Home Italiaanse keuken Over het Nutella kookboek en de geschiedenis van Italies geliefde hazelnootpasta

Over het Nutella kookboek en de geschiedenis van Italies geliefde hazelnootpasta

door Lotje Lomme
Het Grote Nutella Kookboek

Het Nutella kookboek en de geschiedenis van Nutella

Nutella. Italianen lijken zich een leven zonder de pasta niet voor te kunnen stellen. In het land kun je ook verschillende nutelleria’s vinden. Restaurantjes waar je allemaal gerechten met Nutella op de kaart vindt. De Italiaan doet het in de ochtend op zijn croissantje (brioche) en in de avond in een likeurtje. Om aan deze gekte tegemoet te komen is er zelfs een Nutella kookboek geschreven door Paola Balducchi.

Geschiedenis van Nutella

Dit kookboek is nu ook in het Nederlands beschikbaar, want ook in Nederland houden we van de  hazelnootpasta. Ik las op de Nutella website dat de hazelnootpasta is uitgevonden in de periode net na WOII. Toen was er grote schaarste aan chocolade. Om toch de geliefde chocopasta te kunnen maken werden er hazelnoten aan toe gevoegd.

Nutella 1951, afbeelding van www.nutella.com
Nutella 1951, afbeelding van www.nutella.com

Dat bleek echter zo’n succes dat de hazelnootpasta is gebleven. De  hazelnootpasta bestond dus al vlak na WO II, maar kwam pas in de jaren ’60 in het overbekende potje te zitten.

Gianduja en Ferrero

De vermaarde Italiaanse ‘gianduja” chocolade is ook uitgevonden door de maker van de Nutella. Il gentile signore Ferrero, een banketbakker uit de Piemonte heeft de uitvinding op zijn naam staan. Gianduja chocolade is namelijk het vermengen van cacao met hazelnoten. Ook erg bekend van Ferrero is de Ferrero Rocher, de lekkere bonbon, die ook in Nederland verkrijgbaar is.

De grote, en iets oudere concurrent van Ferrero Rocher in Italië is het hazelnoot-chocolade bonbonnetje Bacio uit Perugia. Maar deze is vooralsnog beperkt tot de Italiaanse afzetmarkt.  Inmiddels  heeft Nutella zo’n 30 miljoen volgers op Facebook en is daarmee een ongekend, internationaal populair product.

Het Nutella kookboek

Het kookboek is grappig. Wie houdt er nu niet van chocolade? En het nodigt uit tot proberen. Eindeloos varieren op zoetigheden. Brood, peperkoek, fruit, yoghurt, panna cotta, cake, gnocchi, brood, sandwich, beignets en eindeloze hoeveelheden taart. Allemaal met Nutella.

Sommige recepten liggen nogal voor de hand, want je kunt overal Nutella op smeren. Maar voor de échte Nutella liefhebber is dit boek toch een enorme bron aan creativiteit en inspiratie. Bovendien is het ook een écht Italiaans receptenboek, want je vindt recepten met panna cotta, amaretti, crostata, polenta, treccine, savoiardi, espresso, bomboloni, ricotta, amandelen, semifreddo, tiramisù, rotolo, salami dolce, piadine etc.

Dus als je bang bent om teleurgesteld te worden door eenzijdige recepten, dan heb je het mis. Dit boek is puur (populaire) Italiaanse eetcultuur!

Paola Balducchi | Het grote Nutella kookboek | Uitgeverij Becht | 19,95 euro | Het kookboek bestel je hier bij bol.com.

Het Grote Nutella Kookboek
Het Grote Nutella Kookboek

Meer lezen:

Laat een bericht achter!