Home Italië in Nederland Het Teylers op de TEFAF

Het Teylers op de TEFAF

door Aniek Rooderkerken
Teylers Museum Haarlem op de TEFAF Maastricht 2015

Het Teylers op de TEFAF

Ze zijn niet te koop, maar je kan ze er wel bewonderen. De tekeningen van Michelangelo, Rafaël, Goltzius Claude Lorrain, Avercamp en Rembrandt. Het Teylers Museum in Haarlem bracht ze naar de kunst- en antiekbeurs TEFAF in Maastricht.  Speciaal voor de kunstbeurs stelde het museum een tentoonstelling samen met topstukken uit de eigen collectie. Het betreft een unieke kans om deze beroemde tekeningen te bewonderen; het is namelijk voor het eerst dat de topstukken samen gepresenteerd worden en vanwege de kwetsbaarheid komen veel van de tekeningen zelden uit het depot van Teylers Museum.

Op de TEFAF (The European Fine Art Fair) in Maastricht presenteren vooraanstaande galerieën van over de hele wereld hun beste kunstwerken. Maar ieder jaar wordt ook één museum uitgekozen om de bezoekers van de beurs, afgelopen jaar 74.000, kennis te laten maken met de mooiste kunstwerken uit hun collectie. Na onder andere het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en de Fondation Custodia toont dit jaar het Teylers Museum prachtige werken. 28 tekeningen van de oude meesters uit de renaissance tot moderne kunstenaars uit de eenentwintigste eeuw.

Het museum kan op de vooraanstaande kunstbeurs hun bijzondere werken uit de collectie tonen aan een groot internationaal kunstpubliek. Ben je niet in de gelegenheid af te reizen naar Maastricht? In het museum zelf zijn nu ook twee bijzondere tentoonstellingen te bewonderen.

Teylers Museum Haarlem op de TEFAF Maastricht

Teylers Museum Haarlem op de TEFAF Maastricht

Teylers Museum is het eerste en oudste museum van Nederland en hiernaast het enige museum ter wereld met een authentiek gebouw en interieur uit de 18de eeuw.  Het museum ademt dan ook de sfeer van die tijd en ook de Verlichting is nog altijd tastbaar aanwezig. Het museum exposeert onder één dak voorwerpen van kunst en wetenschap – twee eeuwen terug een vanzelfsprekende combinatie. De missie van het museum, de nieuwsgierigheid van mensen prikkelen om kunst en wetenschap te ontdekken, is sinds de opening in 1784 ongewijzigd. In het historische gebouw aan de Spaarne stelt het museum zijn beroemde collectie tekeningen, schilderijen, fossielen, mineralen, wetenschappelijke instrumenten, boeken, medailles en munten tentoon. Op dit moment zijn twee succesvolle tentoonstellingen te zien; De Aquarel, over de mooiste Nederlandse aquarellen uit de 19de eeuw, en Het Klassieke Ideaal, over  de inspirerende invloed van de beeldhouwwerken van de klassieke oudheid op kunstenaars als Turner en Rubens.

Het Teylers op de TEFAF

13 t/m 22 maart 2015
TEFAF
MECC Maastricht

Teylers Museum
Spaarne 16
2011 CH Haarlem

www.teylersmuseum.nl

Meer lezen:

Laat een bericht achter!