Recept Apfelstrudel uit Zuid-Tirol
Apfelstrudel is nogal populair in het Italiaanse Zuid-Tirol. Het is een klassieker in de berghutten. Sterker nog, bijna geen hike door de bergen of fietstocht door de vallei wordt afgesloten zonder een stukje verse apfelstrudel. Hierom zijn er in de loop van de tijd ook nogal wat verschillende recepten ontstaan, met nét andere ingrediënten, want elke familie heeft haar eigen recept voor een lekkere vulling. Hier lees je een goed recept voor apfelstrudel uit Zuid-Tirol dat de Italiaanse chefkok Manuel Astuto (uit Zuid-Tirol, uiteraard) mij leerde. Je kan de apfelstrudel serveren met slagroom, vanillesaus of vanille-ijs.
Het recept van Manuel Astuto voor echte Apfelstrudel uit Zuid-Tirol.
Ingrediënten:
– 800 gram filodeeg
– 1,5 kilo appels, idealiter natuurlijk die uit Zuid-Tirol
– 30 gram suiker
– 5 gram kaneel
– 15 gram rum
– rozijnen, pijnboombitten en broodkruimel naar eigen smaak
Bereidingswijze Apfelstrudel :
-
- Schil de appels, verwijder de kern en snijd de appels in blokjes
- Rooster de broodkruimel in een beetje boter en voeg kaneel toe
- Voeg de broodkruimels, suiker, rozijnen, rum en pijnboompitten toe aan de appels en meng alles door elkaar
- Rol het filodeeg uit op een schone theedoek en leg de appelmix aan één zijde van het filodeeg (de zijde die het dichtst bij jou ligt)
- Bestrijk de randen van het deeg met een beetje water
- Vouw de rechterzijde en linkerzijde van het filodeeg naar binnen. Gebruik de theedoek om het deeg op te rollen. Als het goed is heb je nu een rol deeg die aan alle kanten gesloten is
- Zet de apfelstrudel 20 minuten in de oven op 180 graden
Eet smakelijk!
Nicole Orriëns zegt
Mjam dat klinkt lekker. Filodeeg voor appeltaart is nieuw voor mij.
Ineke zegt
Lekker recept!