Home Italië in Nederland Melancholisch en virtuoos. Livio Ceschin in Museum Het Rembrandthuis

Melancholisch en virtuoos. Livio Ceschin in Museum Het Rembrandthuis

door Aniek Rooderkerken

Melancholisch en virtuoos. Livio Ceschin in Museum Het Rembrandthuis

In de zeventiende eeuw waren het de Nederlandse kunstenaars die de weergave van het landschap perfectioneerden. Zo ook Rembrandt. Hij experimenteerde tevens met het combineren van grafische technieken en speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de etstechniek. Rembrandts werk heeft generaties kunstenaars beïnvloed, waaronder de Italiaanse kunstenaar Livio Ceschin (1962, Pieve di Soligo) die zich door Rembrandts grafische werk liet inspireren. Van 10 mei tot 29 juni 2014 wijdt Museum Het Rembrandthuis Amsterdam een tentoonstelling aan de Italiaanse graficus.

Ceschin, Continuando a piedi, Verder te voet

Ceschin, Continuando a piedi, Verder te voet

Livio Ceschin studeerde aan het Istituto Statale d’Arte in Venetië, van 1978 tot1982. Het duurde echter tot 1991 voor hij startte met het maken van gravures. Hij raakte geïnspireerd door de gravures van de Oude Meesters en kopieerde tal van grafische werken van Rembrandt, Gianbattista Tiepolo en Canaletto. In 1992 schreef hij zich in bij de Accademia Raffaello in Urbino om lessen te volgen in kopergraveren bij de meestergraveur Paolo Fraternali. Ceschin legde zich vervolgens toe op het vervaardigen van landschappen, waarvoor hij inspiratie vond in Treviso, in de uitlopers van de lagune van Venetië. In de jaren negentig won hij diverse prijzen en sindsdien zijn een groot aantal tentoonstellingen in Italië en het buitenland aan hem gewijd. Ceschins werk is opgenomen in de collecties van onder andere de National Portrait Gallery in Londen, de Bibliothèque Nationale de France in Paris en het Gabinetto Disegni e Stampe degli Uffizi in Florence.

Livio_Ceschin

Livio Ceschin

Museum Het Rembrandthuis toont 50 grafische werken waarin we de thema’s van Ceschin’s oeuvre herkennen; een voorliefde voor het landschap met hierin bijzondere aandacht voor licht en atmosfeer, de studie van de originele etsen van grote meesters als Rembrandt, Tiepolo en Canaletto, en de inspiratie die hij opdoet door zijn samenwerking met andere kunstenaars. Zijn landschappen kenmerken zich door een onberispelijke technische vaardigheid en door de verfijnde schoonheid van de heuvels en het platteland, die in het Venetiaanse licht baden. Zijn werken doen Romantisch aan, getuigen van een diep ontzag voor de schoonheid en grootsheid van de natuur, maar bieden ook een reflectie op de veranderingen in het landschap in de tweede helft van de vorige eeuw, de verstedelijking die het landschap veranderde.
“È un “gioco serio” per me quello dell’incisore, un mestiere affiancato costantemente dalla ricerca personale che evoca sentimenti di gioia e malinconia.”

“Het werk van een graveur is voor mij een “serieus spel”, een beroep dat voortdurend gedreven wordt door een persoonlijke zoektocht die gevoelens oproept van vreugde en melancholie.”

Win twee entreekaarten voor Museum Het Rembrandthuis!

Namens Museum Het Rembrandthuis mag Italië Uitgelicht 2 x 2 entreekaarten weggeven voor de tentoonstelling ‘Melancholisch en virtuoos. Etsen van Livio Ceschin’. De entreekaarten zijn geldig tot en met 29 juni 2014 en geven uiteraard ook toegang tot het oude huis van Rembrandt waar hij meer dan 20 jaar heeft gewoond!

Wil jij ook kans maken? Vul dan voor 14 mei 2014 12 uur onderstaand mail&winformulier in, onder vermelding van ‘Livio Ceschin’ (bij onderwerp). Winnaars krijgen per e-mail bericht.

Mail&winformulier

Helaas….deze winactie is gesloten en je kunt niet meer deelnemen. Wees niet getreurd. We hebben binnenkort weer een leuke actie waarbij je geweldige prijzen kunt winnen.
De winnaars hebben inmiddels per mail bericht ontvangen.

Rembrandthuis Ceschin

Livio Ceschin in Museum Het Rembrandthuis

Ceschin aan het werk

Ben je benieuwd naar hoe etsen worden vervaardigd? Vanaf 29 mei zal Ceschin een week in Museum Het Rembrandthuis aanwezig zijn om in het voormalige atelier van Rembrandt te werken aan een nieuwe, grote ets en hierbij uitleg te geven. Kan je niet zo lang wachten? Bekijk dan onderstaande promovideo van de graficus vanuit zijn atelier in de Italiaanse provincie Treviso.

Melancholisch en virtuoos. Etsen van Livio Ceschin

10 mei t/m 29 juni 2014
Museum Het Rembrandthuis
Jodenbreestraat 4
1011 NK Amsterdam
Dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00
www.rembrandthuis.nl

Meer lezen:

Laat een bericht achter!