• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Winacties
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boekentips
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants

Luca Capilungo. De zoete kunst van Lecce

15 april 2014 door Aniek Rooderkerken

Op reis door het prachtige Puglia maak ik in Lecce kennis met Luca Capilungo, die als meesterpatissier in heel Puglia beroemd is. In de Pasticceria Luca Capilungo vervaardigen Luca en zijn team iedere dag de heerlijkste traditionele zoetigheden die een lust zijn voor het oog. De bekendste zijn wel de beroemde Pasticiotto Leccese en de heerlijke Torta Chantilly. Luca vertelt vol passie hoe hij in zijn patisserie op zoek gaat naar nieuwe smaken en recepten om specialiteiten van verfijnde schoonheid te creëren, zonder af te wijken van de eeuwenoude tradities van de streek, en verklapt uiteindelijk zelfs het recept van zijn favoriete zoetigheid.

Puglia 11 april 2014 - foto Aniek Rooderkerken (1)

Met armen vol tatoeages rolt Luca liefdevol deeg uit op een roestvrijstalen werkbank. Hij vertelt hoe hij dit werk al sinds zijn dertiende doet. Hij raakte in de ban van het vak en hij ging in de leer bij de gerenommeerde Leccese patissier “maestro” Franco Franchini. “Ik was gefascineerd, en bewonderde altijd aandachtig wat de handen van de meester wisten te creëren, en ontdekte dag na dag de passie voor deze kunstvorm.” Luca werkte acht jaar bij Franchini, zo hard als hij kon om zoveel mogelijk te leren. Hierna deed hij ervaringen op in andere pasticcerie om uiteindelijk zijn grote droom te realiseren, het openen van zijn eigen patisserie in via Bari, op steenworp afstand van het huis waar hij geboren is.

Puglia 11 april 2014 - foto Aniek Rooderkerken

In de patisserie is de lucht vol van de intense aroma’s en zoete geuren van amandelspijs, vanille en citroen, en gebakjes die net uit de oven komen. Achter de rust waarmee Luca en zijn team werken schuilt een harde discipline. Luca is de eerste die in de ochtend in de bakkerij is om de ovens op te warmen en gaat pas weg zodra de winkel sluit. Dag na dag, zijn laatste vakantie kan hij zich niet eens herinneren. Het ambacht van patissier is vermoeiend. “In Lecce wordt het gewaardeerd.” vertelt Ylenia, die ook in Lecce woont. “Iemand die alles opgeeft voor zijn passie en vak, en alleen leeft om iedere dag het beste product te maken en dit altijd te blijven verbeteren.”

Puglia, Pasticciotti leccese, Luca Capilungo - foto Aniek Rooderkerken
Puglia, Pasticciotti leccese, Luca Capilungo - foto Aniek Rooderkerken

Luca vraagt hetzelfde van zijn medewerkers en van de producten waarmee hij werkt. Of het nu de kleine bakvormen voor de pasticciotti zijn, met de hand vervaardigd, of het fruit dat hij bij boeren in de regio haalt. Hij gaat niet mee met modieuze recepten, maar blijft trouw aan zijn eigen recepten die leunen op een eeuwenoude traditie.

Dagelijks maakt het team honderden Zeppole di San Giussepe, gemaakt van soezendeeg en bekroond met banketbakkersroom, Bocche di dama (mond van een vrouw), cakes gevuld met banketbakkersroom en gegarneerd met een suikerglazuur en een kers, de Mustaccioli di Puglia, Chantilly al pistacchio, Cassata siciliana en een keur aan knapperige koekjes gevuld met fruit of amandelspijs en bedekt met pijnboompitten of gemalen pistachenoten.

Puglia, Pasticciotti leccese, Luca Capilungo - foto Aniek Rooderkerken

Terwijl Luca Capilungo zijn favoriete Pasticiotti Leccese maakt, die ik later zal proeven, deelt hij het recept met ons. Hij maakt er dagelijks bijna 300. Meestal gevuld met banketbakkersroom en een vleugje citroen, maar soms ook met chocoladecrème. Het is een typisch streekproduct waar de inwoners van Lecce trots op zijn. Maar volgens de legende zijn de Pasticciotti helemaal niet afkomstig uit de stad Lecce, maar uit de kleine gemeente Galatina. In 1745 is de banketbakker Nichola Ascalone, die zich in een een moeilijke financiële situatie bevindt, op zoek naar een recept voor een zoet gebak dat hij kan verkopen op het feest van de heilige San Paolo, om wat geld te verdienen. Tussen het een en het ander vindt hij wat deeg en een beetje crème, maar onvoldoende om een taart te bakken. Hij vult er een kleine vorm van koper mee en vindt het eruitzien als een puinhoop (un pasticcio!), maar Ascalone bakt het toch. Als het uit de oven komt biedt hij het gebakje aan een voorbijganger, die vol lof is over het zoete gebakje.

Puglia, Pasticciotti leccese, Luca Capilungo - foto Aniek Rooderkerken

Als Luca de laatste hand legt aan de Pasticciotti en de bakplaat de oven in schuift noteer ik snel het recept. Het een machtige calorieënbom en de naam van dit overheerlijke gebakje wordt dan ook gebruikt om een persoon met wat overgewicht te beschrijven; staje comù nu buccunottu. Mollig als een pasticciotto. Het recept moet volgens de traditie gemaakt worden met reuzel omdat de boeren en huisvrouwen de Pasticciotti vervaardigden met producten die zij zelf produceerden; eieren, bloem, melk en dankzij de varkens ook reuzel. Je kan dit echter vervangen door boter.

Pasticceria Luca Capilungo
Via Bari 7, Lecce
www.pasticceriacapilungo.it

Geopend: 07.30-14.00 en 16.00-20.30
Gesloten op donderdagmiddag en zondagmiddag.

Puglia, Pasticciotti leccese, Luca Capilungo - foto Aniek Rooderkerken

Pasticciotti leccese van Luca Capilungo
(voor 15 personen)

Ingrediënten:

Pasta frolla (deeg)
–
1 kilo bloem “farina 00”
– 500 gram reuzel
– 500 gram suiker
– 6 hele eieren
– 5 gram bakpoeder
– ½ theelepel vanille
– Een espressokopje water

Crema pasticcera (banketbakkersroom)
– 400 gram suiker
– 8 eigeel
– 150 gram bloem “farina 00”
– 1 liter melk
– geraspte citroenschil naar smaak toe te voegen.

Bereiding van de vulling:

Doe de suiker in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg hieraan de bloem en eieren toe en roer met een houten lepel tot er een gladde massa ontstaat en er geen klontjes meer zijn. Voeg geleidelijk de melk toe. Plaats het mengsel in een pan op een laag vuur en laat het opwarmen terwijl je constant blijft roeren. Voeg naar smaak citroenschil toe en blijf roeren totdat het mengsel aan de achterzijde van de lepel blijft plakken. Haal van het vuur en laat afgedekt afkoelen.

Bereiding van de Pasticciotti:

Meng in een kom alle ingrediënten voor het deeg door elkaar, wikkel het deeg in plasticfolie en plaats het minstens een uur in de koelkast. Strooi wat bloem uit over het werkvlak en snijd het deeg in tweeën. Gebruik de ene helft voor de bodem en de andere helft voor de top van de gebakjes.
Rol het deeg dun uit, steek rondjes uit en bekleed hiermee de ovalen bakvormpjes. Vul de vormpjes met de afgekoelde vulling crema pasticcera. Rol ook de tweede helft van het deeg dun uit, steek kleinere rondjes uit en plaats deze als deksel op de vormpjes. Druk het deeg goed aan zodat de bodemkorst en de bovenste korst worden samengevoegd. Snijd het overbodige deeg van de randen en glazuur de gebakjes met een opgeklopt eigeel zodat ze tijdens het bakken de typische ambergouden kleur krijgen. Plaats de vormpjes op een bakplaat en bak ze op 280° – 300° voor ongeveer 20 minuten in het midden van de oven. Laat de Pasticciotti na het bakken afkoelen, maar eet ze het best wanneer de vulling nog een beetje warm is.

Categorie: Lecce, Puglia / Apulië, Zuid-Italië

Dit vind je misschien ook leuk

Fiat 500 in Zuid-ItaliëDe ultieme road trip door Italië
Scala dei Turchi, Sicilië5 minder bekende regio’s in Italië waar jij deze zomer naartoe wil
Castel del Monte in Puglia Zuid-ItaliëEen citadel vol mysteries: Castel del Monte in Puglia

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

La pasta non aspetta

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Ik studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ik nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Op social media

Zoeken

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Disclaimer & Privacyverklaring

Lees ook De Smaak van Italië

De nieuwe editie van De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Bestel de nieuwe editie! Met artikelen over de perfecte plek onder de zon, rondje Lago Trasimeno, Garfagnana de tuin van Toscane, culinair Isola D’ Elba, Triëst, stad van boeken en koffie en nieuwe recepten van de Pasta Grannies!

Meer reisinspiratie

Volg me op Instagram via @ItalieUitgelicht

Een beetje Italië in…. Frankrijk! Het Pausenpal Een beetje Italië in…. Frankrijk! Het Pausenpaleis (Palais des Papes) in Avignon wel te verstaan. Avignon werd in 1309 de verblijfplaats van de pausen, tijdens hun ballingschap uit Rome. Paus Benedictus XII en paus Clemens VI lieten het paleis tussen 1335 en 1352 bouwen op een uitstekende rots boven de Rhône.
In Avignon in meer te ontdekken voor Italiëliefhebbers. Het Petit Palais museum herbergt een unieke verzameling schilderijen uit de Middeleeuwen en de Italiaanse Renaissance.
En zo was ik dan een weekend in Siena. Wat een pra En zo was ik dan een weekend in Siena. Wat een prachtige stad blijft het ook altijd 🥰
Vanaf vandaag te zien in Centraal Museum Utrecht! Vanaf vandaag te zien in Centraal Museum Utrecht! ‘De Bentvueghels: Een berucht kunstgenootschap in Rome’.
Heb jij de tentoonstelling al gezien? Wat vond je ervan?
De tentoonstelling De Bentvueghels. Een berucht ku De tentoonstelling De Bentvueghels. Een berucht kunstgenootschap in Rome is van 11 februari 2023 tot en met 4 juni 2023 te zien in het Centraal Museum in Utrecht. Bijzonder, want nooit eerder was er een tentoonstelling over het beruchte kunstgenootschap. De Bentvueghels vertelt het verhaal van een broederschap van jonge mannen die hielden van feestvieren en grappen maken, maar die voor alles kunstenaar waren. Lees meer in de link in bio!
Andrea Bajani vertelt in Het boek van de huizen he Andrea Bajani vertelt in Het boek van de huizen het levensverhaal van een man, Ik, aan de hand van de huizen waar hij gewoond heeft. Een statig pand, een lawaaiig appartement, een souterrain, en andere plekken waar Ik gewoond heeft en die voor huis kunnen doorgaan.
#boekentip
Dit zijn toch wel de leukere pakketjes die je ontv Dit zijn toch wel de leukere pakketjes die je ontvangt 😍 Een heerlijke fles olijfolie van @al_fianco. En ook een mooie, zware fles om aan een Italië-liefhebber cadeau te doen. 
Deze olijfolie komt uit Molise. Hier genieten de olijfbomen van de mediterraanse zon en een lichte zeebries. Als dank schenken ze (h)eerlijke olijven waar Al Fianco dan weer deze olijfolie van maakt. Deze fles is het resultaat van de oogst van oktober ‘22. 🫒

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

Op Avontuur op reis.com lees je over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

Ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2023