Het stadje Osimo in Le Marche verheft zich maar liefst 265 meter boven het omringende landschap. Vanaf de in Romaanse stijl opgetrokken Dom aan het Piazza del Duomo heb je een weids uitzicht over de omgeving. Maar het zijn juist de geheimen onder het aardoppervlak die het stadje zo mysterieus maken. De heuvel waarop het stadje ligt is namelijk doorweven met een heel netwerk aan tunnels en ondergrondse ruimtes die onderling met elkaar verbonden zijn door schachten en diepe putten.
Geheime doorgangen
Ongeveer 2500 jaar geleden begonnen mensen te graven in de heuvel om verdedigingswerken aan te leggen en geheime doorgangen te creëren, om zich te voorzien van water en om te overleven. De tunnels speelden een belangrijke rol in de verdediging van de stad. Ze waren een ideale plek om je te in verstoppen of om je ongezien van de ene naar de andere kant van de stad te verplaatsen. Omdat de tunnels zo uitgestrekt waren, konden alleen de inwoners van de stad er hun weg vinden. Buitenstaanders liepen onlosmakelijk in een val of verdwaalden. Maar ook de inwoners van Osimo hadden wat hulp nodig; hierom zie je op de ondergrondse kruispunten en splitsingen tekens en symbolen gekerfd, zodat mensen hun richting konden bepalen.
In de loop der eeuwen hebben de tunnels en ruimten verschillende functies gehad. Een deel van het grottenstelsel deed dienst als wateropslag en in de verschillende putten werden waterbronnen aangeboord. Andere ruimtes werden waarschijnlijk gebruikt voor het uitvoeren van rituelen of werden zelfs bewoond. Omdat de grotten zich pal onder de huizen van het stadje bevinden zijn delen van het grottenstelsel dichtgemetseld, zodat er privé-kelders onder de woningen ontstaan zijn. De constante temperatuur is ideaal voor het opslaan van wijn of voedsel. Een van de inwoners die er salami bewaarde, ontdekte echter het nadeel van de grotten. Er verdween steeds salami uit de kelder en de schuldigen bleken studenten te zijn, die via de tunnels hun weg hadden gevonden naar de delicatesse.
De grotten van Cantinone
Meerdere keren per dag kan je met een gids de grotten van Cantinone ontdekken. Je daalt maar een klein stuk af, maar in feite lopen de grotten door tot ongeveer 300 meter onder het marktplein van de stad en onder het heiligdom van San Giuseppe da Copertino. De gangenstelsels en ruimten zijn in voor een deel tijdens de Middeleeuwen uitgehakt in het broze zandsteen, maar de oorsprong zou liggen in de Romeinse tijd. Je raakt al snel gedesoriënteerd in de grotten. In het verleden was dit een strategie om in geval van nood zelf beschutting en veiligheid te vinden, terwijl de vijand ontmoedigd werd en hun weg kwijtraakte in de gangen.
De meeste inscripties en reliëfs op de muren van de grotten van Cantinone zijn van religieuze aard. Het is niet onwaarschijnlijk dat broeders hier kwamen om te bidden en om alleen te zijn in de absolute stilte van de grotten, ver weg van de drukte van de stad.
De grotten van Piazza Dante
De oude grotten van Piazza Dante zijn met op zaterdag en zondag met een gids te bezoeken. Op amper 10 meter van het plein waaraan de grotten hun naam danken, stap je over de drempel van een ware ondergrondse wereld. Op twee verschillende verdiepingen verwonder je je over raadselachtige reliëfs en esoterische symbolen, verbonden met het einde van 18 eeuw en het begin van de 19 eeuw. Aan het Piazza Dante zouden verschillende personen gewoond hebben die waren verbonden met de vrijmetselarij of andere genootschappen. Wellicht trokken zij vanuit hun paleizen in het geheim de grotten in, om elkaar in het ondergrondse landschap te ontmoeten en ceremonies uit te voeren.
Tijdens de tweede wereldoorlog werden deze grotten, net als de andere, gebruikt als bunkers. Het enorme aantal data en namen die in de muren zijn gekrast zijn bewijs van de moeilijke tijden van de oorlog.
De grotten van Simonetti
De grotten van Simonetti onder Palazzo Hercolani Fava Simonetti zijn privé-eigendom, dus hierom niet vaak te bezoeken. Maar zo nu en dan worden er rondleidingen gegeven, waarbij men met sfeervol kaarslicht door de grotten speurt. Er wordt gezegd dat de Tempeliers de grot gebruikten om een heilige plaats of de concentratie van bepaalde energie te markeren. In het zandsteen zijn diverse symbolen uitgekerfd, die verwijzen naar Jeruzalem en de Hospitaalridders van Malta.
Zelf op onderzoek uitgaan?
De grotten zijn alleen met gids te bezoeken. Rondleidingen duren ongeveer 45 minuten per grot en zijn te boeken via www.osimoturismo.it. Trek comfortabele schoenen aan en vergeet in de zomer niet om ook een dikke trui mee te nemen, de temperatuur in de grotten is namelijk maar 12 of 13 graden. Meer informatie vind je op www.osimoturismo.it.
Geef een antwoord