Home StedenFlorence Pontormo en Rosso Fiorentino; hoogtepunten uit het Italiaanse Maniërisme

Pontormo en Rosso Fiorentino; hoogtepunten uit het Italiaanse Maniërisme

door Aniek Rooderkerken

Pontormo en Rosso Fiorentino; hoogtepunten uit het Italiaanse Maniërisme

Ben je binnenkort in Florence, bezoek dan zeker de nieuwe tentoonstelling in het Palazzo Strozzi; Pontormo e Rosso Fiorentino. Divergenti vie della “maniera”. De kunstenaars Pontormo en Rosso Fiorentino zijn twee grote namen uit de periode die Giorgio Vasari de ‘moderne wijze’ noemde, ofwel het Maniërisme (ca 1525 tot ca 1580), de stijl die volgde op de hoogrenaissance. Pontormo en Rosso Fiorentino volgden beiden hun opleiding onder Andrea del Sarto maar ontwikkelden ieder een geheel eigen stijl. Pontormo, een favoriet kunstenaar van de Medici familie, staat bekend om zijn stilistische variëteit en vernieuwing. Rosso daarentegen was meer gebonden aan de traditie. Ondanks deze verschillen in stijl worden de kunstwerken van beide kunstenaars gezien als hoogtepunten én kenmerkende werken van het Maniërisme.

Pontormo, Venus en Cupido

Pontormo (1494-1557), Venus en Cupido, c. 1533, olieverf op paneel, Florence, Galleria dell’Accademia

De tentoonstelling toont de culturele complexiteit van het Maniërisme en geeft een breed en veelzijdig overzicht van de meest prachtige en verheven meesterwerken van de twee grote schilders; schilderijen, fresco’s, tekeningen en wandtapijten. Voor het eerst worden al deze kunstwerken bijeen gebracht en vele werden zelfs speciaal voor deze gelegenheid gerestaureerd!

Rosso Cleopatra

Rosso Fiorentino (1494-1540), Dood van Cleopatra, 1525-1527, olieverf op paneel, Braunschweig, Herzog Anton Ulrich-Museum, Kunstmuseum des Landes Niedersachsen

De tentoonstelling wordt ingeleid door drie grote fresco’s uit de Basilica della Santissima Annunziata, die jaren geleden van de muren van de Basilica werden afgenomen en grondig werden gerestaureerd. De fresco’s tonen de gedeelde stijl van de drie kunstenaars, maar wijzen ook op de verschillen die reeds in deze vroege werken te zien zijn; de harmonieuze en ‘foutloze’ schilderstijl van Andrea del Sarto waar Pontormo en Rosso geleidelijk ieder op hun eigen wijze van zouden afwijken.

Andrea fresco

Andrea del Sarto (1486-1530)
Reis van de Wijzen, 1511
Florence, Basilica della Santissima Annunziata

Pontormo fresco

Rosso Fiorentino (1494-1540)
Hemelvaart van de Maagd, c 1513
Florence, Basilica della Santissima Annunziata

Rosso fresco

Pontormo (Jacopo Carucci) (1494-1557)
Visitatie, 1514–6
Florence, Basilica della Santissima Annunziata

Heb je de tentoonstelling bezocht? Laat mij dan weten wat je ervan vond!

Palazzo Strozzi
Pontormo e Rosso Fiorentino. Divergenti vie della “maniera”
8 maart -20 juli 2014
Georganiseerd door: Fondazione Palazzo Strozzi
Curatoren: Carlo Falciani & Antonio Natali

www.palazzostrozzi.org

Foto’s via Palazzo Strozzi Press Area

858x275-pontormo2_140221055935

Meer lezen:

Laat een bericht achter!