Miele – bitterzoete honing

Gebaseerd op het boek Vi Perdono van Angela del Fabbro vertelt Miele over Irene, een meisje net als vele anderen. Ze woont alleen aan de kustlijn van Rome, ze studeert. Wat niemand echter weet is dat zij besloten heeft mensen te helpen die willen sterven; terminaal zieke patiënten die hun lijdensweg willen verkorten, mensen wiens lijden de waardigheid van het menszijn beïnvloed.

Werkend onder het pseudoniem Miele (honing) helpt Irene terminaal zieken een vreedzame dood te sterven, meestal met de hulp van een geliefde. Een bitterzoete bijnaam, want zij helpt mensen tegen betaling om uit het leven te stappen. Irene wordt geconfronteerd met de aard van haar werk en haar eigen ethische code wanneer zij een man ontmoet die de wens heeft om te sterven. Hij is niet chronisch ziek, maar is van mening dat hij lang genoeg heeft geleefd. Irene krijgt een gewetensconflict en wordt geconfronteerd met haar eigen leven, altijd op de vlucht voor zichzelf en haar verleden.

Afbeelding: Amstelfilm
Afbeelding: Amstelfilm

De film is aangrijpend, meedogenloos, cynisch en bitter en snijdt een belangrijke maatschappelijke kwestie aan, rond het thema van de dood en het lijden en de zin van het leven in bepaalde extreme situaties. Miele is een indrukwekkend regiedebuut van actrice Valeria Golino (Caos calmo, Respiro, Frida Kahlo, Rain Man) en is overladen met prijzen. De film ontving onder andere twee Italiaanse Golden Globes voor voor Beste Film en Beste Actrice, werd geselecteerd voor het Filmfestival van Cannes en won de publieksprijs op het Brussels Film Festival. De hoofdrollen worden vertolkt door Jasmine Trinca, bekend van La Meglio Gioventù, en Carlo Cecchi.

Afbeelding: Amstelfilm
Afbeelding: Amstelfilm

Vanaf vandaag, 6 maart, is MIELE te zien in de filmtheaters.

The film offers a complex and unprejudiced view on the issue of euthanasia. The filmmaker shares with discretion and mastery the doubts and the torments of a young woman who helps terminally ill people to die, leaving to the audience the freedom and the responsibility to take a stand.”
– Jury rapport Oecumenical Jury festival de Cannes 2013

Regie: Valeria Golino
Cast: Jasmine Trinca, Carlo Cecchi, Vinicio Marchioni, Barbara Ronchi, Laia Forte
Genre: drama
Taal: Italiaans
Lengte: 100 minuten
Kijkwijzer: 12
Distributeur: Amstelfilm

More from Aniek Rooderkerken

Een aperitief uit Crodo en heerlijke Crodino cocktails

Crodino is een van de meest bekende alcoholvrije drankjes in Italië. Het...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *