• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Winacties
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boekentips
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
Het Grote Nutella Kookboek

Over het Nutella kookboek en de geschiedenis van Italies geliefde hazelnootpasta

23 augustus 2017 door Lotje Lomme

Het Nutella kookboek en de geschiedenis van Nutella

Nutella. Italianen lijken zich een leven zonder de pasta niet voor te kunnen stellen. In het land kun je ook verschillende nutelleria’s vinden. Restaurantjes waar je allemaal gerechten met Nutella op de kaart vindt. De Italiaan doet het in de ochtend op zijn croissantje (brioche) en in de avond in een likeurtje. Om aan deze gekte tegemoet te komen is er zelfs een Nutella kookboek geschreven door Paola Balducchi.

Geschiedenis van Nutella

Dit kookboek is nu ook in het Nederlands beschikbaar, want ook in Nederland houden we van de  hazelnootpasta. Ik las op de Nutella website dat de hazelnootpasta is uitgevonden in de periode net na WOII. Toen was er grote schaarste aan chocolade. Om toch de geliefde chocopasta te kunnen maken werden er hazelnoten aan toe gevoegd.

Nutella 1951, afbeelding van www.nutella.com
Nutella 1951, afbeelding van www.nutella.com

Dat bleek echter zo’n succes dat de hazelnootpasta is gebleven. De  hazelnootpasta bestond dus al vlak na WO II, maar kwam pas in de jaren ’60 in het overbekende potje te zitten.

Gianduja en Ferrero

De vermaarde Italiaanse ‘gianduja” chocolade is ook uitgevonden door de maker van de Nutella. Il gentile signore Ferrero, een banketbakker uit de Piemonte heeft de uitvinding op zijn naam staan. Gianduja chocolade is namelijk het vermengen van cacao met hazelnoten. Ook erg bekend van Ferrero is de Ferrero Rocher, de lekkere bonbon, die ook in Nederland verkrijgbaar is.

De grote, en iets oudere concurrent van Ferrero Rocher in Italië is het hazelnoot-chocolade bonbonnetje Bacio uit Perugia. Maar deze is vooralsnog beperkt tot de Italiaanse afzetmarkt.  Inmiddels  heeft Nutella zo’n 30 miljoen volgers op Facebook en is daarmee een ongekend, internationaal populair product.

Het Nutella kookboek

Het kookboek is grappig. Wie houdt er nu niet van chocolade? En het nodigt uit tot proberen. Eindeloos varieren op zoetigheden. Brood, peperkoek, fruit, yoghurt, panna cotta, cake, gnocchi, brood, sandwich, beignets en eindeloze hoeveelheden taart. Allemaal met Nutella.

Sommige recepten liggen nogal voor de hand, want je kunt overal Nutella op smeren. Maar voor de échte Nutella liefhebber is dit boek toch een enorme bron aan creativiteit en inspiratie. Bovendien is het ook een écht Italiaans receptenboek, want je vindt recepten met panna cotta, amaretti, crostata, polenta, treccine, savoiardi, espresso, bomboloni, ricotta, amandelen, semifreddo, tiramisù, rotolo, salami dolce, piadine etc.

Dus als je bang bent om teleurgesteld te worden door eenzijdige recepten, dan heb je het mis. Dit boek is puur (populaire) Italiaanse eetcultuur!

Paola Balducchi | Het grote Nutella kookboek | Uitgeverij Becht | 19,95 euro | Het kookboek bestel je hier bij bol.com.

Het Grote Nutella Kookboek
Het Grote Nutella Kookboek

Categorie: Italiaanse keuken, Italiaanse kookboeken, Italië

Dit vind je misschien ook leuk

Chioggia ligt een klein uur ten zuiden van Venetië en is minstens zo mooi.Zijn dit in 2019 de mooiste reisbestemmingen in Italië?
Autoroutes naar ItaliëAutoroutes naar Italië
Italiaans leren in Nederland: hoe behoud je je motivatie?

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

Luca Giordano, de kunstenaar die sneller schilderde dan zijn schaduw

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Ik studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ik nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Op social media

Zoeken

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Disclaimer & Privacyverklaring

Lees ook De Smaak van Italië

De nieuwe editie van De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Bestel de nieuwe editie! Met artikelen over de perfecte plek onder de zon, rondje Lago Trasimeno, Garfagnana de tuin van Toscane, culinair Isola D’ Elba, Triëst, stad van boeken en koffie en nieuwe recepten van de Pasta Grannies!

Meer reisinspiratie

Volg me op Instagram via @ItalieUitgelicht

Een beetje Italië in…. Frankrijk! Het Pausenpal Een beetje Italië in…. Frankrijk! Het Pausenpaleis (Palais des Papes) in Avignon wel te verstaan. Avignon werd in 1309 de verblijfplaats van de pausen, tijdens hun ballingschap uit Rome. Paus Benedictus XII en paus Clemens VI lieten het paleis tussen 1335 en 1352 bouwen op een uitstekende rots boven de Rhône.
In Avignon in meer te ontdekken voor Italiëliefhebbers. Het Petit Palais museum herbergt een unieke verzameling schilderijen uit de Middeleeuwen en de Italiaanse Renaissance.
En zo was ik dan een weekend in Siena. Wat een pra En zo was ik dan een weekend in Siena. Wat een prachtige stad blijft het ook altijd 🥰
Vanaf vandaag te zien in Centraal Museum Utrecht! Vanaf vandaag te zien in Centraal Museum Utrecht! ‘De Bentvueghels: Een berucht kunstgenootschap in Rome’.
Heb jij de tentoonstelling al gezien? Wat vond je ervan?
De tentoonstelling De Bentvueghels. Een berucht ku De tentoonstelling De Bentvueghels. Een berucht kunstgenootschap in Rome is van 11 februari 2023 tot en met 4 juni 2023 te zien in het Centraal Museum in Utrecht. Bijzonder, want nooit eerder was er een tentoonstelling over het beruchte kunstgenootschap. De Bentvueghels vertelt het verhaal van een broederschap van jonge mannen die hielden van feestvieren en grappen maken, maar die voor alles kunstenaar waren. Lees meer in de link in bio!
Andrea Bajani vertelt in Het boek van de huizen he Andrea Bajani vertelt in Het boek van de huizen het levensverhaal van een man, Ik, aan de hand van de huizen waar hij gewoond heeft. Een statig pand, een lawaaiig appartement, een souterrain, en andere plekken waar Ik gewoond heeft en die voor huis kunnen doorgaan.
#boekentip
Dit zijn toch wel de leukere pakketjes die je ontv Dit zijn toch wel de leukere pakketjes die je ontvangt 😍 Een heerlijke fles olijfolie van @al_fianco. En ook een mooie, zware fles om aan een Italië-liefhebber cadeau te doen. 
Deze olijfolie komt uit Molise. Hier genieten de olijfbomen van de mediterraanse zon en een lichte zeebries. Als dank schenken ze (h)eerlijke olijven waar Al Fianco dan weer deze olijfolie van maakt. Deze fles is het resultaat van de oogst van oktober ‘22. 🫒

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

Op Avontuur op reis.com lees je over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

Ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2023