Home Kunst & CultuurBoekentips Heilzame Italiaanse planten en kruiden: dit kan je allemaal vinden in jouw tuin!

Heilzame Italiaanse planten en kruiden: dit kan je allemaal vinden in jouw tuin!

door Aniek Rooderkerken
De Heilzame Tuin van James Wong

Heilzame Italiaanse planten en kruiden: dit kan je allemaal vinden in jouw tuin!

Heel wat Italiaanse planten en kruiden hebben een heilzame werking. Ze zijn niet alleen heerlijk in een verse pasta, maar met de planten die in jouw tuin staan kan je heel wat huis-tuin-en-keuken-middelen maken die helpen tegen verkoudheid tot insectenbeten. James Wong vertelt je in De Heilzame Tuin hoé.

Toen ik op zoek ging naar mijn huidige huis in Utrecht stond één ding voorop: ik zocht een huis met een tuin, zodat ik daar volop kruiden kon planten. Er is namelijk niets beter dan een bord vol pasta met kruiden en groenten uit eigen tuin.

Inmiddels is het huis er al een aantal jaar en staat de (Utrechtse stads)tuin vol met rozemarijnstruiken, een oude wijnrank, rabarber, een vijgenboom en een olijfboom (met dit jaar de eerste olijven!) dille, basilicum, een aantal soorten munt… noem het maar op. Maar waar ik de tuin volop vul met eetbare planten, hebben planten natuurlijk ook gewoon een geneeskrachtig werking. Want die planten en kruiden zijn ook gewoon goed voor je.

Ik vond het dan ook erg leuk dat ik de De Heilzame Tuin van James Wong ontdekte, een boek over de geneeskrachtig werking van planten, kruiden, bloemen en vruchten. Natuurlijk was ik vooral benieuwd naar wat voor Italiaanse planten daar in staan. En ik kan me voorstellen dat flink wat van mijn lezers ook een Italiaans kruiden- of plantentuintje hebben, of in ieder geval wat potten op het balkon.

De Heilzame Tuin van James Wong
De Heilzame Tuin van James Wong

De Italiaanse tuin als apotheek

En wat kan je nu met al die Italiaanse planten en kruiden. Heel wat, ontdek ik al snel.

Rozemarijn staat in de top -10 van de beste tuinplanten en staat bekend als geheugenkruid. Met een fles (biologische) wijn en een paar takjes verse rozemarijn maak je een tonicum dat goed is als geheugenopkikker. De fles twee weken lang iedere dag schudden en dan heb je een heerlijk drankje.

Salie vermindert hoesten en helpt bij verkoudheid. Maar met een mix van gedroogde rozemarijnblaadjes, balsemblaadjes en salieblaadjes (en vooral de etherische oliën die hierin zitten) maak je een fijn en natuurlijk middel om insecten af te schrikken en jezelf te beschermen tegen insectenbeten. Dat kan ik tijdens lange avonden in Italië wel gebruiken, en het is stukken gezonder dan de meeste middelen in de markt.

De Heilzame Tuin van James Wong
De Heilzame Tuin van James Wong

Met een flinke hoeveelheid knoflook, verse salieblaadjes en een beetje ciderazijn maak je een voetbad dat helpt tegen zwemmerseczeem. Een flinke bos verse salieblaadjes en honing maken samen juist een zachte siroop die helpt bij keelpijn.

En die lekker pittige rode pepers? Samen met onder andere fijngestampte gemberwortel maak je een peperolie, waarmee het bloed letterlijk naar je voeten raast. Wrijf je voeten in met deze peperolie en koude voeten zijn echte verleden tijd.

Om verder te gaan met de cosmetica: met verse munt, eucalyptus, rozemarijn, citroenschil en zeezout maak je een heerlijke bodyscrub. Helemaal uit eigen tuin!

De Heilzame Tuin van James Wong
De Heilzame Tuin van James Wong

De Heilzame Tuin van James Wong

In zijn boek is Wong duidelijk: planten zijn veel meer dan een mooi stukje decoratie in je woonkamer. Planten zijn verantwoordelijk voor de lucht die we inademen, het voedsel dat we eten en de stabiliteit van het klimaat. En ze vormen de basis van een groot deel van de medicijnen. Een tuin is een soort wereldapotheek, waar je heel wat gezonde dingen kan vinden.

Het boek geeft je schatten informatie over geneeskrachtige planten, welke planten waartegen werken en hoe je ze kan kweken. En hoe je er geneesmiddelen van kan maken, remedies tegen kwaaltjes of een natuurlijke variant van schoonheidsproducten. Niet alleen de recepten die ik noem in mijn blog, maar nog tientallen andere. Van de planten die in je eigen tuin groeien of in je vensterbank staan maak je volkomen natuurlijke middelen tegen allerlei kwaaltjes. Een mooi startpunt om je tuin aan een inspectie te onderwerpen om te zien wat voor schatten er verborgen liggen!

James Wong, De Heilzame Tuin, De geneeskrachtige werking van planten, kruiden, bloemen en vruchten | ISBN 9789045218878

Meer lezen:

Laat een bericht achter!