Recept: platbroodpizza’s uit de pizzaoven!
Sinds ik een tafelmodel pizzaoven heb maak ik volop pizza’s. Van pizza amatriciana, margherita, quattro formaggi tot prosciutto. Alleen zelf de perfecte pizzabodem maken, dat blijkt nog best lastig. Vandaag doe ik het anders: ik maak namelijk pizza’s met een bodem van platbrood.
Platbroodpizza’s uit de pizzaoven
Ik kwam een recept tegen op de website van Hellofresh.nl voor platbroodpizza met bieten-amandelpesto en geitenkaas. Totaal anders dan de echte pizza uit Napels natuurlijk, maar deze variatie op pizza maakte me wel benieuwd.
Eerst probeerde ik het originele recept uit, met pesto van rode biet, amandelen, knoflook, grana padano, geitenkaas, courgette en verse tijm die ik in de tuin heb staan.
Als bodem gebruikte ik Libanees platbrood (die kan je in speciaalzaken kopen maar ook gewoon in de supermarkt) en hierop smeerde ik de pesto van gekookte rode biet, een teentje knoflook, een klein handje amandelen, een eetlepel olijfolie en wat Grana Padano vlokken. Wat rode ui, courgette en geitenkaas erbij en de pizza kon de oven in.
De conclusie: overheerlijk! Dankzij het platbrood heb je een knapperige pizzabodem, en de zoete bietenspread smaakt heerlijk bij de geitenkaas en amandelen. Ik had nog 5 platbroodbodems over, dus na deze pizza heb ik nog wat geëxperimenteerd. Favoriet werd de pittige platbroodpizza met dezelfde bietenspread, maar ook met rode puntpaprika, gedroogde chilipepers en rozemarijn. Natuurlijk deel ik het recept met jullie!
Platbroodpizza met rode puntpaprika en rode pepers
Voor deze platbroodpizza verwarm je de pizzaoven op stand 3 (bij stand 4 wordt de steen te warm en het platbrood té hard). Bij een heteluchtoven verwarm je de oven voor op 200 graden.
Hierna pureer je de gekookte bieten, het teentje knoflook, de olijfolie, peper en de helft van zowel de grana padano, amandelen als de tijm tot een grove pesto.
Snijd de rode ui in fijne ringen en de rode puntpaprika in smalle reepjes.
Besmeer het platbrood met de bietenpesto. Verdeel vervolgens de rode ui en rode puntpaprika over het platbrood. Strooi er wat gedroogde chillivlokken over (die koop ik altijd op de Campo di Fiori in Rome). Ris de rozemarijnblaadjes van de takjes en hak fijn. Hak nog een paar amandelen grof. Strooi die samen met de overige grana padano over het platbrood en besprenkel eventueel naar smaak met de extra vierge olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
Bak de platbroodpizza’s 5 minuten in de pizzaoven of 9 – 10 minuten in de oven of totdat deze goudbruin zijn.
Ook lekker met een zoete maar pittige tomatensaus in plaats van de bietensaus. Hiervoor doe je een teen knoflook, een sjalotje, oregano en tijm in een blender, samen met gepelde tomaten uit blik. Pureer alles goed. Verhit wat olijfolie in een pan en laat de saus op matige temperatuur 15 minuten doorkoken. Dan heb je een heerlijke basissaus voor pizza of platbrood.
Ingrediënten
- 4 of 5 stuks wit platbrood
- 2 rode uien
- 1 of 2 tenen knoflook
- 1 takje rozemarijn
- Een klein handje amandelen
- 4 gekookte rode bieten (ongeveer 250 gram)
- 50 gram Grana padano-vlokken
Buon appetito!
Geef een reactie