van het Rijksmuseum

Het wordt me vaak gevraagd: ‘hoe verzin je alle onderwerpen voor je blog?’ Om inspiratie op te doen bezoek ik musea, lees ik heel veel boeken en maak op reis in Italië natuurlijk ook aantekeningen en foto’s. (ik heb schrijfboeken vol met adressen en kunstwerken om in de toekomst over te schrijven) Maar inspiratie vind ik ook online, bijvoorbeeld in de Rijksstudio van het Rijksmuseum Amsterdam. Zo maakte ik kort geleden mijn eigen Rijksstudio met als onderwerp ‘Florence in het Rijksmuseum’. Kijk mee!

De koepel en de campanile van de Dom te Florence

De koepel en campanile van de Dom te Florence. Italië Uitgelicht
De koepel en de campanile van de Dom te Florence, Fratelli Alinari, ca. 1855, albuminedruk. Rijksmuseum Amsterdam

Deze foto van de koepel en de campanile van de Dom in Florence is gemaakt door Fratelli Alinari, ‘s werelds oudste fotografische firma. In 1852 richtte Leopoldo Alinari, met zijn broers Giuseppe en Romualdo een fotografisch atelier op. Samen specialiseerden zich in fotografische portretten en weergaven van kunstwerken en historische monumenten.
Het betreft een zogenaamde albuminedruk, een vroeg fotografisch proces waarbij een coating van albumine (gemaakt van eiwit) op het papier is aangebracht waardoor een scherpe en glanzende afdruk ontstond.
Een goed bewaard geheim over de Florentijnse Dom lees je hier.

Horatius Cocles verdedigt de Pons Sublitius

Horatius Cocles verdedigt de Pons Sublitius, anoniem, ca. 1550, tempera op paneel
Horatius Cocles verdedigt de Pons Sublitius, anoniem, ca. 1550, tempera op paneel. Rijksmuseum Amsterdam

 

De Italiaanse cassone, grote houten kisten, werden vaak gemaakt ter ere van een bruiloft. De kisten werden door de familie van de bruid geschonken aan het bruidspaar en bevatten veelal een bruidsschat en de uitzet van de bruid. De kisten werden vaak beschilderd met legendes uit de klassieke oudheid, zoals ook hier.
Op dit paneel dat afkomstig is van zo’n cassone, is te zien hoe de Romeinse generaal Horatius Cocles de toegang tot de Pons Sublitius, de brug naar Rome, verdedigt tegen de Etrusken. Achter hem wordt de brug afgebroken en rechts zien we het legerkamp van de aanvallers, links de belegerde Romeinen bij de zuil van Trajanus.

Tip! Nu op zaal te zien in het Rijksmuseum

Zwevende engel van majolica

Zwevende engel, workshop of Luca della Robbia, ca. 1500

Deze zwevende engel is vervaardigd in de werkplaats van Luca della Robbia, de Florentijnse beeldhouwer die geroemd werd om zijn majolica stukken. Deze sierborden, schalen, vazen of reliëfs waren vervaardigd van aardewerk en versierd met verfijnde, geglazuurde decoraties in kobaltblauw, smaragdgroen en feloranje.
De engel houdt een voorwerp in de handen, dat we helaas niet meer kunnen waarnemen. Misschien was het een schild, of een boekrol?

Voorgevel van de Santa Croce met het standbeeld van Dante

Voorgevel van de Santa Croce en standbeeld van Dante, Fratelli Alinari, ca. 1880 - ca. 1895

Hoewel Dante Alighieri één van de bekendste Florentijnen is, werd hij niet in deze stad begraven. Na zijn verbanning uit zijn geboortestad bracht Dante zijn leven door in Ravenna, waar hij ook werd begraven. In de Santa Croce vind je voor Dante enkel een gedenkteken, maar op het Piazza di Santa Croce houdt een enorm wit beeld van Dante de wacht. Op de foto zien we dat het standbeeld midden op het plein staat, maar hier is het tegenwoordig niet meer te vinden!? Na de grote overstroming van de Arno in november 1966 werd het plein grondig schoongemaakt en Dantes standbeeld werd teruggeplaatst op de hoek van de trappen links voor de kerk.

Een adellijke dame te paard in Florence

Dame te paard in Florence
Dame te paard in Florence, Monogrammist FLB, 1575 , gravure. Rijksmuseum Amsterdam

Een adellijke dame rijdt te paard door de straten van Florence. Ze wordt begeleid door vier mannen, die wapens dragen, en een jongen. Voor de dame zit een bedelaar op de grond. De gravure is vervaardigd door Monogrammist FLB, naar ontwerp van Jan van der Straet die de bijnaam Giovanni Stradano had gekregen.
De adellijke dame is mogelijk Johanna van Oostenrijk. Ze was uitgehuwelijkt aan Francesco de ‘Medici, Groothertog van Toscane. Voor haar huwelijk reisde ze van Innsbruck af naar Florence, met in haar kielzog een hele hofhouding. De aankomst van de Hertogin in Poggio a Caiano, nabij Florence, wordt nog jaarlijks nagespeeld tijdens de Belegering van de Villa Medici.

In de Rijksstudio kan je een virtueel bezoek brengen aan het Rijksmuseum. Je favoriete werken, of een detail hiervan, bewaar je in je eigen Rijksstudio. Je legt als het ware je eigen kunstcollectie aan en kunt de individuele kunstwerken bewerken tot jouw eigen piece of art!

Tip: Bekijk hier mijn Rijksstudio ‘Florence in het Rijksmuseum’

More from Aniek Rooderkerken

Een aperitief uit Crodo en heerlijke Crodino cocktails

Crodino is een van de meest bekende alcoholvrije drankjes in Italië. Het...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *