• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Winacties
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boekentips
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
Annunciatie, Andrea della Robbia, c. 1493, Spedale degli Innocenti, Florence

Meesterlijk Majolica: de kleuren en details van Italiaans Majolica

22 maart 2014 door Aniek Rooderkerken

Op reis in Italië kom je ze vast en zeker tegen, prachtige borden en schalen van geglazuurd en bontgekleurd beschilderd aardewerk. De moderne variant is te koop op markten en winkels met streekproducten, maar ook in musea vind je het zogenaamde majolica of maiolica uit de Italiaanse renaissance: sierborden, schalen, vazen of reliëfs met decoraties in kobaltblauw, smaragdgroen en feloranje. In de vijftiende en zestiende eeuw was dit verfijnde geglazuurde aardewerk immens populair en beroemd in heel Europa, en in de palazzi van de belangrijkste families kwam je altijd wel enkele stukken majolica tegen.

Italiaans majolica

Voor deze tijd kende men eigenlijk alleen maar het vrij ruw beschilderde terracotta. Dus toen de handelaren uit de Arabische wereld felgekleurde schalen en potten importeerden, vond dit gretig aftrek in Italië. Nadat men achter de principes van het glazuren was gekomen, werd het aardewerk al snel ook in Italië zelf geproduceerd.

Florence was een van de eerste steden waarin geglazuurd werd. Al snel werd besloten de keramiekbakkers zo ver mogelijk buiten de stadsmuren te houden. De houtovens die men gebruikte werden opgestookt tot temperaturen van meer dan 1000 graden Celsius. Een gevaarlijk gegeven, zeker in de grote steden die indertijd grotendeels uit hout waren opgebouwd. Het is dan ook niet vreemd dat de keramiekmarkt opbloeide in de kleinere en armere plaatsen.

Produceren van majolica

Het produceren van majolica was een duur en tijdrovend proces. De torniante (pottenbakker) maakte uit rivierklei het object, dat in de houtoven voor de eerste keer werd gebakken, la prima cottura. Op de objecten bracht men enkele basislagen aan van witte ondoorzichtige glazuur, gemaakt met behulp van het dure geïmporteerde tin-oxide, waar men overheen het gekleurde glazuur aanbracht. Het glazuur bestond uit dunne glaslagen van gesmolten zand met verschillende metaaloxiden, die na het bakken prachtige kleuren opleverden. Zo werd ijzer oranje, koper groen, kobalt blauw en werd tin na het bakken wit. De glazuren moesten in verschillende lagen worden opgebracht, waarbij men moest oppassen dat de kleuren niet in elkaar overliepen en men geen fouten maakte; corrigeren was onmogelijk.

Belangrijke gebeurtenissen

Majolica werd vaak geproduceerd om belangrijke gebeurtenissen te vieren, zoals de geboorte van een kind, een huwelijksvoltrekking of een groots diner of banket. De stukken werden versierd met historische of mythologische thema’s, met familiewapens of portretten. De vele borden, soepkommen en fruitschalen die voor deze speciale gebeurtenissen werden geproduceerd zijn perfect bewaard gebleven. Als sierstukken werden ze zelden gebruikt en omdat men het voedsel opveegde met een stukje brood, bevatten de borden geen krassen gemaakt door bestek. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld verf op schilderijen, verkleurt het glazuur niet door zonlicht.

Della Robbia

De keramiekateliers in kleine dorpjes in Noord-Italië specialiseerden zich vaak; Faenza werd beroemd om zijn Bianchi di Faenza, witgeglazuurd aardewerk, Deruta produceerde Ricco Deruta met donkerblauwe en oranje bloemen. In Florence was het beroemdste atelier dat van de Della Robbia familie en vandaag de dag zijn er talloze prachtige majolica stukken te zien in musea en kerken. Het Museo Nazionale del Bargello heeft bijvoorbeeld een prachtige verzameling majolica. Ik zocht de mooiste werken voor jullie uit:

Familiewapen van majolica
Wapenschild Bartolini Salimbeni, c. 1523, Museo Nazionale del Bargello, Florence
Madonna met kind tussen St. Cosmas en St. Damian, c. 1466, Arciconfraternità della Misericordia, Florence
Madonna met kind tussen St. Cosmas en St. Damian, c. 1466, Arciconfraternità della Misericordia, Florence
Aanbidding van het Christuskind, Andrea della Robbia, c. 1470, Museo Nazionale del Bargello, Florence
Aanbidding van het kindAanbidding van het Christuskind, Andrea della Robbia, c. 1470, Museo Nazionale del Bargello, Florence
Annunciatie, Andrea della Robbia, c. 1493, Spedale degli Innocenti, Florence
Annunciatie, Andrea della Robbia, c. 1493, Spedale degli Innocenti, Florence

Categorie: Firenze / Florence, Italiaanse kunst, Kunst & Cultuur, Toscana / Toscane

Dit vind je misschien ook leuk

Beleef Italië! Mijn tips voor een onvergetelijke reis.
Hans de Jode, Porto di mareDe gestolen schilderijen bij kunstroof in Verona: De eerste kindertekening en meesterwerken van Rubens
Dit is de mooiste bibliotheek van Italië!

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

Ontdek Milaan in no time

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Ik studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ik nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Op social media

Zoeken

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Disclaimer & Privacyverklaring

Lees ook De Smaak van Italië

De nieuwe editie van De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Bestel de nieuwe editie! Met artikelen over droomverblijven, Prato (het kleine zusje van Florence), zuidoost Sardinië, Rome by night en de lekkerste recepten van de beroemde chef-kok Theo Randall.

Meer reisinspiratie

Volg me op Instagram via @ItalieUitgelicht

Andrea Bajani vertelt in Het boek van de huizen he Andrea Bajani vertelt in Het boek van de huizen het levensverhaal van een man, Ik, aan de hand van de huizen waar hij gewoond heeft. Een statig pand, een lawaaiig appartement, een souterrain, en andere plekken waar Ik gewoond heeft en die voor huis kunnen doorgaan.
#boekentip
Dit zijn toch wel de leukere pakketjes die je ontv Dit zijn toch wel de leukere pakketjes die je ontvangt 😍 Een heerlijke fles olijfolie van @al_fianco. En ook een mooie, zware fles om aan een Italië-liefhebber cadeau te doen. 
Deze olijfolie komt uit Molise. Hier genieten de olijfbomen van de mediterraanse zon en een lichte zeebries. Als dank schenken ze (h)eerlijke olijven waar Al Fianco dan weer deze olijfolie van maakt. Deze fles is het resultaat van de oogst van oktober ‘22. 🫒
Wat een weer buiten ☔️🌧️ Ik sluit me even Wat een weer buiten ☔️🌧️ Ik sluit me even een dag op in huis met de nieuwe @desmaakvanitalie . Met lekker leesvoer over Sardinië en Napels, om eens wat te noemen.
Oudejaarsavond of iets te vieren? Dat vraagt om pr Oudejaarsavond of iets te vieren? Dat vraagt om prosecco. 🥂Want bubbels geven net even een extra feestelijk tintje aan je avond. Met deze prosecco uit de Veneto maak je pas écht indruk.
En voor een tientje is het ook nog eens een koopje ☺️ Waar je ‘m koopt lees je in de blog.
Link in bio!
Terra di Sicilia van Mario Giordano is een interes Terra di Sicilia van Mario Giordano is een interessant en gelaagd familieverhaal, ingebed in de hedendaagse geschiedenis, met een ongewone en intrigerende hoofdpersoon. Tegelijkertijd is het een portret van Duitsland en Sicilië gedurende 70 jaar.
Link in bio!
De tentoonstelling ‘Sterven in schoonheid - de w De tentoonstelling ‘Sterven in schoonheid - de wereld van Pompeï en Herculaneum’ in het @drentsmuseumassen !

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

Op Avontuur op reis.com lees je over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

Ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2023