Italiaans leren in NL: hoe behoud je je motivatie?

Hoe behoud je je motivatie voor je taalstudie?

Natuurlijk kun je Italiaans leren door middel van zelfstudie of met behulp van de grammatica boeken van je Italiaanse taalcursus. Wat is het beste? Het allerbeste antwoord op deze vraag is: zoek dingen die je leuk vindt! Ook al kun je niet alles volgen, je krijgt wel wat mee, en alles wat je meekrijgt is meegenomen. Je moet je onderdompelen in de taal die je wilt leren.

Social media

Op Facebook, Youtube, Instagram en Twitter kun je allerlei Italiaanse personen, bedrijven en organisaties volgen. Doe dit dan ook! Zo kom je spelenderwijs in aanraking met de Italiaanse taal terwijl je door je tijdlijn heen scrollt. Zoek het Italiaanse equivalent van je Nederlandse interesses en dingen die je volgt. Houd je van mode en lifestyle volg dan Chiara Ferragni, houd je van koken volg dan Il Cucchiaio d’Argento en houd je van voetbal volg dan de Gazzetta dello Sport. Plaatjes kijken, koppen ontcijferen, alles helpt!

Spotify

Natuurlijk zijn er veel Italiaanse muzikanten. Ook hier geldt: zoek het equivalent van je Nederlandse interesse. Houd je van rock, luister dan eens naar Vasco Rossi, houd je van klassiek luister dan naar Andrea Bocelli en houd je van rap luister dan Fedez. En ben je nieuwsgierig geworden naar wat ze zeggen, zoek dan de tekst eens op Google!

Ouderwetse Radio en TV

Ouderwetse televisie kun je ook, heel modern, kijken via live streaming van de Rai. De staatszender. Er staan heel veel Italiaanse radiozenders op de website www.italia.fm.

Italiaanse films kijken

Natuurlijk kun je naar die ene arthouse film gaan bij jou in de buurt bij het Filmhuis. Helaas kun je via de legale manier niet heel makkelijk via de virtuele weg aan Italiaanse films komen. Netflix, Pathé Thuis of Itunes hebben niet veel aanbod qua buitenlandse films. Dat heeft te maken met de verkoop van de rechten van die films. Italiaanse films kun dus gewoon het beste kopen of kijken via YouTube. Doe dan meteen maar even je best om even een film te zoeken die je waarschijnlijk ook leuk gaat vinden. Kijk op IMDB naar films van je interesse. En hebben ze de film niet beschikbaar in Nederland, bestel hem dan via Amazon.it Dan wordt hij ook binnen een week bij je thuisbezorgd!

Tik een Italiaan op de kop

Als je je conversatie wilt oefenen, is het handig als je dat doet met een Italiaan. Deze kun je leren kennen via de Facebookgroep : “Impariamo l’Italiano / Nederlands leren” of via een website als Italki.com of SharedTalk.com  Daar kun je een account aanmaken en contact leggen met Italianen die Nederlands willen leren. Zo ben ik zelf ook aan een taalmaatje gekomen.

Zorg voor succesmomenten

Als je haalbare doelen stelt, kun je trots op jezelf zijn dat je het haalt. Dus begin gewoon met dat examen voor A1, maar doe het wel goed bij het Italiaanse Istituto di Cultura in Amsterdam. Examen op zijn Italiaans. Als je een boek wilt lezen, begin dan niet aan La Divina Commedia in het Middeleeuws Italiaans, maar zoek bij uitgeverij Intertaal een boekje van Lettura Facile. Dat zijn boekjes naar je eigen niveau, zoals de Nederlandse AVI boekjes voor basisschoolkinderen. Die kun je uitlezen. Leuk! Dan wil je meer!

Last but not least

Zorg voor de vertaalapp op je smartphone van Prisma. Deze kost 8 euro en als je dan in de trein zit en je wilt weten wat dit of dat woord betekent, dan kun je het meteen opzoeken. Weer een woord geleerd!

Volg je deze tips op, dan ben jij binnen no-time een doorgewinterde Italiaan.

Hoe lang ben jij al bezig om Italiaans te leren?

Hoe behoud je je motivatie voor je taalstudie? Foto door Adrian Sampson via Flickr.
More from Lotje Lomme

“La Cucina Verde” van Miki Duerinck en Kristin Leybaert

Ik was blij toen ik dit boek kreeg, want ik zat al...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *