De nieuwe tentoonstelling Melancholisch en virtuoos in Museum Het Rembrandthuis is gewijd aan de Italiaanse kunstenaar Livio Ceschin. Deze week bezocht ik in Amsterdam de tentoonstelling om te kijken hoe Ceschin in zijn werk beïnvloed is door de Oude Meester Rembrandt. Én ik mag vrijkaarten weggeven voor het museum. Lees snel verder.
In de voetsporen van Rembrandt
In de 17e eeuw waren het de Nederlandse kunstenaars die de weergave van het landschap perfectioneerden. Zo ook Rembrandt. Hiernaast experimenteerde hij met het combineren van grafische technieken en speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de etstechniek. Rembrandts werk heeft generaties kunstenaars beïnvloed, waaronder de Italiaanse kunstenaar Livio Ceschin (1962, Pieve di Soligo). Van 10 mei tot 29 juni 2014 wijdt Museum Het Rembrandthuis Amsterdam een tentoonstelling aan de Italiaanse graficus. Ceschin neemt Rembrandts atelier over, in het gebouw waar Rembrandt bijna 20 jaar woonde en werkte. Letterlijk, want Ceschin zal vanaf 29 mei een week lang in Rembrandts atelier werken aan een nieuwe, grote ets. In de voetsporen van Rembrandt.
Rembrandt en zijn reproducties
Waar de meeste kunstenaars uit zijn tijd etsen gebruikten om kopieën van hun eigen werk te maken en verzamelingen aan te leggen van bijvoorbeeld Italiaanse kunstenaars, gebruikte Rembrandt deze reproductietechniek om nieuwe werken te maken. In tegenstelling tot zijn collega’s besteedde Rembrandt het prentmaken niet uit, maar genoot ervan het zelf te doen. Hij gebruikte zijn etsen om te oefenen met nieuwe technieken, composities en ideeën, en bleef aan zijn etsen schaven. Etsen die eenmaal geprint waren, konden door hem nog verschillende malen veranderd worden. Net zolang tot Rembrandt helemaal tevreden was over zijn werk. Zijn etsen en gravures zijn hiermee zelfstandige kunstwerken.
In lijn met Rembrandt
Livio Ceschin werkt in lijn met Rembrandt. Zo kun je op de tentoonstelling verschillende fasen van zijn etsen zien, waarin Ceschin de compositie steeds verbetert, alles net iets anders tot hij tevreden is. Ceschin werkt maanden aan een ets, aan de grote etsen soms tot een jaar lang. Misschien moet je ook perfectionistisch zijn om de fijne – en tijdrovende- techniek van het etsen en graveren te beheersen?
Geïnspireerd door de meester
Als grootste kunstenaar van zijn tijd heeft Rembrandt veel kunstenaars beïnvloed. Zo was hij ook een belangrijke leidraad voor de Italiaanse Ceschin. Om zijn techniek te verbeteren kopieerde Ceschin werken van oude meesters. Het is dan ook erg fijn dat je in het Rembrandthuis eerst de etsen van Rembrandt ziet, in de vaste opstelling van het museum, en hierna een blik werpt op Ceschins werk. Zo valt je direct op hoe Ceschins keuze voor onderwerpen, het landschapsgenre, het dramatische lichtgebruik en techniek, afkomstig zijn van de Hollandse meester. Alleen zien wij nu bij Ceschin het mysterieuze en moerassige Venetiaanse landschap opdoemen.
Livio Ceschin
Livio Ceschin studeerde aan het Istituto Statale d’Arte in Venetië. In 1991 startte hij met het maken van gravures, geïnspireerd door de Oude Meesters. Hij kopieerde tal van grafische werken van Rembrandt, Gianbattista Tiepolo en Canaletto. In 1992 schreef hij zich in bij de Accademia Raffaello in Urbino om lessen te volgen in kopergraveren bij de meestergraveur Paolo Fraternali.
Ceschin legde zich vervolgens toe op het vervaardigen van landschappen, waarvoor hij inspiratie vond in Treviso, in de uitlopers van de lagune van Venetië. In de jaren negentig won hij diverse prijzen en sindsdien zijn tentoonstellingen in Italië en het buitenland aan hem gewijd. Ceschins werk is opgenomen in de collecties van onder andere de National Portrait Gallery in Londen, de Bibliothèque Nationale de France in Paris en het Gabinetto Disegni e Stampe degli Uffizi in Florence.
Win twee entreekaarten
Namens Museum Het Rembrandthuis mag Italië Uitgelicht 2 x 2 entreekaarten weggeven voor de tentoonstelling ‘Melancholisch en virtuoos. Etsen van Livio Ceschin’. Wil jij ook kans maken? Vul dan voor 14 mei 2014 onderstaand mail&winformulier in, onder vermelding van ‘Livio Ceschin’. De winnaars krijgen per e-mail bericht.
Disclaimer: deze winactie is opgezet in samenwerking met Museum Het Rembrandthuis. De winactie is inmiddels verlopen. De winnaars hebben per mail bericht ontvangen.
Geef een reactie