Home Zuid-ItaliëPuglia Koninklijke gastvrijheid in Zuid-Italië; Palazzo de Castro in Squinzano

Koninklijke gastvrijheid in Zuid-Italië; Palazzo de Castro in Squinzano

door Aniek Rooderkerken

Koninklijke gastvrijheid in Zuid-Italië; Palazzo de Castro in Squinzano

Ook al lijkt het een eeuwigheid, het is pas een paar dagen geleden dat ik het prachtige Puglia weer verruilde voor Nederland. Nu moet ik het doen met alle foto’s die ik maakte en de herinneringen aan deze mooie reis. Voorlopig dan, want een ding weet ik zeker; binnenkort keer ik weer terug naar Puglia! Schreef ik eerder al dat in deze regio iedereen gastvrij was en we overal waar we kwamen iets te eten of een glaasje wijn aangeboden kregen, dit geldt zeker voor Squinzano, een klein dorpje in de Salento.

Samen met Saskia van Ciao Tutti verken ik het dorp. Natuurlijk nemen we een een kijkje bij de Chiesa di San Nicola en op het dorpsplein waar de mannen op leeftijd -hoe kan het ook anders- samenkomen voor het plaatselijke sportcafé, om de laatste verhalen uit te wisselen en een kaartje te leggen, terwijl de vrouwen thuis het avondmaal voorbereiden.

Puglia 10 april 2014 - foto Aniek Rooderkerken (60)

Ons oog valt echter op een prachtig achttiende eeuws paleis dat uitkijkt op het historische stadsplein. We zien dat de deur van het paleis openstaat en natuurlijk willen we een kijkje nemen. We duwen de oude deur verder open en lijken ineens eeuwen terug in de tijd te zijn gegaan. We zien een prachtige entreehal, die leidt naar een grote trap. Een man die net de trap omlaag loopt, vertelt ons dat in het palazzo een B&B is gevestigd. Of we het even willen bekijken?

Puglia 10 april 2014 - foto Aniek Rooderkerken (44)

Hij vertelt dat het Palazzo De Castro gebouwd is in 1795 door de Conte di Lemos Dott. Consalvo De Castro, een graaf uit een oude adellijke Spaanse familie en afstammeling van de onderkoning van Napels. Sinds enkele jaren is er een B&B in het paleis gevestigd. Maar verwacht hier geen standaard hotelkamers. Bij iedere kamer zijn we verrast door de prachtige muurschilderingen en plafonds, de rijk ingerichte kamers met antieke meubels, smeedijzeren hemelbedden en schilderijen aan de muur. Maar echt sprakeloos ben ik als ik de “Stanza della Contessa” binnenloop, de suite van de gravin, met een aangrenzende woonkamer en badkamer. Ik weet niet of ik eerst wil neervallen op het prachtige hemelbed of me wil opmaken aan de originele kaptafel van de gravin, maar ik voel me bijna Prinses Sissie. In een van de andere kamers zien we een prachtige secretaire, en natuurlijk kunnen we niet verder zonder uit te proberen hoe het voelt om je blogs te schrijven in deze inspirerende omgeving.

Puglia 10 april 2014 - foto Aniek Rooderkerken (44)

Puglia 10 april 2014 - foto Aniek Rooderkerken (53)

We duwen een volgende deur open en komen uit in een indrukwekkende salon, waarvan de ramen uitkijken op het Piazza Plebiscito. In de hoek staat een tafel met hierop enkele wijnen uit de streek en – als we zin en tijd hebben natuurlijk- mogen we wel iets proeven? Iets later staan we met een glas wijn in de hand, terwijl we nog steeds rondkijken naar de betoverende ruimte. We horen bijna de gesprekken die de adellijke dames voerden, het feestgedruis van de banketten die eeuwen geleden werden gegeven. We kunnen niet lang blijven want we zijn uitgenodigd voor een proeverij van alle locale specialiteiten, maar een ding weet ik zeker; wanneer ik terugkeer naar Zuid-Italië dan logeer ik hier en dan denk ik als ik ‘s ochtends wakker wordt maar aan een ding; ‘Buongiorno Principessa!’.

Puglia 10 april 2014 - foto Aniek Rooderkerken (46) Puglia 10 april 2014 - foto Aniek Rooderkerken (45) Puglia 10 april 2014 - foto Aniek Rooderkerken (42)     Puglia 10 april 2014 - foto Aniek Rooderkerken (55)

B&B Palazzo de Castro. Piazza Plebiscito n°9, Squinzano (Le) 73018. Lees hier meer over B&B Palazzo de Castro.

Meer lezen:

Laat een bericht achter!