• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Ligurië
      • Lombardije
      • Piemonte
      • Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche
      • Toscane
      • Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabrië
      • Campanië
      • Molise
      • Puglia
      • Sardinië
      • Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano
      • Genua
      • Mantua
      • Milaan
      • Padua
      • Turijn
      • Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Kunst & Cultuur
    • Italiaanse kunst
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Tentoonstellingen
    • Italiaanse taal
    • Boekentips
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse recepten
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse kookboeken
    • Koffie
    • Wijnen, drankjes en cocktails
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Hét online reismagazine over Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Ligurië
      • Lombardije
      • Piemonte
      • Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche
      • Toscane
      • Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabrië
      • Campanië
      • Molise
      • Puglia
      • Sardinië
      • Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano
      • Genua
      • Mantua
      • Milaan
      • Padua
      • Turijn
      • Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Kunst & Cultuur
    • Kunst & musea
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Tentoonstellingen
    • Italiaanse taal
    • Boekentips
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse recepten
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse kookboeken
    • Koffie
    • Wijnen, drankjes en cocktails
    • Restaurants
  • Winacties
Het Grote Nutella Kookboek

Over het Nutella kookboek en de geschiedenis van Italies geliefde hazelnootpasta

23 augustus 2017 door Lotje Lomme

Het Nutella kookboek en de geschiedenis van Nutella

Nutella. Italianen lijken zich een leven zonder de pasta niet voor te kunnen stellen. In het land kun je ook verschillende nutelleria’s vinden. Restaurantjes waar je allemaal gerechten met Nutella op de kaart vindt. De Italiaan doet het in de ochtend op zijn croissantje (brioche) en in de avond in een likeurtje. Om aan deze gekte tegemoet te komen is er zelfs een Nutella kookboek geschreven door Paola Balducchi.

Geschiedenis van Nutella

Dit kookboek is nu ook in het Nederlands beschikbaar, want ook in Nederland houden we van de  hazelnootpasta. Ik las op de Nutella website dat de hazelnootpasta is uitgevonden in de periode net na WOII. Toen was er grote schaarste aan chocolade. Om toch de geliefde chocopasta te kunnen maken werden er hazelnoten aan toe gevoegd.

Nutella 1951, afbeelding van www.nutella.com
Nutella 1951, afbeelding van www.nutella.com

Dat bleek echter zo’n succes dat de hazelnootpasta is gebleven. De  hazelnootpasta bestond dus al vlak na WO II, maar kwam pas in de jaren ’60 in het overbekende potje te zitten.

Gianduja en Ferrero

De vermaarde Italiaanse ‘gianduja” chocolade is ook uitgevonden door de maker van de Nutella. Il gentile signore Ferrero, een banketbakker uit de Piemonte heeft de uitvinding op zijn naam staan. Gianduja chocolade is namelijk het vermengen van cacao met hazelnoten. Ook erg bekend van Ferrero is de Ferrero Rocher, de lekkere bonbon, die ook in Nederland verkrijgbaar is.

De grote, en iets oudere concurrent van Ferrero Rocher in Italië is het hazelnoot-chocolade bonbonnetje Bacio uit Perugia. Maar deze is vooralsnog beperkt tot de Italiaanse afzetmarkt.  Inmiddels  heeft Nutella zo’n 30 miljoen volgers op Facebook en is daarmee een ongekend, internationaal populair product.

Het Nutella kookboek

Het kookboek is grappig. Wie houdt er nu niet van chocolade? En het nodigt uit tot proberen. Eindeloos varieren op zoetigheden. Brood, peperkoek, fruit, yoghurt, panna cotta, cake, gnocchi, brood, sandwich, beignets en eindeloze hoeveelheden taart. Allemaal met Nutella.

Sommige recepten liggen nogal voor de hand, want je kunt overal Nutella op smeren. Maar voor de échte Nutella liefhebber is dit boek toch een enorme bron aan creativiteit en inspiratie. Bovendien is het ook een écht Italiaans receptenboek, want je vindt recepten met panna cotta, amaretti, crostata, polenta, treccine, savoiardi, espresso, bomboloni, ricotta, amandelen, semifreddo, tiramisù, rotolo, salami dolce, piadine etc.

Dus als je bang bent om teleurgesteld te worden door eenzijdige recepten, dan heb je het mis. Dit boek is puur (populaire) Italiaanse eetcultuur!

Paola Balducchi | Het grote Nutella kookboek | Uitgeverij Becht | 19,95 euro | Het kookboek bestel je hier bij bol.com.

Het Grote Nutella Kookboek
Het Grote Nutella Kookboek

Categorie: Italiaanse keuken, Italiaanse kookboeken, Italië

Dit vind je misschien ook leuk

Acquerello rijst van La Colombara in VercelliVan de rijstvelden in Italië: Acquerello Carnaroli rijst
Badplaats CastelsardoDe mooiste dorpjes om te overnachten op Sardinië
Een nieuw boek over de kunst van het pizza bakkenPizza recept: Pizza met mortadella en pistachio

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

Luca Giordano, de kunstenaar die sneller schilderde dan zijn schaduw

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Connect

Zoeken

Bestel de nieuwe editie van De Smaak van Italië!

De nieuwe editie van De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Pre-order de nieuwe editie!

  • Ontmoet de salvataggi van TOSCANE
  • BOEIEND Bolzano Wandelen, wijnen & wellness
  • Wegdromen in RAVELLO Hier wil je ooit eens slapen
  • KNAPPE KOPPEN Kleurrijk keramiek van Sicilië
  • NAPELS’ ZIEL IN DE ZOMER Op pad met een streetfotograaf
  • CITYTRIP CHIOGGIA Het kleine zusje van Venetië

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Privacy Policy & Disclaimer

Meer reisinspiratie

@ItalieUitgelicht

Tijdens een vakantie in Toscane is er van alles te Tijdens een vakantie in Toscane is er van alles te zien en te beleven. Hier tref je een mooie mix van kleurrijke dorpjes, culturele steden, overheerlijke wijnen en indrukwekkende natuur. Maar welke plekken mag je absoluut niet missen? In de nieuwste blog nemen we je mee naar de mooiste bezienswaardigheden van Toscane. Link in bio!
Je leert het meest over de culinaire en lokale tra Je leert het meest over de culinaire en lokale tradities als je zelf aan de slag gaat tijdens een workshop. En dus moeten we aan de slag! Bij Agriturismo Agave Alghero leren we de fijne kneepjes van het pastamaken, uiteraard van de lokale pastasoorten.
Wauw! Wat is het Parco Regionale do Porto Conte pr Wauw! Wat is het Parco Regionale do Porto Conte prachtig! En wat zijn er mooie verhalen te ontdekken. Dit ga ik de komende dagen doen, dus houd de stories in de gaten.
Wist je dat dit park ooit grotendeels moerasgebied was? Gevangenen uit een strafkolonie hebben het gebied ontgonnen, in het museum (gevestigd in de oude gevangenis) leer je er alles over.
La Vita è Dolce van Letitia Clark Dolce is zo’n La Vita è Dolce van Letitia Clark Dolce is zo’n kookboek waarbij je het liefst direct álle recepten wilt maken. De recepten zijn voorzien van verrukkelijke introducties, zijn goed te volgen en voorzien van volop foto’s. 
Een ode aan de zoete Italiaanse keuken en een onmisbaar kookboek voor de liefhebber van Italiaanse lekkernijen.
Lees meer via de link in bio!
In de tentoonstelling Oevers vol Romeinen in het L In de tentoonstelling Oevers vol Romeinen in het Limburgs Museum ontdek je deze zomer hoe het was om hier in de Romeinse tijd te leven. Aan de hand van bijzondere historische vondsten word je meegenomen naar het Romeinse leven langs de Rijn en Maas.
Deze mantelspeld van verguld zilver werd bijvoorbeeld gevonden in Zwammerdam, maar is van Germaanse oorsprong. (Afbeelding: Rijksmuseum van Oudheden Leiden)
Lees meer in de blog. Link in bio!
Ik weet wel wat ik vandaag ga doen.. de nieuwe edi Ik weet wel wat ik vandaag ga doen.. de nieuwe editie van De Smaak van Italië lezen. Met een bucketlist voor Italië, paradijselijk Ponza én een item over fietsen in Umbrië.
Wil je het magazine nog bestellen, dan vind je in de sidebar van mijn blog een linkje.
Ps: check hoe kat Cipollini steeds mijn foto’s photobombed 😂

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

avontuuropreis.com waar je leest over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

En ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan zeker de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2022