Giro d’Italia 2015 start op 9 mei

Een moment van de achtste etappe van de Ronde van Italië 2015 van Fiuggi naar Campitello Matese, ANSA / CLAUDIO PERI foto: Sirotti
Een moment van de achtste etappe van de Ronde van Italië 2015 van Fiuggi naar Campitello Matese, ANSA / CLAUDIO PERI foto: Sirotti

Op zaterdag 9 mei 2015 start de 98ste editie van de Giro d’Italia. De grootste Italiaanse wielerkoers bestaat uit 21 etappes en werd voor het eerst in 1909 verreden. De Giro d’Italia is een initiatief van Gazzetta dello Sport. De Gazzetta wilde in 1908 net als de Corriere della Sera en eigen sportevenement.  Deze krant organiseerde namelijk een grote autorace door Italië. Uiteindelijk werd op 13 mei 1909 de eerste etappe ooit van de Giro d’Italia verreden. Jarenlang was Milaan het vertrekpunt van de Giro d’Italia. Milaan is namelijk de stad waar de redactie van de Gazzetta gevestigd is. Sinds enkele jaren wordt hier vanaf geweken en vertrekt de Giro vanuit wisselende locaties binnen en buiten Italië. Zo werd er in 2010 vanuit Amsterdam vertrokken en in 2014 vanuit Ierland. De Giro d’Italia 2015 zal vanuit San Lorenzo in Italië vertrekken.

3481 kilometer koers

De route van de Giro bestaat dit jaar in totaal uit 21 etappes en bevat 2 rustdagen. Vorig jaar werd er gekozen voor een extra rustdag omdat het peloton in de eerste week van Ierland naar Italië moest afreizen. De totale lengte van de koers is 3481 kilometer. Er wordt gestart met een ploegentijdrit en er staat verder 1 individuele tijdrit, 7 vlakke etappes, 5 zware bergetappes en 6 etappes met finish bergop op het programma. De ronde wordt afgesloten met een etappe van Turijn naar Milaan waarbij er weer gefinisht wordt in de buurt van de Gazzetta. De belangrijkste kanshebber voor de roze trui is Alberto Contador. Door de afwezigheid van grote namen zoals Froome en Quintana zullen alle ogen op de kleine Spanjaard gericht zijn. Contador won al eerder de Giro d’Italia maar raakte deze kwijt vanwege een schorsing. Belangrijkste uitdagers van Contador zijn dit jaar: Rigoberto Uran, Richie Porte en Carlos Betancur. Heb je geen interesse in wielrennen? Geen probleem, de camerabeelden tijdens de etappes geven je een prachtige tour door Italië!

Giro d'Italia route 2015
Giro d’Italia route 2015

Meer info vind je op Giroitalia.nl, de Nederlandstalige website over de Giro d’Italia. Bezoek de site voor het laatste nieuws, een voorbeschouwing en een gratis Giro Poule.

More from Aniek Rooderkerken

Een aperitief uit Crodo en heerlijke Crodino cocktails

Crodino is een van de meest bekende alcoholvrije drankjes in Italië. Het...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *