Home Kunst & CultuurBoekentips Oltrepo Pavese: Het Toscane van Noord-Italië

Oltrepo Pavese: Het Toscane van Noord-Italië

door Aniek Rooderkerken
Oltrepo Pavese

Oltrepo Pavese: Het Toscane van Noord-Italië

In 2008 emigreerden Nico en Stef naar het zonnige Italië om daar Bed & Breakfast Villa I Due Padroni te beginnen. Maar voor ze de eerste gasten konden ontvangen moesten er heel wat hordes genomen worden … Over al deze belevenissen schreef Stef het boek Italiaanse Toestanden, dat binnenkort wordt uitgegeven. Nico en Stef maken anderen ook graag enthousiast over het mooie maar onbekende Oltrepo Pavese, het Toscane van Noord Italië en volgens hen een luilekkerland voor wandelaars, wielrenners, luiaards en lekkerbekken. Daar willen wij meer over weten!

Hoewel vaak aangeduid als het Toscane van het noorden van Italië, is de Oltrepo Pavese vrij onbekend in het buitenland. Toeristen passeren het gebied rakelings op weg naar de echte Toscane, Umbrië of verder naar het zuiden, maar weten niet dat deze mooie streek zo dichtbij is. Hetzelfde geldt voor bezoekers van de metropool Milaan.  Dat is jammer omdat de Oltrepo de moeite van het bezoeken waard is voor bijna iedere toerist, wijnliefhebbers, rust- en ruimtezoekers, wandelaars enzovoort.

Het gebied heeft verschillende bezienswaardigheden: glooiende heuvels, middeleeuwse dorpjes en kastelen,  panoramische uitzichten, authentieke Italiaanse gerechten en lokale wijnen. De Oltrepo is het grootste wijnproducerende gebied van Lombardije en een van de grootste in Italië, vooral van de Pinot Nero. Het landschap is bezaaid met wijngaarden die vrij toegankelijk zijn voor wandelaars of zelfs om te mountainbiken.

Oltrepo Pavese

Oltrepo Pavese

De Oltrepo Pavese is een onderdeel van de provincie Pavia, in het zuidelijke deel van Lombardije en ligt op slechts 60 km van Milaan. Oltrepo betekent letterlijk “aan de andere kant van de Po”. De rivier de Po loopt door de grote vlakte in het noorden van Italië, de Pianura Padana, waar de risotto rijst wordt geproduceerd. In het zuiden van de provincie Pavia wint het terrein snel hoogte. De Oltrepo is gelegen aan de voet van de Ligurische Alpen en de Apennijnen.

De Oltrepo Pavese biedt rust en stilte  (tijdens een wandeling in de wijngaarden bijvoorbeeld) en deze is vaak overweldigend. Het leven heeft nog steeds een langzaam tempo, en de lokale bevolking leeft min of meer op dezelfde manier als hun voorouders : druiven verbouwen is een werk dat de seizoenen volgt, jaar na jaar, generatie na generatie. De meeste van de wijnboeren wonen hier al sinds de Middeleeuwen.

montaltoalpengroot

Oltrepo Pavese

Toerisme heeft zich hier nog nauwelijks ontwikkeld, wat betekent dat je als een van de weinige bezoekers uit het buitenland, je overal met verbazing en gastvrijheid wordt ontvangen. Mensen zijn enthousiast om  je van dienst te zijn en serveren je graag hun lokale traditionele gerechten en wijn in alle van de kleine familierestaurantjes die het gebied bevolken. Het eten dat wordt geserveerd is het voedsel dat Italianen willen eten, het moet “mama” kwaliteit hebben! De prijzen zijn belachelijk laag.

salamigroot

Oltrepo Pavese

Het bijzondere van het gebied zijn de lokale mousserende wijnen, de “Vivace“, “frizzante” en ook “spumante” wijnen. De meest beroemde lokale wijn, de Bonarda is fruitig, maar niet zoet, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Lambrusco. Een lokale, meer klassieke wijn is de Buttafuoco, waarvan de productie is beperkt tot een klein gebied in het noorden van de Oltrepo. Een typische zoete rode wijn van het gebied is de Sangue di Giuda. De regionale champagne-achtige spumantes behoren tot de Italiaanse DOCG categorie.

Regionale gerechten zijn eenvoudig maar zeer effectief. Met behulp van de seizoensgebonden ingrediënten, zoals paddestoelen en truffels en het vlees van konijnen, wilde zwijnen en dergelijke, worden heerlijke gerechten bereid. Een evenment om niet te missen is de typische zondag “pranzo” of lunch, waarin alle gangen van het Italiaanse menu (antipasti, primi, secondi, contorni, dolci) langskomen, soms zelfs twee keer.

IMG_3354

Oltrepo Pavese

Gastblog door ‘I Due Padroni’ Nico en Stef van Bed & Breakfast Villa I Due Padroni

Meer lezen:

Laat een bericht achter!