Italiaans leren in Nederland: hoe behoud je je motivatie?

Veel mensen beginnen aan een cursus Italiaans, maar ik zie ook veel afhakers. Jammer, want we willen wel maar soms raken we gefrustreerd of gedemotiveerd. Hoe voorkom je dat?

1. Zorg voor haalbare doelen

Weet dat je niet in een jaar of twee vloeiend Italiaans zult spreken. Stel jezelf een eenvoudig haalbaar doel. Een eenvoudig gesprek met een Italiaan over onderwerpen die je kent. De Italiaan hoeft nog niet in zijn eigen tempo te praten, hij zal zich aan jou moeten aanpassen, maar je hebt wat geleerd. Als je een boek wilt lezen, begin dan niet aan La Divina Commedia in het Middeleeuws Italiaans, maar zoek bij uitgeverij Intertaal een boekje van Lettura Facile. Dat zijn boekjes naar je eigen niveau, zoals de Nederlandse AVI boekjes voor basisschoolkinderen. Die kun je uitlezen. Leuk! En als je kunt vertellen wie je bent, begin dan aan de volgende stap. Probeer in kleine stapjes te denken.

2. Zorg voor succesmomenten

Doe een taalexamen voor beginners A1 na een jaar studie. Bijvoorbeeld bij het Italiaanse Istituto di Cultura in Amsterdam. Examen op zijn Italiaans. Als je je doelen haalt, wees dan trots op jezelf en hang de vlag uit. Een kind geef je een complimentje omdat hij iets ‘eenvoudigs’ doet. Besef dat wat jij doet helemaal niet zo eenvoudig is. Wees je bewust van je vooruitgang en wees trots op jezelf. Je begon toch met niks? Kijk eens wat je nu al kan!

3. Zorg dat je alles Italiaans leuk gaat vinden

Leer Italiaans voor je plezier, niet omdat het moet. Op Facebook, Youtube, Instagram en Twitter kun je allerlei Italiaanse personen, bedrijven en organisaties volgen. Houd je van mode en lifestyle volg dan Chiara Ferragni, houd je van koken volg dan Il Cucchiaio d’Argento en houd je van voetbal volg dan de Gazzetta dello Sport.

Natuurlijk zijn er veel Italiaanse muzikanten. Ook hier geldt: zoek het equivalent van je Nederlandse interesse. Houd je van rock, luister dan eens naar Vasco Rossi op Spotify, houd je van klassiek luister dan naar Andrea Bocelli en houd je van rap luister dan Fedez. En ben je nieuwsgierig geworden naar wat ze zeggen, zoek dan de tekst eens op Google en ga vertalen met behulp van je Prisma of Van Dale vertaalapp.

Ouderwetse televisie kun je ook, heel modern, kijken via live streaming van de Rai. De staatszender.Die kun je goed bekijken met een VPN verbinding. Er staan heel veel Italiaanse radiozenders op de website www.italia.fm.

Natuurlijk kun je naar een Italiaanse arthouse film gaan bij jou in de buurt. Netflix en Pathé Thuis hebben ook een klein aanbod van Italiaanse films. 

Als je je conversatie wilt oefenen, is het handig als je dat doet met een Italiaan. Deze kun je leren kennen via de Facebookgroep : “Impariamo l’Italiano / Nederlands leren” . Daar kun je een account aanmaken en contact leggen met Italianen die Nederlands willen leren. Zo ben ik zelf ook aan een taalmaatje gekomen.

Hoe lang ben jij al gemotiveerd om Italiaans te leren?

Meer lezen:

Laat een bericht achter!