Home Italië Roter Hahn: heerlijk overnachten bij de boer in Zuid-Tirol

Roter Hahn: heerlijk overnachten bij de boer in Zuid-Tirol

door Aniek Rooderkerken
Overnachten bij de Ölackererhof. Een woonboerderij in Novacella / Neustift , vlakbij Bressanone / Brixen.

Wandelen in de bergen, knödel eten en genieten van een heerlijk glas Silvaner wijn. Dat klinkt niet verkeerd, toch? Wij doen het allemaal wanneer we overnachten bij de boer in Zuid-Tirol.

Kerkklokken en veldbloemen

‘s Ochtends worden we gewekt door de klokken van de Abbazia di Novacella. Wanneer we uit het raam kijken zien we de statige abdij liggen, omringd door wijngaarden. Niet veel later wordt er op de deur geklopt en wordt het ontbijt gebracht in een rieten mand. Verse broodjes, zelfgemaakte jam, ham, kaas, gekookte eitjes, yoghurt in glazen potjes, appelsap uit eigen gaard en iedere dag een andere lekkernij: appeltaart, muffins of andere zelfgebakken heerlijkheden. Veldbloemen in een vaasje maken het ontbijt compleet.

Het uitgebreide ontbijt op de Ölackererhof.
Verse appelsap als welkomstcadeau op de Ölackererhof.
Het uitgebreide ontbijt op de Ölackererhof.
Het uitgebreide ontbijt op de Ölackererhof.

Overnachten bij de boer in Zuid-Tirol

We zijn in Zuid-Tirol en overnachten een weekje bij een boerderij van Roter Hahn. Terwijl er druk wordt gewerkt in de wijngaarden en in de gaten wordt gehouden hoe de temperatuur de appelbloesem en fijne wijnranken beïnvloedt, genieten wij van een heerlijk ontspannen vakantie.

Want logeren bij de boer is helemaal niet zo’n gek idee. Zeker niet in Zuid-Tirol. De boerenbedrijven in deze Noord-Italiaanse regio zijn veelal familiebedrijven, te klein om van te leven. Hierom bieden boerenbedrijven vaak ook overnachtingsmogelijkheden aan. Veel hiervan zijn aangesloten bij Roter Hahn, een organisatie van Zuid-Tiroler boeren die vakantieverblijven verhuurt.

Ölackererhof
Slaapkamer op de Ölackererhof
Ölackererhof
Ölackererhof

Zo hebben wij nu een prachtig appartement op de Ölackererhof. Een woonboerderij in Novacella / Neustift, vlakbij Bressanone / Brixen. (de regio is officieel tweetalig en de namen van steden en dorpen dus ook) Met een nieuwe badkamer en keuken, twee slaapkamers, en ramen van vloer tot plafond die uitzicht geven op de abdij van Novacella. Alle luxe die je wil hebben vind je hier ook.

De wijngaarden van de Ölackererhof
De wijngaarden van de Ölackererhof

Grüner veltliner en Sylvaner

Markus geeft een rondleiding over de Ölackererhof. De boerderij werd tot voor kort gerund door Augustin en Martha. Nu neemt de volgende generatie het over: Hildegard en Markus met hun kinderen Nina en Toni. Op het erf ligt hond Rolfi lekker in de zon, de katten Fritz en Frieda dartelen door de wijngaarden en verder zijn er nog haan Josef en zijn kippen, konijnen Trixie en Bunny. Een gezellige boel, dus.

Op de wijngaarden rondom de boerderij worden Grüner veltliner en Silvaner verbouwd. Het gebied is dan ook gespecialiseerd in witte wijn. Een idyllisch landschap, ware het niet dat de frêle wijnranken deze week worden bedreigd door de lage temperaturen die de nachten hier bereiken.

Hierom konden we ‘s nacht een bijzonder schouwspel bewonderen. Warmtekaarsen zijn overal tussen de wijnranken geplaatst. In de hoop dat wanneer deze ‘s nachts worden aangestoken, de kwetsbare druivenranken niet bevriezen. Voor de boeren dus een spannend moment, maar wij zijn om drie uur ‘s nachts vooral overdonderd door de duizenden kaarsen die de hellingen om ons heen in een magisch licht hullen.

Appelbloesem
Appelbloesem

Bloesem en appelsap

Iets verder van de boerderij liggen de appelboomgaarden. De witte bloesem is net van de takken gevallen en de jonge groene blaadjes wijzen naar de blauwe hemel. We staan tussen de envy appelbomen. Nu de bloesem weg is zie je de eerste vruchten in de planten komen.

“Wordt hiervan dan ook appelsap gemaakt?” vraag ik onschuldig. Ik word meteen op mijn vingers getikt, figuurlijk gesproken dan. Appelsap is maar een bijproduct, en wordt alleen gemaakt van de appels met beschadigingen. Deze appels worden geteeld voor de losse verkoop. Leerzaam om hier een kijkje te mogen nemen.

Streekgerechten

Terwijl we Zuid-Tirol ontdekken, bezoeken we verschillende familieboerderijen. Want hier kunnen we proeven wat er allemaal verbouwd wordt en een week lang is het genieten geblazen. We proeven de appels, de appelsap die hiervan gemaakt wordt, ontbijten met zelfgemaakte jam en genieten van de witte wijn en typische streekgerechten. Om het af te leren, sluiten we vaak af met een grappa. Sterk, maar smakelijk. Kijk, dat is nu het echte leven in Zuid-Tirol.

De appelgaarden van de Wernerhof-Bolzano
De appelgaarden van de Wernerhof-Bolzano

Zo ontdekken we hoog boven Bolzano de Wernerhof, tussen de hellingen vol wijngaarden en uitgestrekte appelgaarden vol Golden delicious en Jonagold. We staan oog in oog met de legendarische Dolomieten van de Schlern, Rosengarten en Latemar. Hier laat Gabi ons de boerderij zien, voor we een heerlijke wandeling maken, waarover later meer! Je kan vanaf hier trouwens ook naar de Uomini di Pietro, de Stoanerne Mandln, lopen.

Wandelen in Zuid-Tirol
Wandelen in Zuid-Tirol

Een dag later stappen we in Natz-Schabs / Raas op de mountainbike om samen met Konrad vanaf de Häuslerhof tussen de appelbomen te fietsen, maar ook de technische trails in het bos te ontdekken. Want alleen met een gids ontdek je de onbekende trails en mooiste fietspaden. En wat een mountainbikeparadijs is het hier! Zeker als je na de tocht wordt verrast met overheerlijke Bauernkrapfen – misschien wel de beste die we geproefd hebben – en je in de wijnkelder de Müller thurgau 2018 proeft die de week erna gebotteld gaat worden.

Mountainbike met Konrad van de Häuslerhof
Mountainbiken met Konrad van de Häuslerhof
Misschien wel de beste Bauernkrapfen in Zuid-Tirol!
Misschien wel de beste Bauernkrapfen in Zuid-Tirol!

Zuid-Tirol ontdekken

Zuid-Tirol (Alto Adige) is een bijzonder stukje Italië aan de zuidkant van de Alpen. De regio combineert de bergen en tradities van de Alpen met een Italiaanse, mediterrane flair. Chalets hangen vol rode geraniums terwijl steden als Merano en Bolzano een Italiaanse flair hebben. Hier drink je een Hugo, later krijg je weer huisgemaakte Knödel voorgezet.

Abbazia di Novacella
Abbazia di Novacella

En van die bijzondere combinatie genieten we volop! We bezoeken Ötzi in het archeologiemuseum van Bolzano, bekijken met open mond de barokpracht in het klooster van Novacella, het grootste kloostercomplex van Tirol, en fietsen door de wijngaarden rondom Bressanone. Met een goede conditie kan je meerdaagse wandelingen door de bergen maken, waarbij je overnacht in berghutten, maar wij keren deze keer iedere avond weer terug naar ons appartement.

De Ölackererhof van Hildegard en Markus
Oovernachten bij de boer in Zuid-Tirol: De Ölackererhof van Hildegard en Markus

Overnachten bij de boer in Zuid-Tirol

Overnachten bij een Roter Hahn boerderij in Zuid-Tirol is een (h)eerlijke manier om de regio te ontdekken. Bij Roter Hahn overnacht je namelijk op een boerenbedrijf, en kan je vertrouwd raken met het boerenleven in Zuid-Tirol. Zo kan je heerlijk genieten in een rustige maar machtig mooie natuur, de producten proeven van de boerderij en de typische gastvrijheid van Zuid-Tirol ervaren. Perfect, toch?

Wij bezochten de Ölackererhof op uitnodiging van Roter Hahn. De Ölackererhof is een werkelijk prachtige accommodatie die wij 100% aanraden.

Meer lezen:

Laat een bericht achter!