• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Winacties
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boekentips
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
Napels en de amalfikust

Italiaans kookboek: Napels en de Amalfikust

12 september 2017 door Lotje Lomme

Italiaans kookboek: Napels en de Amalfikust

De zilveren lepel is hét kookboek van Italië. Het is écht Italiaans en het heet in Italië “Il cucchiaio d’argento”. De eerste uitgave verscheen in 1950 en het boek beleefde inmiddels al zijn 10e editie in 2016. Online is De Zilveren Lepel Italië’s meest gevolgde kookblog, want ze hebben ook een prachtige website en zijn op veel sociale media kanalen te vinden.  (let op dat je het goed spelt met drie c’s en twe i’s). Het originele kookboek is een toonbeeld van grijsheid en saaiheid qua lay-out, in vergelijking met veel moderne kookboeken, en de laatste uitgave telt meer dan 1300 pagina’s. Daar moet je doorheen kunnen kijken, want de recepten zijn fantastisch. Het gebruiksgemak is echter ook afgenomen door die 1300 pagina’s. Een encyclopedie hoort nu eenmaal niet op het aanrecht.

Een encyclopedie in delen

Het aantal recepten van De Zilvern Lepel is inmiddels zo onuitputtelijk dat ze zijn begonnen speciale edities te maken van het o zo bekende en zo goede kookboek. Dus zo zijn er al : een Zilveren Lepel Groenten, een Zilveren Lepel Kinderen, een Zilveren Lepel Pasta etc. Deze boeken zijn dan de mooie boeken geworden die mensen zo graag willen zien. En de recepten die er in staan: ze zijn gewoon allemaal goed! Klassieke recepten zonder moderniteiten, Italiaanse bordjes zoals nonna ze al maakte.

Napels en de Amalfikust

Het boek Napels en de Amalfikust heeft recepten verzameld uit de verschillende streken rondom Napels. Écht hele lekkere en mooie recepten en daarnaast is het boek nog een mooi boek om op tafel te leggen en zo af en toe uit te lezen of te bladeren. Er staat allerlei leuke informatie in over de verschillende streekproducten waar Napels zo bekend om staat. De San Marzano tomaten en  buffelmozzarella D.O.P, maar ook de minder bekende friarelli of caciocavallo. Deze informatie over die streekproducten is erg interessant om te lezen.

Er zitten recepten bij voor de beginnende kok en voor de gevorderde hobbyist. Ik beschouw mezelf als halfgevorderd en maakte thuis twee leuke recepten die ik nog niet kende. Vooral de linguine met courgettepesto ga ik zeker vaker maken, daar zaten zoveel leuke ingrediënten in die ik niet verwachtte. Dat leverde een heel smaakvol resultaat op.

Italiaans winkeltje
Een klein winkeltje zoals je ze alleen in Italie tegenkomt

Internetliefde: de pastiera en caffè Gambrinus

In dit boek staan twee recepten die ik al eens eerder maakte, maar waarvoor ik graag reclame maak. De pastiera  is de eerste. Een taart met tarwe, ricotta, oranjebloesemwater en sukade en een heel eigen karakter. In het lesboek voor beginners Italiaans Con Piacere stond een stukje over het beroemdste café van Napels: Gran Caffè Gambrinus. Ik ging kijken op Facebook en zag wie er werkte. Hun filmpjes, een kijkje in de keuken, hun bijzondere koffies. Ik had het gevoel dat ik het café al kende voordat ik er ooit was geweest. En toen zag ik dat zij ook de pastiera maakte. Ik maakte hem thuis voor het eerst vorig jaar Pasen. Toen dacht ik: het is van origine een paastaart, het wordt tijd dat ik het nu probeer. Inmiddels bak ik hem vaak en vooral voor wielrenners, die op de voedzame taart weer een paar uurtjes kunnen doorfietsen. Ik vind het een echte wintertaart. Bij Caffè Gambrinus verkopen ze bijvoorbeeld ook de echte Napolitaanse babà di rum, waarvan het recept ook in dit boek staat. En nu wil ik naar Napels om met die kelner te praten die elke keer zijn gebakjes presenteert. 🙂

Baba met rum
Baba met rum

Weer online verliefd: de sfogliatella en Cuori di Sfogliatella

De sfogliatella trok mijn aandacht toen ik ergens ooit een filmpje zag van hoe de sfogliatella werd gemaakt. In tegenstelling tot de sfogliatella frolla die in het kookboek Zilveren Lepels Napels staat, moet je het deeg van deze sfogliatella riccia maken met de pastamachine. Vrij ingewikkeld. Je maakt een soort hoorntje waar je een typisch Italiaanse vulling in doet van o.a. griesmeel en ricotta, net als bij de sfogliatella frolla die wat makkelijker te maken is. Ik nam ze mee naar een feestje en kreeg erg leuke reacties. Hierdoor ging ik ook zoeken op internet wie dat maakte en verkocht in Italië en kwam uit  bij de foodtrucks van cuori di sfogliatella. Een franchise die overal die sfogliatella’s in de regio Napels verkoopt. Daar kan ik me echt vergapen. Die winkels, die api’s vol met sfogliatella’s op een doodgewone parkeerplaats, die foto’s van die vetrines vol zoetigheden! Mijn hart is gestolen. Ik moet naar Cuori di sfogliatella toe!

Sfogliatella frolla

Maarja. Zo’n 350 dagen per jaar ben ik in Nederland, en niet in Italië. Hoe fijn is het dat ik nu een stukje Napels in huis kan halen? Wil elke Italie – liefhebber toch?

Fotografie: ©Simon Bajada, Phaidon Press Limited, 201

De Zilveren Lepel – Napels en de Amalfikust | ISBN 9789000355679| Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, 2017| € 35 | Bestel het boek hier bij bol.com

Categorie: Boekentips, Italië

Over Lotje Lomme

Lotje studeerde geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft Italiaanse les. Meer hierover vind je op dilatua.nl.
Lees alle blogs van Lotje.

Dit vind je misschien ook leuk

Portret van CiceroHoe beinvloed je je toehoorders? Cicero en de redenaarskunst
Colli al Volturno, MoliseSi, Molise esiste!
Een stedentrip Lucca met kinderenTip: Lucca met kinderen

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

De beste tips voor Venetië!

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Ik studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ik nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Op social media

Zoeken

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Disclaimer & Privacyverklaring

Lees ook De Smaak van Italië

De nieuwe editie van De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Bestel via deze link de nieuwe editie zonder verzendkosten en krijg een gratis receptenboekje. Verder in deze editie: 10 tips voor Taormina, flaneren in Florence; de trotse pauwen van de Pitti Uomo, het mooiste van Mantova, recepten van De Zilveren Lepel en nog veel meer!

Meer reisinspiratie

Volg me op Instagram via @ItalieUitgelicht

Voor mijn laatste reis kocht ik een stapel boeken Voor mijn laatste reis kocht ik een stapel boeken om te lezen. Een ervan was Het intieme leven. Voor de fans van Niccolò Ammaniti!
Ach Sardinië, wat was je mooi. Bijna exact een ja Ach Sardinië, wat was je mooi. Bijna exact een jaar geleden zette ik voor het eerst voet op dit eiland en ik was meteen verliefd. De zee zo blauw dat het bijna onnatuurlijk is, prachtige natuur en steden vol historie, zoveel mogelijkheden om te wandelen of te fietsen. En het eten…. het water loopt me alweer in de mond. Vanavond heb ik een event van @interfacetourismnetherlands in Amsterdam waar ik weer even weg mag dromen bij dit geweldige plekje en ik kon het niet laten om er weer wat foto’s van afgelopen jaar bij te pakken.
De betovering van april door Elizabeth von Arnim. De betovering van april door Elizabeth von Arnim. 4 Britse vrouwen wisselen het grauwe, regenachtige Londen in voor een Italiaans kasteeltje in San Salvatore. Een heerlijke klassieker over een gelukzalige maand aan de Italiaanse Rivièra.
Een beetje Italië in…. Frankrijk! Het Pausenpal Een beetje Italië in…. Frankrijk! Het Pausenpaleis (Palais des Papes) in Avignon wel te verstaan. Avignon werd in 1309 de verblijfplaats van de pausen, tijdens hun ballingschap uit Rome. Paus Benedictus XII en paus Clemens VI lieten het paleis tussen 1335 en 1352 bouwen op een uitstekende rots boven de Rhône.
In Avignon in meer te ontdekken voor Italiëliefhebbers. Het Petit Palais museum herbergt een unieke verzameling schilderijen uit de Middeleeuwen en de Italiaanse Renaissance.
En zo was ik dan een weekend in Siena. Wat een pra En zo was ik dan een weekend in Siena. Wat een prachtige stad blijft het ook altijd 🥰
Vanaf vandaag te zien in Centraal Museum Utrecht! Vanaf vandaag te zien in Centraal Museum Utrecht! ‘De Bentvueghels: Een berucht kunstgenootschap in Rome’.
Heb jij de tentoonstelling al gezien? Wat vond je ervan?

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

Op Avontuur op reis.com lees je over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

Ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2023