• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Winacties
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boekentips
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
Polpo door Russell Norman

Polpo: een ode aan de stad Venetië

14 november 2016 door Aniek Rooderkerken

Polpo: een ode aan de stad Venetië

Tijdens zijn vele bezoeken aan Venetië deed Russel Norman inspiratie op voor zijn Londense restaurant Polpo. Daar serveert hij onder andere de typisch Venetiaanse cichèti. Polpo is ook de naam van het kookboek waarin Norman de mooiste recepten die hij in Venetië ontdekte, bundelde. Polpo is een ode aan de stad Venetië en aan de Noord-Italiaanse keuken! Van pompoenrisotto tot minipizza’s en van coquilles tot linguine en octopussalade.

Gouden gondels en feloranje drankjes

Het eerste wat opvalt aan Polpo is de sobere cover, een getekende octopus tegen een grijze achtergrond en gouden typografie, en de bijzondere kaft. Het boek heeft een harde voor- en achterkaft, maar geen rug. Hierdoor zijn de katernen zichtbaar – prachtig bedrukt met de titel en het uitgeverslogo – én blijft het boek mooi open liggen. Wel zo fijn tijdens het koken. Het kookboek is een mooie druk met uitstekende food- en stadsfoto’s die zijn zoals we Venetië kennen. Helder, licht, met palazzi in vervaalde kleuren, een stad vol allure.

Recept voor Polpette. Polpo, Russell Norman
Recept voor Polpette. Polpo, Russell Norman

Russell Norman vertelt in de inleiding hoe hij tijdens zijn eerste bezoek aan Venetië vooral geïnteresseerd raakt in het eten en drinken.”De restaurants van Venetië hebben een vreselijk slechte reputatie – en dat is grotendeels terecht, voornamelijk door het afschuwelijke eten dat je in de toeristische restaurants rond Piazza San Marco en de Rialtobrug vindt. … Afgrijselijk, en ongeveer even authentiek als de plastic gouden gondels die in Ruga dei Oresi in Rialto worden verkocht.”

“Ik was geïnteresseerd in de glimpen die ik opving van wijnbarretjes in steegjes, waar de lokale bevolking aan de bar stond, met een feloranje drankje in de ene hand en een hapje in de andere. … Toen ik eenmaal de moed had gevonden om een van die barretjes binnen te gaan, zo’n feloranje drankje aan te wijzen, een van de hapjes in de vitrinekast op de bar te proeven en uit te vogelen wat er in godsnaam allemaal gebeurde, was ik verkocht. … Dit was het echte Venetië”

Bàcari en cichèti

De barretjes die de auteur in de achterafstraatjes van Venetië bezocht staan bekend als bàcari. Hier worden borden vol kleine gerechtjes geserveerd. Zogenaamde cichèti, authentieke Venetiaanse hapjes. De barretjes zijn de culinaire pitstops van Venetië en hier verzamelde Norman ideeën en recepten. Tijdens het eten van polpo, octopus, bedacht hij dat hij in Londen een soort bàcaro wilde openen. Restaurant Polpo was een feit en de ongecompliceerde recepten uit het restaurant worden gedeeld in het kookboek, vol recepten voor kleine cichèti. L’appetito vien mangiando, zeggen ze niet voor niets in Italië, met eten komt de eetlust.

In het kookboek vind je typisch Venetiaanse gerechten, zoals Crostini met Sardèle in saór, sardientjes, of de bekende arancini gevuld met risotto. Minder bekend zijn misschien de mozzarella bocconcini. Bocconcino betekent ‘kleine mondvol’en dit zijn dan ook kleine hapjes die heerlijk gevuld zijn met mozzarella.

Recept voor Crostini in Polpo door Russell Norman
Recept voor Crostini in Polpo door Russell Norman

Brood, vis, vlees, groente

Het boek opent met tal van deze recepten voor kleine hapjes, gevolgd door recepten voor brood, vis, vlees, groente, nagerechten en enkele (klassieke) drankjes. Het hoofdstuk over brood is vooral interessant voor het pizzadeeg en focaccia recept. Hier maak je bijvoorbeeld de pizzetta bianca van, een soort plat brood met mozzarella en rode ui, of de pizetta met stracchino, aardappel en rozemarijn.

Het hoofdstuk vis opent met een recept voor fritto misto, zoals deze in Polpo in Londen wordt geserveerd, maar óók in Bocadero, een osteria in de wijk Cannaregio in Venetië. Naast kabeljauwwangetjes, zeekat en linguine vongole vind je hier natuurlijk ook een recept met octopus: warme octopussalade.

Onder de noemer vleesgerechten vind je Fegato alla Veneziano en verschillende polpette. Deze worden gevolgd door bekendere recepten als saltimbocca, en de minder voor de hand liggende bollito misto, gekookte vleeswaren

Recept voor Panna Cotto. Polpo, Russell Norman
Recept voor Panna Cotto. Polpo, Russell Norman

Het hoofdstuk groente is ook een afwisseling tussen bekende Italiaanse recepten en minder gangbare Venetiaanse gerechten. Van Cavolo Nero tot gnocchi en pecorino romano, de insalata caprese die je overal tegenkomt, maar ook rìsi e bìsi. Dit laatste gerecht wordt geserveerd bij het jaarlijse feest ter ere van de beschermheilige van de stad, de evangelist Marcus of San Marco.

Bij de desserts wisselen bekenden als de sgroppino en titamisù af met ciambella, een ringvormig koekjesachtig dessert, en saffraanperen. Bij de drankjes mag de Spritz niet ontbreken, of de Bellini die bekend is van Harry’s Bar in Venetië. Het boek sluit af met een reisgids: een beknopt overzicht van de wijnbars en restaurants van Venetië.

Culinaire reis naar de achterafstraatjes van Venetië

Polpo is een culinaire reis naar de achterafstraatjes van Venetië, maar eigenlijk ook naar Noord-Italië. Niet alle recepten komen uit Venetië zelf, wat enerzijds jammer is, maar waardoor het boek veelzijdiger wordt. Over het algemeen zijn het recepten die niet al te moeilijk zijn om te maken, maar heerlijk zijn in hun eenvoud. Een mooie aanvulling is dat de recepten worden vergezeld door beschrijvingen van de restaurants waar Norman de recepten heeft geproefd.

Polpo | Russell Norman | fotografie door Jenny Zarins | ISBN 9789045206622| € 29,95 |Karakter Uitgevers B.V. | Bestel bij bol.com

Polpo, Russell Norman, Karakter Uitgevers
Polpo | Russell Norman | fotografie door Jenny Zarins | ISBN 9789045206622| € 29,95 |Karakter Uitgevers B.V. | Bestel bij bol.com

Dit artikel bevat affiliate links. Weet dat als je een product koopt via een van de links in dit artikel, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou.

Categorie: Boekentips, Italiaanse keuken, Italiaanse kookboeken, Italië, Veneto, Venezia / Venetië

Dit vind je misschien ook leuk

Casale del PassatoreVerliefd op Casale del Passatore
Recept voor Pasticcini di MandorlaMario Giordano’s recept voor Pasticcini di Mandorla
Portret van CiceroPopulisme in Romeins Italie

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

Paradijselijk Puglia: een weekend olijven plukken in Puglia

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Ik studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ik nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Op social media

Zoeken

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Disclaimer & Privacyverklaring

Lees ook De Smaak van Italië

De nieuwe editie van De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Bestel de nieuwe editie! Met artikelen over droomverblijven, Prato (het kleine zusje van Florence), zuidoost Sardinië, Rome by night en de lekkerste recepten van de beroemde chef-kok Theo Randall.

Meer reisinspiratie

Volg me op Instagram via @ItalieUitgelicht

Andrea Bajani vertelt in Het boek van de huizen he Andrea Bajani vertelt in Het boek van de huizen het levensverhaal van een man, Ik, aan de hand van de huizen waar hij gewoond heeft. Een statig pand, een lawaaiig appartement, een souterrain, en andere plekken waar Ik gewoond heeft en die voor huis kunnen doorgaan.
#boekentip
Dit zijn toch wel de leukere pakketjes die je ontv Dit zijn toch wel de leukere pakketjes die je ontvangt 😍 Een heerlijke fles olijfolie van @al_fianco. En ook een mooie, zware fles om aan een Italië-liefhebber cadeau te doen. 
Deze olijfolie komt uit Molise. Hier genieten de olijfbomen van de mediterraanse zon en een lichte zeebries. Als dank schenken ze (h)eerlijke olijven waar Al Fianco dan weer deze olijfolie van maakt. Deze fles is het resultaat van de oogst van oktober ‘22. 🫒
Wat een weer buiten ☔️🌧️ Ik sluit me even Wat een weer buiten ☔️🌧️ Ik sluit me even een dag op in huis met de nieuwe @desmaakvanitalie . Met lekker leesvoer over Sardinië en Napels, om eens wat te noemen.
Oudejaarsavond of iets te vieren? Dat vraagt om pr Oudejaarsavond of iets te vieren? Dat vraagt om prosecco. 🥂Want bubbels geven net even een extra feestelijk tintje aan je avond. Met deze prosecco uit de Veneto maak je pas écht indruk.
En voor een tientje is het ook nog eens een koopje ☺️ Waar je ‘m koopt lees je in de blog.
Link in bio!
Terra di Sicilia van Mario Giordano is een interes Terra di Sicilia van Mario Giordano is een interessant en gelaagd familieverhaal, ingebed in de hedendaagse geschiedenis, met een ongewone en intrigerende hoofdpersoon. Tegelijkertijd is het een portret van Duitsland en Sicilië gedurende 70 jaar.
Link in bio!
De tentoonstelling ‘Sterven in schoonheid - de w De tentoonstelling ‘Sterven in schoonheid - de wereld van Pompeï en Herculaneum’ in het @drentsmuseumassen !

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

Op Avontuur op reis.com lees je over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

Ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2023