Nieuws uit Rome: Circus Maximus heropend

Het Circus Maximus werd in de zestiende eeuw ontdekt en vervolgens verwaarloosd. Zes jaar geleden besloot de Italiaanse overheid meer geld te steken in de archeologische vondst. Archeologen hebben sindsdien de overige gedeeltes van het stadion opgegraven. Deze maand is Circus Maximus heropend. Bij je volgende stedentrip kan je het Circus Maximus in Rome dus weer in zijn volle glorie bewonderen!

Circus Maximus in Rome

Het Circus Maximus was het grootste stadion in het oude Rome en bevond zich in het centrum van de stad, in de vallei tussen de Aventijn en Palatijn. Het werd gebouwd in de zesde eeuw voor christus. Anders dan in het bekende Romeinse amfitheater vonden hier geen gladiatorengevechten plaats, maar voornamelijk paardenrennen.

Het Circus Maximus was veel meer dan een plaats voor sportwedstrijden. In de arcaden rond het Circus Maximus konden de bezoekers terecht in winkels, restaurants, maar ook in bordelen, bars en gokkantoren.

Tijdens de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk konden meer dan 150.000 mensen plaatsnemen in het stadion. Hoewel er van de marmeren tribunes maar weinig over is en de obelisken waar de paarden omheen moesten rennen elders in de stad te vinden zijn, is de plek nog steeds indrukwekkend. De obelisken kan je tegenwoordig vinden voor de San Giovanni in Laterano en op het Piazza del Popolo.

De laatste wedstrijd in het Circus Maximus werd in 549 na Christus gehouden, bijna duizend jaar na de eerste wedstrijden in het stadion.

Circus Maximus heropend

Na een grote restauratie die maar liefst zes jaar duurde is het Circus Maximus nu gelukkig dus weer heropend voor het publiek. Bezoekers hebben eindelijk  toegang tot de prachtige archeologische site. De grootsheid van het geheel maakt al duidelijk hoe belangrijk deze plek in Rome was.

Bij de 600 meter lange banen waarop de wedstrijden plaatsvonden, werd tijdens de opgravingen ook een beker gevonden, waarop een gouden paard staat getekend. Deze is te bewonderen in het museum bij de opgravingen.

Meer lezen:

2 comments

Bianca 5 december 2016 - 12:32

Ik moet snel weer een keer naar Rome! De laatste keer was met de middelbare school en toen maakte het enorm veel indruk! Wat goed dat ze Circus Maximus hebben gerestaureerd en openstellen voor het publiek. Dat lijkt me zeker interessant om te bezoeken!

Reply
ivonne 8 december 2016 - 20:34

Leuk! Weer een mooie plek erbij in Rome. Het lijkt me bijzonder om te bekijken. Die ga ik onthouden voor een volgend bezoek.

Reply

Laat een bericht achter!