Ontdek Puglia met een huurauto

Eeuwenoude olijfbomen, witte zandstranden aan azuurblauw water, trulli die door het landschap verspreid liggen…Las je op Italië Uitgelicht eerder al over met een huurauto door Toscane reizen, vandaag is Puglia aan de beurt. De kleine dorpjes, mooie stranden en overige bezienswaardigheden in deze streek zijn met het openbaar vervoer lastig te bereiken. Hierom zal je waarschijnlijk aangewezen zijn op een auto. Gelukkig kan je op het vliegveld van Brindisi een auto huren, net als bijvoorbeeld in Bari. Waar reis je vervolgens naartoe? Ik geef je 8 tips voor mooie plekken die je met een huurauto in Puglia ontdekt!

Een auto huren in Puglia

Wil je een auto huren in Puglia, dan raad ik SunnyCars aan. Dan heb je geen verborgen kosten en hoef je geen extra verzekeringen af te sluiten. De auto is zonder bijkomende kosten namelijk al goed verzekerd, zonder eigen risico. Wel zo fijn!

0 km: Brindisi

In het zuiden van Puglia ligt aan de Adriatische Zee, in de Salento, de stad Brindisi. De stad is ontstaan rond een natuurlijke haven en was hierdoor al in de Romeinse tijd een belangrijke handelsstad. Toentertijd liep de bekende Via Appia van Rome tot Brindisi en de beroemde Romeinse dichter Vergilius is hier in 19 v.Chr. overleden. De Romeinse historie lijkt ver weg, maar proef je nog steeds wanneer je langs de Lungomare Regina Margherita wandelt, de boulevard waar prachtige schepen liggen aangemeerd. Lopend over de boulevard eet je een ijsje. Loop je verder over de boulevard, dan zie je misschien wel vissers hun netten repareren. Je kan in deze stad blijven, maar wanneer je op het vliegveld van Brindisi een auto huurt, krijg je de kans heel Puglia te ontdekken.

Brindisi

Brindisi

110 km: Leuca, het meest zuidelijke punt van Puglia

Met de auto zak je langs de prachtige rotskust af naar het meest zuidelijke punt van Puglia en zelfs het meest zuidelijke puntje van het Italiaanse vasteland: Leuca. Hier komen de Adriatische en de Ionische Zee bij elkaar. De twee stromingen zorgen bij harde wind voor spectaculaire golven. Leuca heeft een lange geschiedenis. Het stadje hoog boven de zee komt al voor in Vergilius’ verhalen over Aeneas. Op zijn reis naar Rome zou ook Petrus hier voorbij de Tempel van Minerva gelopen zijn, die ineens instortte. Later werd op de plek van de tempel een grote kerk gebouwd, de Basilica De Finibus Terrae. ‘Finibus Terrea’, zo noemden de Romeinen deze plaats al, het einde van het Romeinse Rijk. Beklim de vuurtoren die op dit laatste stukje land staat of laat de wind door je haren blazen en maak bijvoorbeeld een rondje met een zeilboot, rond het einde van Italië. Vanaf de oude haven worden in de zomer excursies georganiseerd, waarbij je naar enkele van de vele grotten vaart. Je kan door de grotten zwemmen, of je rijdt met de auto naar Marina di Novaglie, een rotsige baai waar je kan zonnen of van hoogte in de zee kan springen.

Leuca, het meest zuidelijke punt van Puglia

Leuca, het meest zuidelijke punt van Puglia

80 km: Baia dei Turchi, een van de mooiste stranden van Puglia

Wil je in Puglia aan het strand liggen dan heb je de keuze uit twee zeeën: de Ionische Zee en de Adriatische Zee. Het beste kijk je ‘s ochtends waar het weer beter is (eigenlijk, waar de wind beter staat) en vervolgens ben je met de auto zo aan zee. Je kan ook op één dag de zonsopkomst bij de Adriatische Zee zien en de zonsondergang bewonderen aan de Ionische Zee. Een van de mooiste plekjes van Puglia die ik ontdekte is de Grotta della Poesia. Een natuurlijk zwembad, gevormd tussen de rotsen. Vanaf een vijf meter hoge rots duik je hier recht in het helderblauwe water. Via de rotsen klauter je weer omhoog. Ook prachtig is de Baia dei Turchi, tussen de pijnboombossen aan de Adriatische Zee. Een baai met fijn wit zandstrand, met ook hier rotsen waar je vanaf kan duiken. Aan de Ionische Zee vind je ten slotte Punto della Suina, een prachtige baai ten zuiden van Gallipoli.

Baia dei Turchi, Puglia

Baia dei Turchi, Puglia

38 km: De barokke stad Lecce

De barokke stad Lecce, liefkozend het Florence van het Zuiden genoemd, is een van de bekendste steden in Puglia. Beroemd om de barokke paleizen en kerken in de stad, én om het Piazza Sant’Oronzo waar de stadsheilige Sant’Oronzo over Lecce waakt. Op hetzelfde plein bewonder je Romeinse opgravingen en een amfitheater. Op een van de vele terrasjes aan de omringende straten drink je een heerlijke Aperol Spritz en bij de bakkerijen eet je pasticciotto. Een bezoek aan Lecce is niet compleet zonder een bezoek aan het Piazza Duomo.

Of kies je toch voor Bari? Rijd je met de auto vanaf Brindisi de kustlijn omhoog, dan kom je uit in Bari. In deze oude havenstad proef je Puglia, letterlijk, in de vele restaurantjes of in de haven. Hier koop je de vis verser dan vers en ik proefde er zelfs zee-egel. Of ik je deze qua smaak zou aanraden weet ik niet, maar een culinair liefhebber wil ze vast proeven. In de wirwar van kleine steegjes van Bari Vecchia (het historische centrum van Bari) ontdek je een ruime 40 kerken, de bekendste wel de Basilica San Nicola. Inderdaad, onze Sinterklaas is de stadsheilige van Bari!

Santa Croce, Lecce

Santa Croce, Lecce

89 km: kuuroord Santa Cesarea Terme

Schreef ik eerder al over Otranto, 16 kilometer zuidelijker ligt ook het plaatsje Santa Cesarea Terme. Het kleine stadje is bekend als kuuroord en heeft maar liefst vier warmwaterbronnen. Met een watertemperatuur van meer dan 30 graden kan je hier heerlijk genieten. De adel kende al in de negentiende eeuw de heilzame werking van deze bronnen, en in het stadje vind je hierdoor imposante villa’s die zij in de nabijheid van de kuuroorden lieten bouwen. Kan je het opbrengen om de warmwaterbron achter je te laten, dan is er dus genoeg te zien tijdens een mooie wandeling.

 Santa Cesarea Terme

Met een huurauto in Puglia ontdek je ook Santa Cesarea Terme

80 km: Lama Monachile – Polignano a Mare

Het stadje Polignano a Mare is gebouwd op een rotskust aan de Adriatische zee. Het stadje is beroemd om de prachtige baai Lama Monachile én als geboorteplaats van “Mister Volare”, Domenico Modugno. Vanaf de Ponte Lama Monachile, een oude Romeinse brug, heb je een prachtig uitzicht over de baai met misschien wel een van de meest bekende stranden van Puglia. Zomers kan je hier cliffdiven: van grote hoogte vanaf de rotsen de zee in duiken. Of je ligt heerlijk in de zon en zwemt zo nu en dan langs de grotten in de rotskust. Zelfs ‘s avonds kan je zwemmen in de door de maan verplichte baai, of kan je in Polignano a Mare heerlijk flaneren.

Polignano a Mare

Polignano a Mare

79 km: De trulli van Alberobello

Je kan geen artikel over Puglia schrijven zonder deze architectonische hoogstandjes te vermelden. En zelfs een bezoek aan Puglia is niet compleet zonder deze trulli gezien te hebben. Het plaatsje Alberobello werd door UNESCO zelfs op de werelderfgoedlijst geplaatst omdat het dorp is volgebouwd met de karakteristieke huisjes met de kegelvormige daken. Het leuke is dat je ook kan overnachten in een trullo! Maak je een roadtrip door Puglia, boek dan ook zeker een overnachting in een trullo.

De trulli van Alberobello, Puglia.

De trulli van Alberobello, Puglia. Foto ricmartínez via Flickr

40 km: la città bianca, de witte stad Ostuni

Het middeleeuwse dorpje Ostuni wordt weleens één van de mooiste dorpjes van Italië genoemd. Gebouwd op een heuvel schitteren de vele witte huisjes met witgekalkte muren je al tegemoet. Je slentert er door een wirwar van smalle steegjes en vanaf de stadsmuur heb je een prachtig uitzicht tot aan de Adriatische Zee. Fietsen kan in de buurt van Ostuni trouwens ook goed in Parco delle Dune Costiere.

Ostuni, Puglia

Huurauto in Puglia: ontdek ook Ostuni

Puglia, ik kan met recht zeggen dat het één van de mooiste regio’s van Italië is die ik tot nu toe ontdekte. Het allermooiste plekje van Puglia, dat kan ik niet benoemen. Alles is zo fotogeniek en authentiek! Van de trulli tot aan de witgekalkte huisjes van Ostuni, van de barokke stad Lecce tot aan de kleinste dorpjes aan de kust. Van de nonni die de heerlijkste gerechten koken tot de jongeren die zo verliefd zijn op de regio waar ze zijn geboren. Puglia, je moet het zelf ontdekken. Hopelijk heb ik je benieuwd gemaakt naar deze prachtige regio!

Meer lezen:

2 comments

Sanne 1 juni 2016 - 13:58

Wauw, wat is Puglia mooi! Ik ga er deze zomer voor het eerst naartoe.

Reply
Denise - Follow my footprints 1 juli 2016 - 21:35

Ik wil zeker nog een keer naar Puglia. Lang geleden was ik al in Lecce (prachtig, toevallig postte ik er van de week een foto van op instagram, ivm Pellè), maar van de stranden heb ik nog niks gezien. Het lijkt me schitterend!

Reply

Laat een bericht achter!