Home Italiaanse keuken Ken je klassiekers: Cucina Maria

Ken je klassiekers: Cucina Maria

door Lotje Lomme
Cucina Maria - foto Lotje Lomme

Ken je klassiekers: Cucina Maria

Op deze website houden we van onze klassiekers. De klassieke oudheid, schilderijen uit de Renaissance, oude filosofen en rustige serene vakantieplekken. Het hoeft dan ook niet heel raar te zijn dat ik nu wat aandacht wil schenken aan het kookboek Cucina Maria van Maria Coumans.

Maria Coumans

Maria is een Nederlandse die in de jaren ’90 naar Italië emigreerde. Zij bracht als eerste Nederlandse een Italiaans kookboek uit in Nederland en wist daarmee vorige maand de derde prijs te behalen in de Italiaanse kookboekenverkiezing Pomo d’Oro. Dat is bijzonder knap voor een boek dat door haarzelf is uitgebracht en dat moet concurreren met een kookboekenhype zoals Cucina Verde, met sojaroom, glutenvrije en lactosevrije recepten. De uitgave is op glanzend fotopapier in chique zwart – wit. De mensen die al voor 2010 liefhebber waren van de Italiaanse keuken zullen haar boek ongetwijfeld kennen. Voor mij als Italianist was het het in 2007 eerste Italiaanse kookboek dat ik in Nederland leerde kennen.

Cucina Maria
Een voorbeeld van een menu (van de twintig) uit het kookboek van Maria Coumans

Tsunami van kookboeken

Er is de afgelopen jaren een ware tsunami aan kookboeken gepubliceerd. Veel Italiaanse kookboeken zijn van buitenlandse makelij en zijn vertaald naar het Nederlands. Maar ook Karin en Frans van Munster, Marlies de Waal, Jolande Burg, Antoinette Coops en Onno Kleyn volgden de trend en publiceerden een Italiaans kookboek. Die boeken van nu zien er anders uit dan de kookboeken van tien, twintig jaar terug. Het boek van Maria is naar mijn mening een klassieker geworden. Waarom?

Ken je klassiekers

Maria maakt menu’s, bestaande uit antipasto, primo, secondo, dessert. Daarmee wist ze als eerste Nederlandse de Italiaanse manier van eten te introduceren die anders is dan de Nederlandse. De primi zijn pasta of rijstgerechten. Ook dat weet ze heel goed. De gerechten zijn eenvoudig, toegankelijk en smaakvol. Het gaat om ingrediënten en kwaliteit, niet om gecompliceerd of duur. In haar kookboeken staan de recepten van gerechten die je nu in de restaurants ziet. Vitello tonnato, funghi ripieni, mousse di cioccolata. Groentepasta of een Italiaans kipgerecht zoals hierboven. Zonder al teveel poespas.

Kookboeken liggen met de trends toch vaak iets voor op de Italiaanse restaurants. Dit boek is echter nog wars van hypes als oergranen of superfoods, lactose of glutenvrij. Wil je thuis maken wat je nu in de Italiaanse restaurants kunt eten, dan kun je kijken naar Cucina Maria.

Verrassend en toegankelijk

Toch staan er in het kookboek ook nog recepten die nog niet zijn doorgedrongen in de Nederlandse keuken. Pesche meringate, abbacchio alla romana, timballo di spaghetti of fagottino di merluzzo e gorgonzola. Het boek biedt dus ook zeker nog een verrassende inkijk in de Italiaanse keuken. Nog steeds interessant dus, maar ook toegankelijk. De toegankelijkheid zit bijvoorbeeld ook in het zuinige gebruik van de pastamachine. Ze adviseert fusilli, farfalle, spaghetti en penne die tien jaar geleden ook al in de supermarkt lagen en die ook beschikbaar zijn in het goedkoopste B-merk. Niet iedereen kan 2 euro betalen voor een pak Di Cecco of San Martino pasta. En dat hoef ook niet: niet iedereen houdt van pasta al dente. Hoewel Maria het je waarschijnlijk wel zal adviseren, als je het haar vraagt.

Maria Coumans | Cucina Maria – 20 menu’s  uit de Italiaanse keuken | CastelliBolis Poligrafichi, Bergamo (2007) | € 24,95 |  Bestel bij bol.com

Maria Coumans | Cucina Maria II | Uitgever: Ronde Tafel, Su de|  ISBN:  9789081156325  |  juni 2010  |  € 24,95 | Bestel bij bol.com

Meer lezen:

Laat een bericht achter!