Italiaanse Renaissance in Rijksmuseum Twenthe
Geniet van de Italiaanse renaissance in Rijksmuseum Twenthe. Niet eerder waren in Nederland zoveel Italiaanse kunstwerken uit de renaissance te zien. Het Rijksmuseum Twenthe toont werken van Rafaël, Titiaan, Bellini, Campi en Tintoretto, afkomstig uit de Pinacoteca Tosio Martinengo in Brescia. Deze topstukken worden aangevuld met bruiklenen uit onder andere het Palazzo Pitti in Florence. De tentoonstelling is een primeur voor Nederland! Een must-see voor liefhebbers van Italiaanse kunst!
De allergrootste kunstenaar van de Italiaanse renaissance
We schreven al eerder dat de Italiaanse Renaissance zou neerstrijken in Enschede, maar nu is het eindelijk zover. In samenwerking met de Pinacoteca Tosio Martinengo in Brescia organiseert Rijksmuseum Twenthe een tentoonstelling van vijfenveertig topstukken van zestiende-eeuwse Italiaanse schilderkunst.
Voor het eerst wordt in Nederland een groep Noord-Italiaanse renaissanceschilderijen getoond. Werken van grote meesters als Rafaël, Titiaan, Tintoretto, Lotto en Bellini, maar ook minder bekende, maar onweerstaanbaar aantrekkelijke schilderijen van Moroni en Moretto, zijn te zien in het museum.

De basis voor de schilderkunst
In de 16e eeuw, het Cinquecento, werkten Italiaanse schilders in opdracht van de kerk en van vermogende particulieren. In het noorden van Italië werd het fundament gelegd voor de renaissancekunst die zich over Europa uitspreidde. Het gebied tussen Alpen en Apennijnen bracht grote schilders voort: Alessandro Moretto, Lorenzo Lotto en Gerolamo Savoldo. Maar ook bekendere tijdgenoten zoals Bellini, Rafael, Titiaan en Tintoretto.
De Italiaanse renaissance mag met recht de bakermat van het moderne Europa worden genoemd. De vernieuwingen in de beeldende kunst bereikten kort na 1500 een hoogtepunt bij de jonge, briljante schilder Rafaël. Zijn werk kenmerkt zich door harmonische composities, geïdealiseerde figuren en menselijke empathie. Samen met dat van Venetianen als Bellini en Titiaan vormt het een basis voor de schilderkunst in het Italië van de latere zestiende eeuw.
De schilderkunst verspreidde zich vanuit Florence en Rome over het noorden van Italië. Van de grote steden Venetië en Milaan tot kleinere zoals Bergamo, Cremona en Brescia. Daar ontstond een veelzijdige kunstproductie van buitengewoon hoge kwaliteit, van meesters als Lorenzo Lotto, Alessandro Moretto en Giovanni Battista Moroni.

Rafaël en Moroni
Een blikvanger in de expositie is een werk van Rafaël. Een klein paneel met een aangrijpende voorstelling van een halffiguur van Christus. Van Giovanni Battistia Moroni uit Bergamo, de grootste portrettist van het zestiende-eeuwse Lombardije, zijn maar liefst vier werken te zien. Zo zijn er twee magnifieke levensgrote portretten ten voeten uit van Gian Gerolano Grumelli en diens vrouw Isotta Brembati.
Italiaanse renaissance in Rijksmuseum Twenthe
Rafaël, Titiaan, Bellini: niet eerder waren in Nederland zoveel Italiaanse meesters te zien. Deze uitzonderlijke tentoonstelling is een must-see voor iedere liefhebber van Italiaanse kunst en de renaissance. De tentoonstelling ‘In het hart van de renaissance’ is van 12 februari tot en met 18 juni 2017 te zien in Rijksmuseum Twenthe! Wil jij je inlezen voor het bezoek aan het Rijksmuseum Twenthe? Wij raden je In het hart van de renaissance door Bram de Klerck van harte aan.


karlien zegt
Dank voor de tip! Ik ben gek op Italië en daar hoort zeker ook de kunst bij. Waarschijnlijk stap ik een deze maanden in de trein om deze tentoonstelling te bewonderen.
Antonette Spaan zegt
Okee ik geef het toe, ik weet niet zo veel van Italiaanse kunst. Ik vind het prachtig maar … op een gegeven moment lijkt het wel veel op elkaar. Ik snap dat voor de kenners het gaaf is dat deze werken nu in Nederland te zien zijn. Daarnaast vind ik het tof dat het in Enschede is en niet in Amsterdam, gaaf dat ze dit voor elkaar hebben gekregen bij de RijksmusemTwenthe.