Home Italiaanse keuken Hoe maak jij ook thuis een perfecte cappuccino?

Hoe maak jij ook thuis een perfecte cappuccino?

door Aniek Rooderkerken
Cappuccino

Hoe maak jij ook thuis een perfecte cappuccino?

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar voor voor mij is de dag niet begonnen zonder koffie. Ik vind het heerlijk om elke dag weer te genieten van een zelfgemaakte cappuccino bij het ontbijt. Ik houd van de fluweelzachte gestoomde melk in combinatie met een pittige espresso. Later op de dag drink ik vaak nog een of meer espressi, want cappuccino drink je alleen bij het ontbijt.

Ook op vakantie ga ik in de ochtend meestal direct op zoek naar een koffietentje. In Italië haal ik dan vaak een cornetto (zoet bladerdeeggebak) met een cappuccino die ik staand aan de bar nuttig. Maar ook in andere landen kun je door de opkomst van hippe koffietentjes bijna overal lekkere koffie krijgen.

Hoe krijg je thuis goede koffie?

Om thuis goede koffie te krijgen zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt pads gebruiken waarmee je binnen luttele seconden een hele acceptabele koffie kunt maken. Het gemak is het grootste voordeel. Je hebt geen alleen geen mogelijkheden om de sterkte van je koffie en de temperatuur aan te passen.

Een tussenstap is de volautomatische koffiemachine. Met een volautomaat kun je je favoriete koffiebonen gebruiken en heb je de mogelijkheid om maalgraad en sterkte van je koffie te kiezen. De bonen worden voor elk kopje vers gemalen.

De laatste mogelijkheid is om te kiezen voor een halfautomaat met een aparte maler. Het is een hoop werk, maar je hebt van het begin tot het einde invloed op het resultaat en dat geeft veel voldoening.

Keuze voor espressobonen

Thuis kies ik meestal voor een blend van overwegend arabica met een vleugje robusta. De robusta zorgt ervoor dat er een mooie cremalaag op je espresso komt. Maar er zijn eindeloze andere mogelijkheden. Ook het branden van de koffie heeft een grote invloed op de uiteindelijke smaak. Hoe donkerder de koffie des te krachtiger de smaak.

Nog meer tips voor een perfecte cappuccino:

  • Gebruik altijd volle melk. Met magere melk maak je geen goede cappuccino. Volle melk heeft een goede verhouding tussen eiwitten en vetten die voor een perfect schuim zorgen.
  • Gebruik een goed espressoapparaat. Deze heeft voldoende stoomkracht om de melk op te schuimen.
  • Soms mengen de melk en het schuim beter als je de melk na het opschuimen nog een aantal keer overschenkt in een andere kan.
  • Schenk de melk in één beweging in de kop, zodat melk en koffie goed mengen.

Meer lezen:

Laat een bericht achter!