• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Winacties
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boekentips
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
Cucina Maria - cover

Ken je klassiekers: Cucina Maria

5 juli 2018 door Lotje Lomme

Ken je klassiekers: Cucina Maria

Op deze website houden we van onze klassiekers. De klassieke oudheid, schilderijen uit de Renaissance, oude filosofen en rustige serene vakantieplekken. Het hoeft dan ook niet heel raar te zijn dat ik nu wat aandacht wil schenken aan het kookboek Cucina Maria van Maria Coumans.

Maria Coumans

Maria is een Nederlandse die in de jaren ’90 naar Italië emigreerde. Zij bracht als eerste Nederlandse een Italiaans kookboek uit in Nederland en wist daarmee vorige maand de derde prijs te behalen in de Italiaanse kookboekenverkiezing Pomo d’Oro. Dat is bijzonder knap voor een boek dat door haarzelf is uitgebracht en dat moet concurreren met een kookboekenhype zoals Cucina Verde, met sojaroom, glutenvrije en lactosevrije recepten. De uitgave is op glanzend fotopapier in chique zwart – wit. De mensen die al voor 2010 liefhebber waren van de Italiaanse keuken zullen haar boek ongetwijfeld kennen. Voor mij als Italianist was het het in 2007 eerste Italiaanse kookboek dat ik in Nederland leerde kennen.

Cucina Maria
Een voorbeeld van een menu (van de twintig) uit het kookboek van Maria Coumans

Tsunami van kookboeken

Er is de afgelopen jaren een ware tsunami aan kookboeken gepubliceerd. Veel Italiaanse kookboeken zijn van buitenlandse makelij en zijn vertaald naar het Nederlands. Maar ook Karin en Frans van Munster, Marlies de Waal, Jolande Burg, Antoinette Coops en Onno Kleyn volgden de trend en publiceerden een Italiaans kookboek. Die boeken van nu zien er anders uit dan de kookboeken van tien, twintig jaar terug. Het boek van Maria is naar mijn mening een klassieker geworden. Waarom?

Ken je klassiekers

Maria maakt menu’s, bestaande uit antipasto, primo, secondo, dessert. Daarmee wist ze als eerste Nederlandse de Italiaanse manier van eten te introduceren die anders is dan de Nederlandse. De primi zijn pasta of rijstgerechten. Ook dat weet ze heel goed. De gerechten zijn eenvoudig, toegankelijk en smaakvol. Het gaat om ingrediënten en kwaliteit, niet om gecompliceerd of duur. In haar kookboeken staan de recepten van gerechten die je nu in de restaurants ziet. Vitello tonnato, funghi ripieni, mousse di cioccolata. Groentepasta of een Italiaans kipgerecht zoals hierboven. Zonder al teveel poespas.

Kookboeken liggen met de trends toch vaak iets voor op de Italiaanse restaurants. Dit boek is echter nog wars van hypes als oergranen of superfoods, lactose of glutenvrij. Wil je thuis maken wat je nu in de Italiaanse restaurants kunt eten, dan kun je kijken naar Cucina Maria.

Verrassend en toegankelijk

Toch staan er in het kookboek ook nog recepten die nog niet zijn doorgedrongen in de Nederlandse keuken. Pesche meringate, abbacchio alla romana, timballo di spaghetti of fagottino di merluzzo e gorgonzola. Het boek biedt dus ook zeker nog een verrassende inkijk in de Italiaanse keuken. Nog steeds interessant dus, maar ook toegankelijk. De toegankelijkheid zit bijvoorbeeld ook in het zuinige gebruik van de pastamachine. Ze adviseert fusilli, farfalle, spaghetti en penne die tien jaar geleden ook al in de supermarkt lagen en die ook beschikbaar zijn in het goedkoopste B-merk. Niet iedereen kan 2 euro betalen voor een pak Di Cecco of San Martino pasta. En dat hoef ook niet: niet iedereen houdt van pasta al dente. Hoewel Maria het je waarschijnlijk wel zal adviseren, als je het haar vraagt.

Maria Coumans | Cucina Maria – 20 menu’s  uit de Italiaanse keuken | CastelliBolis Poligrafichi, Bergamo (2007) | € 24,95 |  Bestel bij bol.com

Maria Coumans | Cucina Maria II | Uitgever: Ronde Tafel, Su de|  ISBN:  9789081156325  |  juni 2010  |  € 24,95 | Bestel bij bol.com

Categorie: Italiaanse keuken, Italiaanse kookboeken, Italië

Over Lotje Lomme

Lotje studeerde geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft Italiaanse les. Meer hierover vind je op dilatua.nl.
Lees alle blogs van Lotje.

Dit vind je misschien ook leuk

Loro is Paolo Sorrentino's film over Silvio Berlusconi, gespeeld door Toni Servillo.Loro, Paolo Sorrentino’s film over Silvio Berlusconi + winactie!
Brood is goud - Massimo BotturaRecept voor broodpudding met gestoofd fruit
Tentoonstelling Disegno & Couleur, Bonnefantenmuseum MaastrichtSchoonheid in situ – Disegno & Couleur

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

Dit zijn de favoriete plekken in Italië van Yvonne van der Laan

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Ik studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ik nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Op social media

Zoeken

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Disclaimer & Privacyverklaring

Lees ook De Smaak van Italië

De nieuwe editie van De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Bestel via deze link de nieuwe editie zonder verzendkosten!

• De beste tips voor stad en strand
• Piëmonte: weekend escape tussen de wijngaarden
• Gardameer: de 5 leukste plekken
• Arezzo: rondsnuffelen op de antiekmarkt
• Sicilië: het griekse hart van Syracuse
• Aan tafel bij Toscanini
• Ontdek de nieuwe recepten van kookboekauteur en foodsstyliste Janneke Philippi

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

Op Avontuur op reis.com lees je over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

Ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2023